Dintelhavenbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dintelhavenbrug
NLA015.svg
Dintelhavenbrug.jpg
Overspant Dintelhaven
Rijstroken 2x3
Totale lengte ~370 meter
Hoofdoverspanning 192 meter
Hoogte brugdek 15,5 meter
Openstelling 27-09-2001
Verkeersintensiteit 34.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Dintelhavenbrug is een betonnen kokerliggerbrug in Nederland, gelegen in het Rotterdams havengebied. Over de brug loopt de A15. De brug heeft een overspanning van in totaal circa 370 meter.

Kenmerken

De Dintelhavenbrug is een kokerliggerbrug met een totale overspanning van 370 meter en een hoofdoverspanning van 192 meter, de grootste hoofdoverspanning van alle kokerbruggen in Nederland. Het zijn feitelijk twee identieke bruggen naast elkaar, waarover de A15 met 2x2 rijstroken loopt, plus in beide richtingen een in- en uitvoegstrook. Er zijn daardoor geen vluchtstroken. Aan de oostzijde is tevens een tweerichtingen-fietspad. Direct ten westen van de brug ligt een spoorbrug. De brug gaat over de Dintelhaven, die voornamelijk door de binnenvaart gebruikt wordt, in de Dintelhaven wordt erts overgeslagen van zeeschepen op de binnenvaart. De brug heeft daardoor geen grote vrije doorvaart nodig en is dan ook niet beweegbaar. Direct ten oosten van de brug mondt de Dintelhaven in het Hartelkanaal uit. Onder de brug lopen naast het Dintelkanaal ook nog de Elbeweg en de Dintelweg door.

Geschiedenis

De Dintelhavenbrug zoals die tussen 1964 en 2001 bestond.

Tijdens de aanleg van het westelijk deel van de Europoort begin jaren '60 lag er ten westen van de huidige brug een tijdelijke pontonbrug, over wat toen de Binnenhaven heette. Deze is in 1964 vervangen door een nieuwe Dintelhavenbrug, die gebouwd was als een vaste vakwerkbrug met vier overspanningen. Over deze brug liep een spoorlijn en een rijbaan van 7 meter breed.

De oude Dintelhavenbrug is vervangen door drie nieuwe bruggen; een spoorbrug, die in 1999 werd opengesteld en de identieke Dintelhavenbruggen van de N15, die in 2001 zijn opengesteld.[1] De wegbrug opende op 27 september 2001 voor het verkeer. Dit was destijds de grootste vrije uitbouwbrug van Nederland, met een hoofdoverspanning van 192 meter. De brug is mede dankzij het hogesterktebeton (HSB) mogelijk gemaakt. De brug is gebouwd vanwege het toenemende verkeer naar de Maasvlakte. Op 31 oktober 2015 is de N15 omgenummerd in A15. Aan de weginrichting veranderde niks.

Toekomst

Er worden geen aanpassingen aan de brug voorzien.

Verkeersintensiteiten

In 2006 reden dagelijks 20.000 voertuigen over de Dintelhavenbrug. In 2015 was dit gestegen naar 26.200 voertuigen per dag.[2] In 2019 reden dagelijks 34.500 voertuigen over de brug.

Referenties

  1. Havenwerk in uitvoering 1997 - 2007
  2. INWEVA 2015
Bruggen en tunnels in de regio Rotterdam & Drechtsteden

Bruggen: AlgerabrugBotlekbrugBrug over de NoordCalandbrugDintelhavenbrugErasmusbrugHarmsenbrugHartelbrugMerwedebrug (Papendrecht)SpijkenisserbrugStadsbrug Zwijndrecht

SuurhoffbrugVan BrienenoordbrugWantijbrugWillemsbrug

Tunnels: Hollandtunnel (Aalkeettunnel) • Maasdeltatunnel (Blankenburgtunnel) • KetheltunnelTunnel Lage Bergse Bos

BeneluxtunnelBotlektunnelDrechttunnelHeinenoordtunnelKiltunnelMaastunnelNoordtunnelThomassentunnel