Drogdentunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drogdentunnelen

Øresundtunnelen

E20-DK.svg
Drogdentunnel.jpg
Kruist Øresund
Lengte 4.050 meter
Openstelling 01-07-2000
Intensiteit 18.400 mvt/dag
Locatie kaart

De Drogdentunnel, ook wel de Øresundtunnel, is een onderzeetunnel in Denemarken, gelegen in de E20 bij København. De tunnel is onderdeel van de Øresundverbinding en is 4 kilometer lang.

Kenmerken

De Drogdentunnel is een afzinktunnel met tunnelsegmenten die in een uitgebaggerde sleuf zijn afgezonken. De tunnel is 4.050 meter lang en verbindt de Deense hoofdstad København in het westen met een kunstmatig eiland in het oosten, waar de tunnel overgaat in de Øresundbrug richting Malmö. De Drogdentunnel is vierbuizig en telt 2x2 rijstroken en 2 buizen voor de spoorverbinding. De tunnel is 4.050 meter lang, waarvan 3.510 meter als afzinktunnel. De 20 tunnelelementen zijn 176 m x 38,8 m x 8,6 m groot.

Geschiedenis

Bij de planning van de Øresundverbinding tussen København en Malmö bleek dat één lange brugverbinding niet mogelijk was in verband met de aanvliegroute van de luchthaven van København. Daardoor is gekozen voor een brug-tunnelcombinatie, met een tunnel op het westelijk deel, en een kunstmatig eiland die beide delen verbindt. De tunnel is in een bouwdok aangelegd met de grootste tunnelsegmenten tot dan toe. Deze methode was nog relatief onbekend in Denemarken. De tunnel is tussen 1995 en 2000 aangelegd en opende op 1 juli 2000 voor het verkeer. Bij openstelling was het de langste afzinktunnel ter wereld. In 2014 werd een trajectcontrole in de tunnel aangekondigd,[1] die uiteindelijk echter niet geïmplementeerd is.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden zo'n 18.000 voertuigen door de tunnel.

Referenties