Donner Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I-80.svg
Donner Pass.jpg
I-80
Hoogte (ft) 7,056 ft
Hoogte (m) 2.210 m
Gebergte Sierra Nevada
Verkeersintensiteit 26.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Donner Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat California. Over de bergpas loopt de Interstate 80 in California en is de hoogstgelegen freeway in de staat. Het is tevens de belangrijkste bergpas over de Sierra Nevada. De bergpas is 2.210 meter hoog.

Kenmerken

Donner Pass bestaat uit twee wegen, de Donner Pass Road en de Interstate 80, die ter plekke allebei langs een andere kant van de 2.347 meter hoge Boreal Ridge gaan. De bergpas is oost-west georiënteerd. Westelijk van de bergpas ligt Soda Springs, oostelijk ervan ligt Truckee. Donner Pass bestaat feitelijk uit twee aparte bergpassen, de zuidelijke route is de voormalige US 40 (Donner Pass Road) en is 2.151 meter hoog. De route van de Interstate 80 ligt 3 kilometer noordelijker en is 2.210 meter hoog.

De route van de Interstate 80 over Donner Pass is lang en bochtig voor een freeway. De route begint vanaf de hoofdstad Sacramento en stijgt over 150 kilometer vrijwel continu tot de pashoogte. Aan de oostkant daalt men af naar Reno in Nevada. Nabij de pas gaat ook de voormalige Central Pacific Railroad (de eerste transcontinentale spoorlijn) over Donner Pass.

Donner Pass is van cruciaal belang voor de bereikbaarheid van centraal California en wordt in de winter open gehouden. Kortdurende afsluitingen door sneeuwstormen zijn wel mogelijk. Gemiddeld valt per jaar op Donner Pass 10,5 meter sneeuw, wat het tot één van de sneeuwrijkste plaatsen van de Verenigde Staten maakt. Tijdens sneeuwstormen is ook een zeer krachtige wind mogelijk met windstoten tot 160 km/h.

Geschiedenis

Om California vanuit het oosten te bereiken moesten migranten de Sierra Nevada kruisen. In 1844 ging de eerst bekende groep migranten over Donner Pass naar California. De pas kreeg zijn naam in 1846 toen een andere groep migranten de pashoogte over gingen. In 1868 kwam de spoorlijn over Donner Pass gereed met de voltooiing van een korte tunnel, de Summit Tunnel. In de jaren '20 van de 20e eeuw werd de US 40 over Donner Pass aangelegd. Op 7 oktober 1964 werd de Interstate 80 over Donner Pass opengesteld. I-80 was de eerste snelweg van California die voltooid was tot de oostgrens van California in 1974.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 26.000 voertuigen over Donner Pass, waarmee het de drukste pasweg van de Sierra Nevada is.

Referenties