Dominica

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dominica - Dominique
Hoofdstad Roseau
Oppervlakte 754 km²
Inwonertal 72.000
Lengte wegennet 393 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode WD[1]

Niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek.

Dominica, officieel de Commonwealth of Dominica, is een eilandnatie in het Caribisch gebied, als onderdeel van Noord-Amerika. Het eiland telt 72.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 754 km². De hoofdstad is Roseau.

Inleiding

Geografie

Dominica is een eiland op de grens van de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan, gelegen tussen de Franse eilanden Guadeloupe en Martinique. Het eiland meet 20 bij 50 kilometer. De hoofdstad Roseau ligt aan de westkant van het eiland en telt 15.000 inwoners. Het eiland is bergachtig en grotendeels bedekt met tropisch regenwoud. De natuur in Dominica is één van de best bewaarde in het Caribisch gebied.

Het eiland heeft een tropisch klimaat met een nat en droger seizoen. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt het hele jaar door rond 30°C. De neerslag bedraagt bijna 1.800 mm maar is ongelijk verdeeld, tijdens het orkaanseizoen van juli tot november valt beduidend meer neerslag dan in de meeste andere maanden. In maart en april valt weinig neerslag.

Demografie

Dominica groeide van circa 28.000 inwoners in 1900 naar een piek van 75.000 inwoners in 1980. Sindsdien krimpt het inwonertal licht.

De bevolking op Dominica is voor 75% van Afrikaanse afkomst en 17% gemixt. Blanken vormen een marginaal deel van de bevolking. Op Dominica wonen de nog enige resterende pre-Colombus bevolking van het oostelijk Caribisch gebied, de Kalinago. Zij vormen circa 3% van de bevolking.

Op Dominica wordt het Engels universeel gesproken. Als tweede volkstaal wordt het Dominicaans creool, een op het Frans gebaseerd creools, ook nog gesproken.

Economie

Dominica is één van de minst ontwikkelde eilanden van het oostelijk Caribisch gebied. In 2018 had het eiland een nominaal BBP van $ 7.800 per inwoner. Desondanks is het eiland wel relatief ontwikkeld. De bevolkingskrimp is problematisch voor de overheidsfinanciën. De economie is gebaseerd op landbouwproducten zoals bananen. Het toerisme is minder ontwikkeld en massaal dan op andere Caribische eilanden, maar het is wel een bestemming voor eco-toerisme. Het is het minst bezochte eiland van het Caribisch gebied.

Geschiedenis

In 1493 werd het eiland voor het eerst gespot door Columbus op een zondag, waardoor het Dominica werd genoemd. Spanje had echter weinig succes in het koloniseren van het eiland, in 1632 werd het geclaimd voor Frankrijk maar er werd geen poging gedaan om het eiland te bevolken. In 1660 werd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk besloten dat Dominica en St. Vincent niet bewoond zouden worden, maar als neutraal territorium zouden bestaan. De bosbouw trok echter toch kolonisten, met name uit Frankrijk. Vanaf 1727 was er sprake van Frans bestuur op het eiland en werd het een Franse kolonie. In 1761 werd het echter veroverd door de Britten en het werd twee jaar later formeel afgestaan aan het Verenigd Koninkrijk, waarmee het een Britse kolonie werd. Het eiland werd in 1978 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

Wegennet

Het wegennet op Dominica is opgedeeld in vier categorieën, de Main Roads (Highways), de Primary Roads, de Residential/Commercial Roads en de Agricultural Feeder Roads.[2] Er is 1.512 kilometer weg, waarvan 762 kilometer is verhard. In de plaatsen zijn de meeste straten verhard. In 2016 werd gesteld dat 63% van de wegen in uitstekende conditie verkeerden.[3]

In Dominica rijdt men links. Het wegennet is voornamelijk door de Britten aangelegd. Voordat er doorgaande wegen werden gebouwd, was het vervoer per schip de voornaamste vorm, men voer rond het eiland, omdat vrijwel alle bewoonde plaatsen aan de kust lagen. Het kost circa 1 tot 1,5 uur om het eiland van noord naar zuid te berijden. Er zijn geen autosnelwegen op Dominica, alle wegen zijn enkelbaans. Er lopen slechts enkele wegen door het binnenland, mede doordat de oostkust aan de Atlantische zijde minder bewoond is dan de westkust aan de Caribische zijde.

Wegbeheer

Het wegbeheer in Dominica is een taak van het Ministry of Public works, Public Utilities and Digital Economy.[4]

Wegnummering

Er is geen wegnummering op Dominica, een uitzondering van Britse ex-kolonies. Wellicht wordt het eiland te klein geacht voor een wegnummering.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering in Dominica. Het zou voor de hand liggen dat de bewegwijzering naar Brits model is.

Referenties

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaïtiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands