Fly-over

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Direct connector)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flyovers op het knooppunt Ridderkerk.

Definitie

Viaduct dat deel uitmaakt van een verkeersbaan en waarmee een verkeersstroom over daarmee conflicterende verkeersstromen wordt gevoerd.


Toelichting

Een fly-over of flyover is een verbindingsweg, aangelegd als viaduct over andere wegen heen, teneinde een aansluiting ongelijkvloers te maken, waarbij vaak de boogstraal groot wordt gehouden voor de doorstroming.

Flyovers worden onderscheiden van reguliere viaducten en zijn doorgaans voor snelverkeer. Op drukke knooppunten zijn vaak flyovers voorhanden. In Europa zijn relatief weinig knooppunten met flyovers, in de Verenigde Staten worden ze veel vaker toegepast, zeker in staten als Texas met zijn vele stackknooppunten.

In India wordt met een flyover vaak een viaductsnelweg bedoeld. In Zuidoost-Azië wordt de term flyover veel gebruikt voor een ongelijkvloerse aansluiting, waarbij de doorgaande weg over de kruisende weg gaat, feitelijk is dat een reguliere aansluiting met een viaduct.

Knooppunten met veel flyovers in Nederland zijn het Prins Clausplein, Ridderkerk en het Vaanplein. Sommige turbinebogen worden ook als flyover betiteld, zoals in het knooppunt Kerensheide.

Wanneer de verkeersbaan niet over, maar onder de conflicterende verbinding wordt gevoerd, dan wordt in Nederland wel over het inverse begrip "dive-under" gesproken. Dit is echter pseudo-Engels. In Angelsaksische landen wordt dan doorgaans de term underpass gebruikt.

Texas

De Amerikaanse staat Texas staat bekend om het grootschalig toepassen van flyovers, die in deze staat vaak een 'direct connector' worden genoemd. Texas heeft talloze grote stackknooppunten met alle 8 direct connectors. De Texaanse stackknooppunten zijn extra bijzonder omdat de buitenste verbindingswegen niet op maaiveld lopen, maar als flyover zijn aangelegd, vanwege de ligging van de frontage roads parallel aan de autosnelweg. In El Paso is een knooppunt wat bestaat uit een volledig klaverblad plus een volledig stack met 8 direct connectors daar bovenop.[1]

In andere talen

  • Duits (Deutsch): Überführung
  • Engels (English): fly-over, overpass

Referenties