Die Autobahn GmbH des Bundes

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Die Autobahn)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Die Autobahn GmbH des Bundes, kortweg Die Autobahn, is het agentschap van de Duitse federale regering dat de planning, bouw, beheer, onderhoud en financiering van de Autobahnen op zich neemt.[1]

Geschiedenis

De Autobahnen en Bundesstraßen worden samen de Bundesfernstraßen genoemd. Van oudsher verzorgde de federale regering de financiering en de staten namen beheer en uitvoering van de Bundesfernstraßen voor hun rekening. In 1991 werd DEGES opgericht om de planning en financiering van de grootschalige modernisatie en uitbouw van het wegennet in voormalig Oost-Duitsland op zich te nemen, de zogenoemde Verkehrsprojekte Deutsche Einheit. Vanaf 2010 nam DEGES in steeds meer staten in West-Duitsland de planvorming over. Door bezuinigingen en tekort aan geld waren de individuele staten steeds minder in staat om effectief projecten te plannen. Als een verbreding van een langer stuk weg gepland was, werd dit planmatig opgedeeld in vele kleine proceduredelen, de Planungsabschnitte, omdat men niet de capaciteit had om voor grote projecten één besluit vast te stellen. Ook werden besluiten regelmatig vernietigd door de federale rechter, waardoor met een fout van één onderdeel het besluit voor het complete project vernietigd werd, wat regelmatig vele jaren vertraging opleverde.

De planvorming van nieuwe wegen en de aanpassing van bestaande wegen raakte vanaf 2005 steeds meer in het slop, de start van projecten moest voortdurend uitgesteld worden vanwege een tekort aan plancapaciteit. Met het steeds meer uitbesteden van de planvorming aan DEGES werd gepoogd deze problemen te verminderen. De regering Merkel heeft daarna besloten om het beheer van de Bundesfernstraßen opnieuw te centraliseren onder de federale regering. Er was echter geen sprake van privatisatie zoals in Oostenrijk of Frankrijk.

Over de oprichting van een Autobahngesellschaft is jaren discussie geweest. De traditionele machtspartijen in Duitsland, de SPD en het CDU, hadden verschillende ideeën over de oprichting van een federaal agentschap.[2] De SPD wilde de taken liever aan de staten overlaten, terwijl het CDU een privatisering naar Oostenrijks model (ASFiNAG) voorstond. In 2016 waren alle staten tegen het plan voor een Autobahngesellschaft,[3] maar zij staakten hun verzet later dat jaar.[4] Op 18 mei 2017 werd na 15 jaar discussie overeenstemming bereikt tussen SPD en CDU om een Autobahngesellschaft op te richten.[5] De overeenkomst voorzag de overheveling van de planvorming van de staten naar de federale regering, maar er was geen privatisering van Bundesfernstraßen voorzien. Wel bleven PPS-constructies mogelijk. Op 1 juni 2017 stemde de Bundestag in met de oprichting van een Autobahngesellschaft.[6][7]

Het Infrastrukturgesellschaft für Autobahnen und andere Bundesfernstraßen is formeel op 13 september 2018 opgericht.[8] Op 1 oktober 2018 werd het Fernstraßen-Bundesamt in Leipzig opgericht.[9] Over een periode van 2,5 jaar werden regionale kantoren opgericht en voorbereidingen getroffen zodat de daadwerkelijke overdracht van het wegbeheer op 1 januari 2021 kon plaatsvinden.[10] De overdracht van de planning, bouw, onderhoud en beheer naar de federale regering was de grootste hervorming van het Duitse wegbeheer sinds de Tweede Wereldoorlog.[11] De naam was oorspronkelijk Infrastrukturgesellschaft für Autobahnen und andere Bundesfernstraßen, afgekort IGA. Vanaf 2019 wordt kortweg 'Die Autobahn' als naam gecommuniceerd, daarbij is ook het onderdeel 'andere Bundesfernstraßen' komen te vervallen. Het proces om DEGES in 2020 te laten fuseren met Die Autobahn is vertraagd.

Structuur

Die Autobahn had bij oprichting in 2021 circa 15.000 medewerkers, met een hoofdkantoor in Berlin en 10 regiokantoren. Daarnaast zijn er 41 regionale vestigingen en 185 steunpunten.

regio locatie
Nord Hamburg
Nordost Stolpe
Nordwest Hannover
Westfalen Hamm
Ost Halle an der Saale
Rheinland Krefeld
West Montabaur
Südwest Stuttgart
Nordbayern Nürnberg
Südbayern München

De regiokantoren zijn gebaseerd op de belangrijkste vestigingen van de wegbeheerders van de staten, zo is duidelijk nog de splitsing in Bayern te zien tussen de Autobahndirektion Nordbayern en de Autobahndirektion Südbayern.

Externe links

Referenties