Uttaraphimuk Elevated Tollway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Don Mueang Tollway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Uttaraphimuk Elevated Tollway map.png
-
Begin Bangkok
Einde Bangkok
Lengte 28 km
Route

De Uttaraphimuk Elevated Tollway (Thai: ทางยกระดับอุตราภิมุข), ook bekend als de Don Mueang Tollway (Thai: ดอนเมืองโทลล์เวย์), is een expressway in Thailand, gelegen in de hoofdstad Bangkok. De autosnelweg vormt een noord-zuidroute door het midden en noorden van de stad over een lengte van 28 kilometer.

Routebeschrijving

Uttaraphimuk Elevated Tollway.jpg

De autosnelweg begint op een ingewikkeld knooppunt met de Sirat Expressway en voert noordwaarts op viaducten boven het stratennet. De snelweg telt 2x3 rijstroken en heeft regelmatig afritten naar het onderliggend wegennet. De Sirat Expressway loopt op korte afstand ten westen van de snelweg parallel. De snelweg verloopt meestal op het niveau +1 of +2, afhankelijk van de kruisende wegen, en ligt daardoor vrij hoog. De snelweg is de enige die het Don Mueang International Airport ontsluit en ligt ten noorden daarvan op maaiveld als onderdeel van Highway 38 en kort daarna de Highway 1. Aan de noordkant van Bangkok eindigt de autosnelweg op een knooppunt met de Motorway 9 die de ringweg van Bangkok vormt.

Geschiedenis

Het zuidelijk deel van de route was oorspronkelijk Thanon Vibhavadi Rangsit, een belangrijke stadsweg die op 27 juni 1966 werd geopend en met Amerikaanse steun is aangelegd. Deze stadsweg ontsloot ook het Don Mueang International Airport, dat oorspronkelijk de primaire internationale luchthaven van Bangkok was. Deze weg is als de Highway 31 genummerd. Noordelijk daarvan sluit de weg aan op Thanon Phahon Yothin, een stadsweg die vanaf Bangkok noordwaarts voert en onderdeel van de Highway 1 is. Deze weg opende in 1940 voor het verkeer.

Bovenop deze wegen is de Uttaraphimuk Elevated Tollway aangelegd, een autosnelweg op viaducten tussen het centrum van Bangkok en Rangsit. Het 28 kilometer lange viaduct is op 14 december 1994 opengesteld. De officiële naam is de Uttaraphimuk Elevated Tollway, maar de naam Don Mueang Tollway wordt ook veel gebruikt omdat de snelweg langs de gelijknamige luchthaven voert. In 2004 werd de tolheffing op de noordelijkste 7 kilometer van het viaduct beëindigd, waarna dit deel de status van national highway kreeg, met het nummer Highway 38.

Wegnummers

De Uttaraphimuk Elevated Tollway heeft drie wegnummers;

  • Highway 31 tussen Bangkok en Thanon Phahon Yothin ten noorden van de luchthaven (21 kilometer)
  • Highway 38 op het deel van Thanon Phahon Yothin dat een viaduct kent (7 kilometer)
  • Highway 1 ten noorden daarvan tot aan de Motorway 9 (18 kilometer)

Referenties


Flag of Thailand.svg Expressways en motorways in Thailand Flag of Thailand.svg

Highway 1Highway 3Motorway 6Motorway 7Motorway 9 - Ring BangkokHighway 31Highway 35Motorway 81Motorway 82Highway 338

Bang Na ExpresswayBang Sue - Taling Chan ExpresswayChalong Rat ExpresswayNakhon ExpresswaySirat ExpresswayUttaraphimuk Elevated Tollway (Don Mueang Tollway)

Flag of Thailand.svg National Highways in Thailand Flag of Thailand.svg

12346791112212223243132333435363738414243448182