Diaľničná križovatka Trnava

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Trnava
Trnava.png
Kruisende wegen D1.svg R1.svg
Type klaverblad
Opengesteld 00-11-1978

Het Diaľničná križovatka Trnava (snelwegknooppunt Trnava) is een knooppunt in Slowakije, vormgegeven als een klaverblad. Op het knooppunt kruist de D1 de R1.

Configuratie

Het knooppunt is een klaverblad dat geen rangeerbanen heeft, maar wel een aanvullende rijstrook die als weefstrook tussen de lussen en de hoofdrijbanen functioneert. Zowel de D1 als R1 hebben deze derde rijstrook ter hoogte van het klaverblad. De D1 verloopt van Bratislava naar Žilina, waarbij er 2x3 rijstroken ten zuiden en 2x2 rijstroken ten noorden van het knooppunt liggen. De R1 begint in de nabijheid in de stad Trnava en verloopt richting Nitra.

Het knooppunt ligt in een vlak agrarisch gebied op circa 150 meter boven zeeniveau. Niet ver van het knooppunt liggen een aantal grote bedrijventerreinen.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Trnava, een kleine stad dat niet ver ten noordwesten van het knooppunt ligt.

Geschiedenis

Het knooppunt is gelijktijdig met de D1 aangelegd als klaverblad en is vermoedelijk in 1978 of 1982 opengesteld, de D1 opende in dit gebied in twee fases, eerst in november 1978 tot aan Trnava en vervolgens in september 1982 verder tot Hlohovec.

De R1 was destijds niet meer dan een verbindingsweg van Trnava naar de D1 en verder tot het dorp Vlčkovce. Dit werd in 2000 onderdeel van de R1, omdat de autosnelweg toen werd geopend vanaf de D1 tot aan Báb. Het klaverblad is destijds vermoedelijk niet aangepast.

In 2010 is de D1 ten zuiden van het knooppunt naar 2x3 rijstroken verbreed door de bestaande vluchtstroken om te vormen tot een derde rijstrook. Het knooppunt is daarmee niet significant aangepast.

Referenties


Knooppunten in Slowakije

Bratislava-JarovceBratislava-juhBratislava-NivyBratislava-PečňaBratislava-východMartinNitra-západPrešov-západPúchovRozhanovceSvrčinovecStupavaTrnavaŽilina