Dijlebrug Mechelen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dijlebrug Mechelen
E19 BE.svg
Blank.png
Overspant Dijle
Rijstroken 2x3
Totale lengte 135 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek 11 meter
Openstelling 29-10-1971
Verkeersintensiteit 92.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Dijlebrug bij Mechelen, in de scheepvaart ook wel bekend als de Bruggencomplex E19 is een liggerbrug in België, gelegen in de E19 aan de westzijde van Mechelen, De brug heeft een lengte van 135 meter en heeft 3 overspanningen.

Kenmerken

De Dijlebrug bij Mechelen is gelegen in de aansluiting Mechelen-Noord en de verbindingswegen van deze aansluitingen maken feitelijk ook deel uit van deze brug. De brug overspant de Dijle, een rivier die onderdeel is van het stromingsgebied van de Schelde. De brug ligt nabij de stad Mechelen en heeft een hoogte van 11 meter. De brug heeft een lengte van 135 meter en kent 3 overspanningen. De middelste overspanning is de hoofdoverspanning, maar de precieze afmetingen van de overspanningen van de brug zijn onbekend. Het brugdek van de E19 bestaat uit vier rijbanen, waarvan de buitenste twee slechts gebruikt worden. Deze buitenste rijbanen hebben elk 3 doorgaande rijstroken met vluchtstroken. De middelste twee rijbanen worden niet gebruikt en liggen los van de bruggen van de buitenste rijbanen. Daarnaast ligt er aan de westzijde van de brug ook nog een verbindingsweg van de aansluiting Mechelen-Noord, die ook behoort tot het bruggencomplex.

Geschiedenis

De Dijlebrug is in het begin van de jaren 70 van de 20e eeuw aangelegd. De brug werd op 29 oktober 1971 geopend, toen de E19 opende tussen Zemst en Rumst.

De brug is ten tijde van de aanleg opgeleverd met twee extra rijbanen in de middenberm van de weg. Die rijbanen waren onderdeel van een plan om een supersnelweg tussen Brussel en Antwerpen te realiseren, met enkel een aansluiting bij Mechelen. Men heeft hiervoor destijds al een eerste laag asfalt neergelegd in het midden van de extra brede kunstwerken tussen Antwerpen en Brussel. Ook is hiervoor over het gehele tracé ruimte gereserveerd.

De realisatie van het plan is nu onwaarschijnlijk en de vrije ruimte in de middenberm in het deel ten zuiden van Mechelen is in gebruik voor de spoorlijn Mechelen - Brussel. Of de loze ruimte op de Dijlebrug bij Mechelen ooit nog gebruikt gaat worden, is niet bekend.

Verkeersintensiteiten

Er rijden ongeveer 92.000 voertuigen per dag over de brug bij Mechelen.

Referenties