Dominicaanse Republiek

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Domicaanse Republiek)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of the Dominican Republic.png
República Dominicana
Dominicaanse Republiek.png
Hoofdstad Santo Domingo
Oppervlakte 48.442 km²
Inwonertal 10.090.000
Lengte wegennet 6.224 km
Lengte snelwegennet 524 km[1]
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg Autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode DOM

De Dominicaanse Republiek is een eilandnatie in het Caribisch gebied, gelegen op het eiland Hispaniola, onderdeel van het Noord-Amerikaanse continent. Het land is iets groter dan Nederland en telt 10 miljoen inwoners. De hoofdstad is Santo Domingo.

Inleiding

De Dominicaanse Republiek omvat het oostelijk deel van het eiland Hispaniola, en heeft een landsgrens met Haïti. Het land ligt ruim 100 kilometer ten westen van Puerto Rico en 580 kilometer ten noorden van Colombia. De Dominicaanse Republiek meet maximaal 380 kilometer van oost naar west en 250 kilometer van noord naar zuid. Tot het land behoren ook enkele kleine eilandjes voor de kust van Hispaniola. De hoofdstad Santo Domingo ligt centraal aan de zuidkust, andere grotere steden zijn Santiago, La Romana, San Pedro de Macorís en Bocacanasta. Het eiland is sterk bergachtig, maar er zijn ook ruimschoots vlakke delen aanwezig. De Pico Duarte is met 3.098 meter het hoogste punt van de Dominicaanse Republiek. Anders dan het nagenoeg boomloze Haïti is de Dominicaanse Republiek nog sterk bebost. Delen van de Dominicaanse Republiek bestaan uit semi-woestijnen. Het laagste punt is het meer Enriquillo, dat 40 meter beneden zeeniveau ligt. Het land heeft een tropisch klimaat, maar de neerslag verschilt sterk per regio.

De Dominicaanse Republiek werd in 1865 onafhankelijk van Spanje en is sinds 1961 een democratisch land. Gedurende de jaren 60 was het onrustig met een Amerikaanse interventie om een eventuele communistische staat naar Cubaans model tegen te gaan. Met een inkomen van $ 9.000 per inwoner is de Dominicaanse Republiek aanzienlijk welvarender dan buurland Haïti en illegale immigratie is een groot probleem. Belangrijke economische sector zijn dienstverlening, landbouw en toerisme.

Wegennet

De Autopistas van de Dominicaanse Republiek.

Het wegennet van de Dominicaanse Republiek is relatief goed ontwikkeld, en het is één van de weinige landen in de regio met een snelwegennet. In de Dominicaanse Republiek is 500 kilometer autosnelweg, bestaande uit drie snelwegen vanaf Santo Domingo. De langste is bijna 150 kilometer lang en loopt naar Santiago in het noorden van het eiland. De snelwegen hebben namen als Autopista Duarte, Autopista 6 de Noviembre en Autopista del Este. Daarnaast zijn er ook autovías, die duidelijk mindere ontwerpeisen hebben, en soms enkelbaans zijn. In Santo Domingo zijn enkele Vía Expresso's.

Alle grote steden worden met hoofdwegen verbonden, die doorgaans in redelijke tot goede staat zijn. Minder belangrijke wegen zijn vaak in mindere staat. Druk verkeer komt vooral in Santo Domingo voor, de andere steden zijn minder groot. Het wegennet is matig geïntegreerd met dat van buurland Haïti, met slechts enkele grensovergangen. Behalve in de centrale vallei tussen Santo Domingo en Santiago zijn de wegen in het binnenland bochtig en vrij smal. Hier liggen ook geen grote steden.

Flag of the Dominican Republic.png Autopistas in de Dominicaanse Republiek Flag of the Dominican Republic.png

Autopista DuarteAutopista del EsteAutopista del NordesteAutopista del CoralAutopista 6 de NoviembreCarretera SánchezCircunvalación de Santo Domingo


Wegnummering

DR-1.png

De Dominicaanse Republiek is één van de weinige landen in het Caribisch gebied waar een wegnummering is ingevoerd, de meeste andere landen zijn te klein hiervoor. Het wegennet is radiaal genummerd vanuit Santo Domingo, met de DR-1 t/m DR-4 vanuit de hoofdstad, en de DR-5 langs de noordkust. Oneven 2- en 3-cijferige nummers zijn doorgaans noord-zuidroutes, terwijl even nummers oost-westroutes vormen. Sprake van een geordend grid is er vanwege het bergachtige karakter van het land echter niet.

Bewegwijzering

Bewegwijzering in de D.R.

De bewegwijzering kent overeenkomsten met wat men elders in Latijns-Amerika vindt, met groene borden, witte letters. De doelen staan in hoofdletters. Wegnummers worden consequent aangegeven.

Referenties

  1. stand 01-01-2023
Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaitiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten