Dukes Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australian National Route A8.png
Dukes Highway map.png
A8
Begin Tailem Bend
Einde Wolseley
Lengte 189 km
Route

Centrum.svg Tailem Bend

Junction.svg Princes Highway

Junction.svg Mallee Highway

Centrum.svg Keith

Junction.svg Riddoch Highway

Centrum.svg Bordertown

grens met Victoria

Western Highway

De Dukes Highway is een highway in South Australia, Australië. De weg vormt een oost-westroute tussen Tailem Bend en de grens met Victoria, en is onderdeel van de transitroute tussen Adelaide en Melbourne. De weg is 189 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in het stadje Tailem Bend aan de Princes Highway, de kustweg vanaf Mount Gambier naar Adelaide. Direct erna slaat de Mallee Highway af, die naar het noorden van Victoria loopt. De Dukes Highway loopt eerst in zuidoostelijke richting, door een droog agrarisch gebied, met weinig bossage. Echte landbouw is hier niet mogelijk, maar wel veehouderij. Het landschap is licht glooiend, maar kent geen grote hoogteverschillen. Op de 130 kilometer naar Keith komt men door enkele kleine dorpjes, en kruist men een paar zijwegen die verhard zijn en naar de kust lopen. Bij het grote dorp Keith slaat de Riddoch Highway af, een hoofdweg naar Mount Gambier in het zuiden van South Australia. De weg loopt dan oostwaarts en passeert door Bordertown, met 2.800 inwoners de grootste plaats aan de Dukes Highway. Ten oosten van Bordertown volgt de grens met Victoria, waarna de Western Highway verder gaat naar Melbourne.

Geschiedenis

De weg en de dorpen op de route zijn in de jaren 50 van de 19e eeuw ontstaan voor goudtransporten uit Victoria naar Adelaide. De weg is tegenwoordig van hoge kwaliteit. Ten oosten van Bordertown is de weg in 2005 op een nieuw alignement geopend. De oorspronkelijke weg was daar van slechte kwaliteit door een instabiele ondergrond.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 4.200 voertuigen vanaf Tailem Bend, dalend van 4.000 tot 3.400 voertuigen verder tot Bordertown en 2.400 voertuigen tot de grens met Victoria.[1] De Dukes Highway is daarmee één van de drukkere lange-afstandsroutes van South Australia, gezien de functie als meest directe verbinding tussen Adelaide en Melbourne.

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in South Australia

Autosnelwegen: Adelaide-Crafers HighwayGawler BypassNorthern ConnectorNorthern ExpresswayNorth-South CorridorNorth-South MotorwayPort River ExpresswaySouth Eastern FreewaySouthern Expressway

Hoofdwegen: Barrier HighwayDukes HighwayEyre HighwayFlinders HighwayLincoln HighwayMain North RoadMallee HighwayPrinces HighwayRiddoch HighwayStuart HighwaySturt Highway