Doesburgbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Doesburgbrug
NLN317.svg
Doesburgbrug.jpg
Overspant IJssel
Rijstroken 1x2
Totale lengte 138 meter
Hoofdoverspanning 89,3 meter
Hoogte brugdek 17,6 meter
Openstelling 26-01-1952
Verkeersintensiteit 19.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Doesburgbrug, ook wel bekend als de Koepoortbrug is een boogbrug in Nederland, gelegen in de provinciale weg N317 te Doesburg. De brug overspant de rivier de IJssel met een totale overspanning van 138 meter, en is hiermee één van de smalste punten van de rivier de IJssel.

Kenmerken

De Doesburgbrug is uitgevoerd als een reguliere boogbrug die een hoofdoverspanning van 89 meter heeft, en een totale overspanning van 138 meter. De brug telt twee rijstroken, eroverheen loopt de N317. Aan beide zijden van de brug is een voorziening voor fietsverkeer. Ten noorden van de Doesburgbrug ligt een oude meander van de IJssel, die nog vol met water staat, maar geen onderdeel meer is van de rivier zelf. De Doesburgbrug is de enige brug in het onderliggend wegennet tussen Zutphen en Arnhem en cruciaal voor de ontsluiting van de westelijke Achterhoek. De brug ligt vlakbij het centrum van het historische stadje, waarbij de N317 de noordelijke begrenzing van Doesburg vormt.

Geschiedenis

Oorspronkelijk voeren er veerdiensten over de IJssel bij Doesburg. In 1933 werden plannen gemaakt voor de bouw van een brug bij Doesburg, die in 1937 gereed zou moeten zijn. De bouw werd echter uitgesteld, waarna de Tweede Wereldoorlog de bouw definitief vertraagde. Wel was er sprake van een schipbrug, die in de oorlog diverse malen gebombardeerd is. Direct na de oorlog werden opnieuw plannen gemaakt voor de bouw van een brug bij Doesburg, die uiteindelijk op 26 januari 1952 opengesteld is voor het verkeer.[1][2] In 2015-2016 is de brug gerenoveerd.[3][4] De brug is daarbij tussen 21 januari en 24 februari 2016 afgesloten voor het vervangen van het betondek.[5][6]

Verkeersintensiteiten

In 2009 maakten dagelijks 19.200 voertuigen per etmaal gebruik van de Doesburgbrug, die daarmee tegen zijn maximale capaciteit aanloopt.

Referenties

Bruggen over de rivier de IJssel

Cortenoeversebrug (Zutphen)DoesburgbrugEilandbrug (Kampen)IJsselbrug DeventerIJsselbrug WestervoortBrug KaterveerMolenbrug (Kampen)Oude IJsselbrug ZutphenKaterveerbrugStadsbrug KampenWestervoortsebrugWilhelminabrug