Djibouti

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Djibouti.svg
جيبوتي ‎ Jībūtī
Djibouti.png
Hoofdstad Djibouti
Oppervlakte 23.200 km²
Inwonertal 846.000
Lengte wegennet 364 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode DJI

Djibouti is een klein land in het oosten van Afrika. Het landje is circa ter grootte van half Nederland en telt ruim 800.000 inwoners. De hoofdstad is het gelijknamige Djibouti.

Inleiding

Djibouti ligt strategisch op de overgang van de Rode Zee naar de Golf van Aden. Het grenst in het westen aan Eritrea, in het zuiden aan Ethiopië en in het oosten aan Somalië. Aan de overkant van de Bab-el-Mandeb ligt in Yemen. De hoofdstad Djibouti ligt in het oosten van het land op een schiereiland aan zee. Het land meet maximaal 190 kilometer van noord naar zuid en 160 kilometer van oost naar west. Naast de hoofdstad Djibouti zijn er geen andere steden van belang. Djibouti is bergachtig en bestaat voornamelijk uit woestijn. Het Assalmeer ligt 155 meter onder zeeniveau.

Djibouti werd pas veel later dan veel andere Afrikaanse landen onafhankelijk, pas in 1977, van Frankrijk. In de jaren 90 woedde er een burgeroorlog in Djibouti. Het land is een éénpartijstaat waar de oppositie weinig kans krijgt. Djibouti is wat welvarender dan omliggende landen met een inkomen van $ 2.400 per inwoner, voornamelijk dankzij zijn strategische positie. Er is vrijwel geen landbouw, industrie of grondstoffen. Bijna de helft van de bevolking is werkloos. Het Frans en Arabisch zijn officiële talen, maar het Somalisch en Afar worden het meest gesproken.

Wegennet

In theorie is het wegennet van Djibouti zeer dicht, als men naar het aantal genummerde wegen kijkt. Een groot deel hiervan is echter onverhard, er is nog geen 400 kilometer verharde weg, waarvan de doorvoerroute naar buurland Ethiopië en het wegennet in de stad Djibouti het leeuwendeel uitmaakt. Er zijn geen hoofdwegen naar Eritrea of Somalië. De enige grensovergang met Somalië is een zandweg, evenals de kustweg naar Eritrea. Er zijn geen autosnelwegen in Djibouti, maar het wegennet in de hoofdstad is redelijk ontwikkeld, met diverse meerstrooks wegen en de meeste straten zijn verhard, behalve in sloppenwijken. Er is een 2x2 bypass aan de westkant van Djibouti.[1]

Wegnummering

Het wegennet bestaat uit National Roads met de prefix N. Het leeuwendeel van deze wegen is echter onverhard. De nummering loopt van N1 t/m N16.

Routes

  • N1 Djibouti - Galafi (gr. Ethiopië): 200 km
  • N2 Djibouti - Loyada (gr. Somalië): 25 km
  • N3 Djibouti - Djibouti Plage: 15 km
  • N4 N1 - Arta: 8 km
  • N5 Djibouti - Ali Sabieh - N1: 100 km
  • N6 Dikhil - Kouta Bouyya: 50 km
  • N7 N6 - Yoboki: 80 km
  • N8 Yoboki - N10: 50 km
  • N9 N1 - Tadjoura: 110 km
  • N10 N9 - Assalmeer: 15 km

Bewegwijzering

De bewegwijzering bestaat uit witte borden met zwarte letters en is doorgaans zeer oud.[2]

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan