Dodoma Ring Road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Dodoma Ring Road is een ringweg rond Dodoma, de hoofdstad van Tanzania. De rondweg is 112 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Dodoma Ring Road is een dual carriageway die rond de hoofdstad Dodoma voert en alle invalswegen van de stad verbindt.

Geschiedenis

In 1974 werd aangekondigd dat de hoofdstad zou worden verplaatst van Dar es Salaam naar Dodoma. De feitelijke verhuizing volgde in 1996, maar in werkelijkheid zijn veel ministeries en instanties in Dar es Salaam gebleven. Dodoma is niet significant gereconstrueerd of uitgebreid sinds het de hoofdstad van Tanzania werd. Tot in de jaren 2000 was Dodoma maar vanuit één richting via een verharde weg te bereiken, alleen vanaf de T3 vanuit het oosten. Later zijn ook de T3 en T5 ten westen, zuiden en noorden van Dodoma verhard, waarmee de stad meer een knooppunt werd voor doorgaand verkeer.

In eerst instantie is 11 kilometer van de ringweg aan de oostkant van Dodoma aangelegd. De bouw van deze dubbelbaans weg begon in 2014 en was in 2016 grotendeels gereed behalve de definitieve afwerking, die jaren op zich liet wachten. De weg werd in die tijd al wel illegaal gebruikt. In 2021 is dit segment verder afgewerkt met wegmarkeringen en de bouw van een ongelijkvloerse spoorkruising.

Toekomst

In juli 2020 werden twee contracten getekend met Chinese bouwbedrijven om de Ring Road aan te leggen.[1] Op 9 februari 2022 werd een officiële bouwstart gehouden voor het gehele project.[2][3] De bouw kost $ 215 miljoen, grotendeels gefinancierd door de African Development Bank,[4] maar ook deels door de overheden van China en Tanzania.

Referenties