Diramazione

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Diramazioni)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een diramazione (meervoud: Diramazioni) is een aftakking of verbindingsweg van een autostrada in Italië. Er zijn in de regel twee soorten; een aftakking die doodloopt op een andere (snel)weg en een verbindingsweg tussen twee autosnelwegen. In het laatste geval heeft een diramazione vaak twee nummers, die van beide aansluitende snelwegen. De afkorting voor een diramazione is "dir".

Systeem

Het Italiaanse autostrada-netwerk bestaat voornamelijk uit een grid, met enkel één of tweecijferige nummers. Soms is behoefte aan korte verbindingen tussen twee snelwegen, of een aftakking van een autosnelweg. Zulke delen zijn bekend onder de naam diramazione. Deze hebben geen apart wegnummer, maar die van één of twee aansluitende snelwegen. In sommige gevallen hebben diramazione dus twee wegnummers, bijvoorbeeld de A8-A26 ten noordwesten van Milano. In een uitzonderlijk geval heeft een diramazione op zichzelf ook weer een diramazione, feitelijk een dir-dir dus. Dit gebeurt bij de A29 op Sicilië, op het westen van het eiland bij Trapani.

Een diramazione is feitelijk hetzelfde als een driecijferig snelwegnummer in andere landen. Italië is met dit systeem behoorlijk uniek.

Zwitserland

In Zwitserland is een diramazione een knooppunt, vergelijkbaar met échangeur, verzweigung of kreuz.

Referenties