Downtown Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Downtown Tunnel
I-264.svg
Downtown Tunnel.jpg
Kruist Elizabeth River
Lengte 1.022 meter
Openstelling 23-05-1952 / 04-03-1987
Intensiteit 84.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Downtown Tunnel is een tunnel in de Verenigde Staten, gelegen in Norfolk, Virginia. De tunnel gaat onder de zuidelijke tak van de Elizabeth River door en verbindt Portsmouth met Norfolk. De tunnel is onderdeel van de Interstate 264.

Kenmerken

De Downtown Tunnel is een tweebuizige tunnel met 2x2 rijstroken die onder de zuidelijke tak van de Elizabeth River door gaat. De tunnel heeft twee verschillende buislengtes, de noordelijke buis is 1022 meter lang, de zuidelijke buis is 1162 meter lang. Het grootste verschil in lengte bevindt zich bij het westelijk portaal in Portsmouth. De Interstate 264 telt door Portsmouth 2x3 rijstroken, maar versmalt ter hoogte van Effingham Street bij het centrum naar 2x2 rijstroken en gaat dan via de Downtown Tunnel onder de Elizabeth River door. Het oostelijk tunnelportaal bevindt zich in het havengebied van Norfolk, hier volgt direct een knooppunt met de Interstate 464 en gaat I-264 via een basculebrug over de oostelijke tak van de Elizabeth River heen naar het centrum van Norfolk.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was het verkeer in de regio Norfolk afhankelijk van vele veerdiensten, de stad was een belangrijke haven maar slecht verbonden met het Amerikaanse wegennet, met name richting het noorden en westen. Kort na de Tweede Wereldoorlog werden plannen gemaakt voor een tunnel en een brug, de Norfolk-Portsmouth Bridge-Tunnel. Deze verbinding opende op 23 mei 1952 voor het verkeer als tolweg.[1] De tol bedroeg indertijd 25 cent.

Al vrij snel raakte de verbinding als enkelbuizige tunnel overbelast vanwege het vele forenzenverkeer rond Norfolk. De tol werd geschrapt nadat de obligaties die uitgegeven waren voor de bouw afbetaald waren. In de jaren '80 werd er uiteindelijk een tweede tunnel naast gebouwd, die op 4 maart 1987 werd opengesteld. Ook is indertijd een tweede brug over de Elizabeth River aangelegd, zodat er 2x4 rijstroken waren op I-264 ten oosten van het knooppunt met I-464 en 2x2 rijstroken door de Downtown Tunnel naar Portsmouth.

Tussen 2013 en 2016 zijn de tunnels uitvoerig gerenoveerd. De renovatie startte op 9 augustus 2013 met weekendafsluitingen voor de tunnelbuis richting Portsmouth, gevolgd door nachtafsluitingen van de tunnelbuis richting Norfolk vanaf juli 2014. Het project was op 17 augustus 2016 voltooid.[2] De renovatie is gegund als PPS project dat het 'Elizabeth River Tunnels Project' heet.[3] Sindsdien moet weer tol betaald worden in de tunnel.

Tol

De Downtown Tunnel is een tolweg met electronic toll collection. De toltarieven zijn afhankelijk van het tijdstip, alhoewel er geen real-time congestiebeprijzing is. Gebruikers van E-ZPass betalen het laagste tarief.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 84.000 voertuigen van de tunnel gebruik.

Zie ook

Referenties