Dominica

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Dominica.svg
Dominica - Dominique
Dominica.png
Hoofdstad Roseau
Oppervlakte 754 km²
Inwonertal 73.000
Lengte wegennet 393 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode WD[1]

Niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek.

Dominica is een eilandnatie in het Caribisch gebied, als onderdeel van Noord-Amerika. Het eiland telt 73.000 inwoners en is ter grootte van enkele grote Nederlandse gemeenten.

Inleiding

Dominica is een eiland op de grens van de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan, gelegen tussen de Franse eilanden Guadeloupe en Martinique. Het eiland meet 20 bij 50 kilometer. De hoofdstad Roseau ligt aan de westkant van het eiland en telt 15.000 inwoners. Het eiland is bergachtig en grotendeels bedekt met tropisch regenwoud. De natuur in Dominica is één van de bestbewaarde in het Caribisch gebied.

Het eiland werd in 1978 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De economie is afhankelijk van de landbouw. Bananen zijn een belangrijk exportproduct. In het algemeen is Dominica één van de armste landen van het oostelijk Caribisch gebied, met een inkomen van circa $ 10.000 per inwoner. Het toerisme is weinig ontwikkeld wat mede komt omdat het land vulkanisch is, en weinig stranden heeft. Het is het minst bezochte eiland in het Caribisch gebied.

Wegennet

Het wegennet is voornamelijk door de Britten aangelegd. Voordat er doorgaande wegen werden gebouwd, was het vervoer per schip de voornaamste vorm, men voer rond het eiland, daar vrijwel alle bewoonde plaatsen aan de kust lagen. Het kost circa 1 tot 1,5 uur om het eiland van noord naar zuid te berijden. De infrastructuur wordt met Chinese hulp verbeterd. Er zijn geen snelwegen op Dominica, alle wegen zijn enkelbaans. Er lopen slechts enkele wegen door het binnenland, mede doordat de oostkust aan de Atlantische zijde minder bewoond is dan de westkust aan de Caribische zijde. Het wegennet is 780 kilometer lang, waarvan een kleine 400 kilometer verhard is. In de plaatsen zijn de meeste straten verhard. In Dominica rijdt men links.

Wegnummering

Er is geen wegnummering op Dominica, een uitzondering van Britse ex-kolonies. Wellicht wordt het eiland te klein geacht voor een wegnummering.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering in Dominica. Het zou voor de hand liggen dat de bewegwijzering naar Brits model is.

Referenties

  1. Windward Islands Dominica
Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaitiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten