Donghai Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
东海大桥
S2.png
Donghai Bridge.jpg
Overspant Hangzhou Bay
Rijstroken 2x3
Totale lengte 32.500 meter
Hoofdoverspanning 420
Hoogte brugdek 40
Openstelling 10-12-2005
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Donghai Bridge is een liggerbrug en tuibrug in China, gelegen nabij Shanghai. Met een lengte van 32,5 kilometer is het één van de langste bruggen ter wereld.

Kenmerken

De Donghai Bridge overspant open zee, feitelijk onderdeel van de Hangzhou Bay, zo'n 60 kilometer ten zuidoosten van Shanghai. De brug is grotendeels een lage liggerbrug, maar heeft een hoofdbrug als tuibrug met twee pylonen en een hoofdoverspanning van 420 meter en een vrije doorvaarthoogte van 40 meter. De brug is bijzonder omdat het een doodlopende brug is, die alleen verkeer vanaf Shanghai naar Yangshan Deep-Water Port verwerkt. Dit is een diepzeehaven, vrijwel volledig bestemd voor containeroverslag en grotendeels kunstmatig aangelegd. De brug verwerkt dus geen doorgaand verkeer. Over de brug loopt de Hulu Expressway met 2x3 rijstroken.

Geschiedenis

In 2000 werd besloten om een aantal kleine eilandjes ten zuidoosten van Shanghai te ontwikkelen tot een grootschalige diepzeehaven. Om deze eilanden met de Chinese markt en fabrieken te verbinden was een brugverbinding noodzakelijk. Daartoe werd de Donghai Bridge bedacht, die op 10 december 2005 werd opengesteld. Bij openstelling was het de op drie na langste brug ter wereld, en de op één na langste over open zee, na de Lake Pontchartrain Causeway in de Verenigde Staten. Twee jaar later opende de nabijgelegen en nog langere Hangzhou Bay Bridge.

Referenties