Dubrovnik-Neretva

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Dubrovnik-Neretva.png
Dubrovnik-Neretva.png
Hoofdstad Dubrovnik
Grootste stad Dubrovnik
Oppervlakte 1.781 km²
Inwonertal 117.242 (2021)
Lengte snelwegennet 13 km
Eerste snelweg 2013
Afkorting

De provincie Dubrovnik-Neretva (Kroatisch:Dubrovačka-Neretvanska Županija) is gelegen in het uiterste zuidoosten van Kroatië. Deze županija bestaat uit twee delen, de Bosnische kustplaats Neum ligt als een wig tussen de twee delen in. De županija is vernoemd naar de stad Dubrovnik en de rivier Neretva.

Inleiding

Dubrovnik-Neretva is een smalle en langgerekte županija. In het westen grenst het aan de županija Split-Dalmacija, in het noorden aan Bosnië-Herzegovina (inclusief de onderbreking bij Neum), in het oosten aan Montenegro en het zuiden aan de Adriatische Zee. De grootste stad, tevens hoofdstad, is Dubrovnik. Met ruim 45.000 inwoners is het geen grote stad, maar vanwege de oude binnenstad die op de lijst van UNESCO-erfgoed staat wel heel bekend en trekt daarom ook zeer veel toeristen. De županija kenmerkt zich verder door de bergen van rond de kilometer hoogte en het ruige landschap. De Neretva-vallei is echter geheel vlak, en ook de wat hoger gelegen oostelijke regio Konavle is relatief vlakker.

De eilanden Korčula, Mlijet en Lastovo alsmede het langgerekte schiereiland Pelješac behoren ook tot Dubrovnik-Neretva, evenals de havenstad Ploče.

Wegennet

Doordat de županija vrij smal en langgerekt is, is het wegennet ook zodanig aangelegd: De belangrijkste wegen lopen van noordwest naar zuidoost, parallel aan de kust en het gebergte. De wegen zijn er niet heel erg druk, behalve tussen Dubrovnik en het vliegveld bij Čilipi.

Autoceste

Dubrovnik-Neretva heeft pas sinds 2013 snelwegen op haar grondgebied. In 2013 openden de A1 ten oosten van Vrgorac en de A10 naar Bosnië-Herzegovina. De A1 loopt nog slechts in het westelijke deel van de županija, er is nog geen overeenstemming met buurland Bosnië-Herzegovina over het vervolg van het tracé naar het oostelijke deel over Bosnisch grondgebied. De Pelješki Most verbindt het vasteland met het schiereiland Pelješac. De brug opende op 26 juli 2022.

Hoofdwegennet

De belangrijkste weg is de kustweg D8, de Jadranska Magistrala. Deze weg volgt de kust, soms pal langs de Adriatische Zee, soms op wat grotere hoogte, alleen bij Ploče en in de Neretva-vallei loopt de weg wat verder van de kust af. De weg bestaat overal uit 1 rijbaan, met 1 rijstrook per richting (op enkele kruipstroken na ten oosten van de Neretva-vallei). De weg is echter erg bochtig, dus goed doorrijden lukt in de regel niet. In de Neretva-vallei echter verloopt de weg over vlak terrein en daar is de weg wel rechter. Bij Opuzen takt op een ongelijkvloerse kruising de D9 af naar Mostar en Sarajevo in Bosnië-Herzegovina. Een ander oponthoud kan plaatsvinden bij de grensovergangen bij Neum, maar doorgaand verkeer kan via Pelješac zonder oponthoud de weg vervolgen.

De D8 is in het oostelijke deel van groot belang voor internationaal verkeer, daar deze weg tot de grens met Montenegro loopt en veel gebruikt wordt voor verkeer met bestemming Montenegro, Albanië en Kosovo. Met Bosnië-Herzegovina zijn er slechts enkele grensovergangen, waarvan de belangrijkste wegen de D223 naar het oosten van Bosnië-Herzegovina en de eerder genoemde D9 naar Mostar zijn. De overige liggen niet op doorgaande routes of zijn alleen voor lokaal verkeer.

Naast de D8 loopt nog de D414 over Pelješac en de D118 over Korčula. Heel veel meer grote wegen zijn er niet meer, mede door het landschap en de landsgrenzen. Naast de D9 is er nog slechts één belangrijke noord-zuidverbinding, de D425 die vrijwel helemaal als 2x2 is uitgebouwd en de A1 met de D8 bij Ploče verbindt.

Neum

De kustplaats Neum behoort tot Bosnië-Herzegovina. Deze corridor scheidt het oostelijke deel van de županija van de rest van Kroatië waardoor het een exclave is. Het is niet mogelijk om van het ene deel rechtstreeks over de kustweg naar het andere deel te rijden, men moet via Neum. Er zijn 2 grensposten die beiden gezamenlijk door zowel Kroatië als Bosnië-Herzegovina worden bemand: de westelijke ligt net na het dorpje Klek, de oostelijke bij Zaton Doli. Doorgaand verkeer kan dit dus vermijden via de brug naar Pelješac.

Tot aan de opening van de brug kon verkeer bij Neum rekenen op lange wachttijden bij de grensovergangen, met name in het zomerseizoen. Het alternatief was toen de veerdienst Ploče-Trpanj, maar dat loonde nauwelijks.

Dubrovnik

De stad Dubrovnik ligt tussen de kust en de berg Srđ waar het tegenaan is gebouwd. Daardoor is de stad langgerekt en lopen ook hier de wegen oost-west. Alle wegen hebben 1 rijstrook per richting, behalve een enkel kruispunt met opstelstroken. Het oude, autovrije, centrum van Dubrovnik ligt aan de oostkant van de stad, de haven (Gruž), vanwaar veerboten naar de eilanden en steden in Kroatië en Italië vertrekken, aan de noordwestzijde en de toeristenwijk Lapad aan de zuidwestzijde. Ruimte om bredere wegen aan te leggen ontbreekt en daarom kan het in de spitsuren behoorlijk druk zijn op de stadswegen. Aan de oostzijde is er een ongelijkvloerse aansluiting op de D8, aan de westzijde een gelijkvloerse bij de dr. Franjo Tuđmanbrug. Nog verder oostwaarts, een aantal kilometer buiten de stad is nog een kleinere gelijkvloerse aansluiting, alleen voor verkeer dat de stad wil verlaten in oostelijke richting.

Referenties


Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar