Diaľničná križovatka Svrčinovec

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Svrčinovec
Svrcinovec.png
Kruisende wegen D3.svg R5.svg
Type trompetknooppunt
Opengesteld 10-06-2017

Het Diaľničná križovatka Svrčinovec (snelwegknooppunt Svrčinovec) is een knooppunt in Slowakije, vormgegeven als een trompetknooppunt. Op het knooppunt kruist de D3 de R5.

Configuratie

Het knooppunt Svrčinovec.

Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt, gebouwd op grote viaducten boven een dal. De D3 vormt de doorgaande route voor verkeer van Žilina naar Polen, die ter hoogte van het knooppunt is uitgebouwd met 2x2 rijstroken maar noordelijk van het knooppunt met 1x2 rijstroken door één buis van de Tunnel Svrčinovec gaat. De R5 naar Tsjechië sluit hier op de D3 aan, alhoewel het momenteel feitelijk alleen een afrit naar de weg I/11 is.

Het knooppunt ligt in bergachtig gebied, hoger aangelegd over de hellingen en is feitelijk een dalviaduct van de D3 over een zijdal. Het knooppunt ligt op circa 500 meter hoogte, op minder dan twee kilometer van de grens met Tsjechië.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar Svrčinovec, een dorp dat onder het knooppunt ligt. Het knooppunt is voorlopig nog als afrit bewegwijzerd.

Geschiedenis

Het knooppunt is tussen 2013 en 2017 aangelegd als onderdeel van de grotendeels enkelbaans D3 vanaf Svrčinovec naar de grens met Polen, alhoewel het knooppunt wel direct op volledig profiel met 2x2 rijstroken is aangelegd. Dit is op 10 juni 2017 opengesteld. Op 21 december 2020 opende de D3 verder zuidwaarts tot Čadca.

Referenties


Knooppunten in Slowakije

Bratislava-JarovceBratislava-juhBratislava-NivyBratislava-PečňaBratislava-východMartinNitra-západPrešov-západPúchovRozhanovceSvrčinovecStupavaTrnavaŽilina