Drogowa Trasa Średnicowa

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Drogowa Trasa Srednicowa)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DW902
Begin Gliwice
Einde Katowice
Lengte 31 km
Route

Gliwice-Ulica Jana Śliwki

Gliwice-Ulica Częstochowska

Gliwice-Ulica Franciszkańska

Gliwice-Ulica Królewski Tamy

Gliwice-Ulica Kujawska

Węzeł Gliwice-Sośnica

Zabrze-Ulica Franklina Roosevelta

Zabrze-Ulica De Gaulle'a

Zabrze-Ulica Rymera

Zabrze-Ulica Skargi

Ruda Śląska-Trasa N-S

Ruda Śląska-Ulica Niedurnego

Świętochłowice-Ulica Bytomska

Świętochłowice-Ulica Żołnierska

Chorzów-Ulica Dąbrowskiego

Chorzów-Ulica BoWiD

Chorzów-Ulica Gałeczki

Katowice-Ulica Mieszka I

Katowice-Dąb


Start deel


Katowice-Nowe Centrum

Katowice-Ulica Stęślickiego

Katowice-Ulica Sokolska

Katowice-Rondo gen. Jerzego Ziętka

Katowice-Gwiazda

De Drogowa Trasa Średnicowa, afgekort DTŚ, is een autoweg klasse GP in Polen. De DTŚ vormt een expressweg door het Silezisch stedengebied, maar heeft niet de status van droga ekspresowa gekregen vanwege het grote aantal aansluitingen. De snelweg telt grotendeels 2x3 rijstroken en verloopt door de steden Gliwice, Zabrze, Ruda Śląska, Świętochłowice, Chorzów en Katowice. De autoweg is 31 kilometer lang. De weg draagt grotendeels het nummer DW902.

Routebeschrijving

De DTŚ in Katowice. De flats rechts behoren tot de wijk Walentego Roździeńskiego, gebouwd in 1970-1978. De torens zijn 81 meter hoog.

De DTŚ begint aan de westkant van Gliwice op een aansluiting met de DK88, dat geen echt knooppunt, maar een halfklaverblad is. De autoweg telt door Gliwice 2x2 rijstroken en ligt door de stad grotendeels verdiept, met deels een langere overkapping. De autoweg loopt vrij dicht langs het centrum en voert dan door het minder dichtbebouwde oosten van Gliwice, waar de DTŚ boven maaiveld ligt. De snelweg heeft dan een knooppunt met de A1. Vanaf dit punt telt de DTŚ 2x3 rijstroken en loopt dan door Zabrze en Ruda Śląska gevolgd, door de stad Świętochłowice. De DTŚ loopt daarna door het zuiden van de stad Chorzów. De weg ligt hier grotendeels verdiept, met uitzondering van een viaduct over het spoor. Er zijn 2x3 doorgaande rijstroken. De DTŚ loopt dan door het moderne kantorencentrum van Katowice, en gaat onder een futuristische UFO-rotonde door. Aan de oostkant van Katowice kruist men de S86, de snelweg naar Sosnowiec. De DK79 gaat daarna verder als 2x2 ongelijkvloerse hoofdweg naar Mysłowice, waar men verder kan over de S1 naar Tychy of Warszawa, of de A4 naar Kraków.

Geschiedenis

De DTŚ in Katowice, met rechts een oude kolenmijn, tegenwoordig het Silezisch Museum.

Voorgeschiedenis

Aanvankelijk had het Silezisch stedengebied geen belangrijke oost-westverbinding. Verkeer van Gliwice reed via Zabrze en Bytom naar Chorzów en van daar naar Katowice, via wat thans de DK88 en DK79 zijn. De doorgaande route verliep dus een stuk noordelijker door de verstedelijkte regio. De belangrijkste doorgaande oost-westroute was destijds de DK4 (thans DK94), die echter ruim ten noorden van Gliwice passeerde en via Bytom en Dąbrowa Górnicza richting Kraków verliep. Deze ontsloot dus het Silezisch stedengebied nauwelijks. In die periode bestond de A4 ook nog niet.

Planvorming

De planvorming voor een nieuw aan te leggen oost-westverbinding begon in 1958, al onder de naam Trasa Średnicowa. Hierin werd een oost-westroute van Gliwice naar Katowice voorzien, historisch een belangrijke ontbrekende verbinding in de verstedelijkte en geïndustrialiseerde regio. Indertijd waren er alleen lokale straten en geen doorgaande wegen die oost-west tussen Gliwice en Katowice verliepen. Het duurde echter tot 1977 voordat het plan daadwerkelijk werd opgenomen in het ruimtelijk plan van wat toen de provincie Katowice was.

De bouw van het eerste deel door Katowice

De Aleja Roździeńskiego in Katowice, voorheen de DTŚ, ondertunneld in 2006. Op de achtergrond het Biurowce .KTW, een wolkenkrabber van 134 meter hoog, voltooid in 2022.

Het oudste deel van de DTŚ ligt in Katowice, de bouw hiervan begon in 1979, maar werd vanwege de economische crisis in 1981 gestaakt. De bouw van de weg bleef echter een hoge prioriteit hebben in de plannen en is in 1985-1986 weer hervat. De bouw werd uitgevoerd door de Dyrekcję Budowy Tras Komunikacyjnych (DBTK) van de stad Katowice. De oorspronkelijke DTŚ in Katowice was een gelijkvloerse stadsweg met grote rotondes en verkeerslichten.

De DTŚ in Katowice verliep direct langs drie kolenmijnen. Deze zijn tegenwoordig gesloten, maar de restanten zijn nog zichtbaar langs de weg. In die tijd was Katowice een belangrijke stad, het grootste centrum van het Silezisch Stedengebied en een belangrijk industrieel centrum in Polen. In die tijd had Katowice meer dan 350.000 inwoners.

