Diramazione Mendrisio

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mendrisio
Kruisende wegen
Type hybride trompet/afslag
Opengesteld 24-11-1967

De diramazione Mendrisio is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij het dorp Mendrisio in het kanton Ticino. Het is het zuidelijkste knooppunt van het land. Feitelijk gaat het om een afrit, waarbij in zuidelijke richting alles ongelijkvloers is. De A2 kruist hier de A24 naar Stabio.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het grote dorp Mendrisio dat direct ten oosten van het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het knooppunt ligt circa 310 meter boven zeeniveau, op een kilometer of 8 van de grens met Italië. Het knooppunt is een splitsing, de 2x4 rijstroken tellende A2 splitst zich naar Milano en Stabio, waarbij de A2 wel de hoofdrichting vormt. De A24 is na het knooppunt vrijwel direct een enkelbaans weg naar Stabio.

Geschiedenis

In 1966 opende de A2 vanaf Mendrisio tot Chiasso voor het verkeer en aansluitend in 1967 opende de A2 tussen Melide en Mendrisio. Wanneer de aansluitende weg is opengesteld is niet bekend.

Het knooppunt is tussen 2014 en 2017 significant gereconstrueerd. Het oorspronkelijke knooppunt was eigenlijk een afrit waar de H394 naar Stabio naast de A2 was gelegen. Bij de reconstructie is dit rechtstreeks op de A2 aangesloten, die daarvoor een klein stukje naar 2x4 rijstroken is verbreed. Het gehele knooppunt is daarmee feitelijk opgeschoven, waardoor er nu een aparte aansluiting Mendrisio en knooppunt Mendrisio is.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 65.700 voertuigen over de A2 ten noorden van Mendrisio en 63.400 voertuigen ten zuiden van Mendrisio.[1] De intensiteit van de ongenummerde ongelijkvloerse autoweg naar Stabio is niet bekend.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West