Drum judeţean

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een drum judeţean (mv. drumuri judeţene) is een wegklasse in Roemenië, en betreffen de wegen die door de districten (judeţe) beheerd worden. De afkorting is DJ. In 2009 was er 35.048 kilometer DJ-wegen, waarvan 10.948 kilometer onverhard waren.

Netwerk

De DJ-wegen bedienen de dorpjes en sluiten meestal aan op een drum naţional. Vrijwel alle dorpen in Roemenië worden door minimaal één drum judeţean bediend. De uitbouwkwaliteit van een DJ-weg varieert, maar is meestal een enkelbaansweg, soms met gemarkeerde rijstroken, maar vaak met één rijbaan zonder gemarkeerde rijstroken. De meeste wegen zijn vrij smal, 6 meter of smaller. De kwaliteit van het wegdek varieert eveneens, maar is vaker slecht dan goed. Wel worden de komende jaren duizenden kilometers DJ-wegen gemoderniseerd in een decentraal programma om het platteland beter te ontwikkelen. Een kenmerk van DJ-wegen is de vele lintbebouwing, alhoewel dit per regio in Roemenië varieert. Anders dan voor DN- en A-wegen is het gebruik van een rovinieta voor DJ-wegen niet verplicht. In de praktijk heeft toch iedereen een rovinieta nodig, omdat nagenoeg alle DJ-wegen alleen te bereiken zijn via een drum naţional.

Bewegwijzering

bewegwijzering van DJ-wegen en een DC-weg (geel).

De wegnummers van DJ-wegen worden lang niet altijd aangegeven. Ze worden aangegeven met een blauw schildje, vergelijkbaar met die van Hongaarse hoofdwegen, met het nummer in witte letters, eventueel met suffix. De bewegwijzering langs DJ-wegen is vaak gebrekkig.

Wegnummering

De wegnummers van de DJ-wegen vinden hun basis in die wegnummering van de drum naţional. De nummers zijn altijd driecijferig, waarbij de eerste twee nummers gebaseerd zijn op die van de aansluitende of dichtstbijzijnde DN-weg, bijvoorbeeld de DJ672 zal dichtbij de DN67 lopen. Net zoals bij DN-wegen, hebben DJ-wegen ook een suffix. Wegen met dezelfde nummers zijn vaak gegroepeerd over kleine gebieden.

Referenties