De grootschalige aanleg van de DTŚ tussen Gliwice en Katowice

Het project van de DTŚ is het grootste project dat ooit door een lokale overheid in Polen is uitgevoerd. Voor de bouw van de weg werd in 1993 het ingenieursbedrijf DTŚ SA opgericht. Het eerste deel dat werd aangelegd was een 8 kilometer lang traject van Ruda Śląska naar de westkant van Katowice, dat direct met 2x3 rijstroken is aangelegd. Dit deel is in meerdere fases tussen 1994 en 1998 opengesteld, het had echter nog een ontbrekende schakel, de verdiepte ligging op de grens van de steden Świętochłowice en Chorzów. Dit is pas in 2001 geopend.[1]

Dit sloot nog niet aan op het gelijkvloerse deel door Katowice, waardoor de weg toen uit twee trajecten bestond. In 2003 opende de belangrijke schakel met een viaduct in het westen van Katowice, waarmee er een langer deel doorgaand te berijden was van Ruda Śląska tot de S86 in Katowice. Vervolgens is het tracé door Katowice ongelijkvloers gemaakt, er is een tunnel onder de oude route aangelegd en een verdiepte ligging daar op aansluitend. Dit sloot aan op het al bestaande knooppunt met de S86 en is in 2006 geopend voor het verkeer.

Het oudere deel van de DTŚ is gelijktijdig met de A4 aangelegd, die in 2005 voltooid werd langs de zuidkant van het Silezisch Stedengebied. Daardoor heeft de DTŚ nooit een rol gespeeld voor doorgaand verkeer in Zuid-Polen, omdat de A4 iets eerder doorgaand te berijden was dan de DTŚ.

In 2006 werd het nummer DW902 toegekend aan de route. In 2008 opende een stuk door het westen van Ruda Śląska voor het verkeer. Op 10 juni 2011 werd een 4,7 kilometer lange verlenging door de stad Zabrze opengesteld.[2] Op 8 augustus 2014 opende nog eens 2,7 kilometer in het westen van Zabrze, tot aan de grens met Gliwice.[3] Op 5 november 2014 opende 3 kilometer van de DTŚ in Zabrze en Gliwice, inclusief het knooppunt met de A1, dat onderdeel is van het Węzeł Gliwice-Sośnica, het grootste knooppunt van Polen. Op dit moment was de DTŚ doorgaand te berijden van de A1 bij Gliwice tot de S86 in Katowice.

Het laatste deel door Gliwice

In 2007 en 2008 werden verdere aanbestedingen uitgewerkt voor de route door Gliwice, zodat er in het Silezische stedengebied een duidelijke wegenstructuur ontstaat; de DTŚ voor lokaal en stedelijk verkeer en de A1 en A4 voor het doorgaande verkeer. Begin 2013 begon de aanleg van het laatste en westelijkste deel tot de DK88, dwars door Gliwice. Dit deel is in 3 subtrajecten aangelegd is op 20 maart 2016 opengesteld.[4][5]

Openstellingsgeschiedenis

Bij Katowice.
De weg door Ruda Śląska.
Van Naar Lengte Datum
Chorzów-Ulica Racławicka (tijdelijk) Katowice-Ulica Mieszka 2,0 km 00-12-1994
Katowice-Ulica Mieszka Katowice-Ulica Bracka 1,0 km 00-04-1995
Świętochłowice-Ulica Bytomska Świętochłowice-Ulica Żołnierska 1,5 km 00-11-1995
Ruda Śląska-Ulica-Piotra Niedurnego Świętochłowice-Ulica Bytomska 3,0 km 00-11-1996
Chorzów-Aleja Bojowników o Wolność i Demokrację Chorzów-Ulica Racławicka (tijdelijk) 0,4 km 00-10-1998
Świętochłowice-Ulica Żołnierska Chorzów-Aleja Bojowników o Wolność i Demokrację 1,4 km 00-09-2001
Katowice-Ulica Bracka Katowice-Ulica Chorzowska 0,7 km 00-08-2003
Katowice-Ulica Chorzowska 3,7 km 09-12-2006
Zabrze-Zabrzańska (tijdelijk) Ruda Śląska-Ulica Niedurnego 3,0 km 27-05-2008
Zabrze-Ulica Charlesa de Gaulle'a Zabrze-Zabrzańska (tijdelijk) 4,4 km 10-06-2011
Zabrze-Ulica Franklina Roosevelta Zabrze-Ulica Charlesa de Gaulle'a 2,7 km 08-08-2014
Gliwice-Ulica Kujawska Zabrze-Ulica Franklina Roosevelta 3,2 km 05-11-2014
Gliwice-Ulica Kujawska 5,7 km 20-03-2016

Naamgeving

De DW902 in Zabrze.

Drogowa Trasa Średnicowa betekent letterlijk centrale wegtracé. De afkorting is DTŚ. Dit is feitelijk een projectnaam, deze naam wordt niet bewegwijzerd en staat nergens aangegeven langs de weg. De weg is grotendeels genummerd als de DW902, behalve de passage van Katowice, die een onderdeel van de DK79 is.

De weg heeft reguliere straatnamen die ook staan aangegeven.

Externe links

De DTŚ in Zabrze.

Referenties

Autostrady, drogi ekpresowe en drogi krajowe in het Silezisch stedengebied

A1A4S1S11S52S69S86

DK1DK11DK44DK52DK78DK79DK81DK86DK88DK94

Drogowa Trasa Średnicowa