Dumbarton Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dumbarton Bridge
California 84.svg
Dumbarton Bridge.jpg
Overspant San Francisco Bay
Rijstroken 2x3
Totale lengte 2.621 meter
Hoofdoverspanning 104 meter
Hoogte brugdek 26 meter
Openstelling 00-10-1982
Verkeersintensiteit 54.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Dumbarton Bridge is een liggerbrug in de Verenigde Staten, gelegen in het San Francisco Bay Area in California.

Kenmerken

Dumbarton Bridge aerial.jpg

De Dumbarton Bridge overspant het zuidelijke deel van de San Francisco Bay en is de zuidelijkste brugverbinding in de regio. De brug is een eenvoudige liggerbrug met een lengte van 2.621 meter. De grootste overspanning bedraagt 104 meter. De maximale vrije doorvaart bedraagt slechts 26 meter, aanzienlijk lager dan de bruggen noordelijker. Over de brug loopt de State Route 84 in California, een freeway met 2x3 rijstroken van East Palo Alto naar Newark. Ten westen van de brug sluit de weg gelijkvloers op andere wegen aan, ten oosten ervan is de SR-84 wel een freeway. Direct ten noorden van de brug verloopt een hoogspanningsleiding over de San Francisco Bay. Naar het zuiden staat een deels afgebroken spoorbrug.

Geschiedenis

In 1910 opende eerste spoorbrug over de San Francisco Bay. Deze brug is sinds 1982 buiten gebruik en het westelijke deel stortte na een brand in 1998 in. Dit was een draaibrug.

Op 17 januari 1927 opende iets zuidelijker de eerste verkeersbrug over de San Francisco Bay. Dit was een vakwerkbrug met hefbrug waarvan de overblijfselen thans nog gebruikt wordt als visplaats. Een vervanging was echter noodzakelijk vanwege de slechte conditie van de brug en het toegenomen verkeer. De nieuwe brug werd gedurende de jaren '70 gepland en is de nieuwste brugverbinding over de San Francisco Bay. De brug verloopt door een kwetsbaar ecologisch gebied en uitgebreide studies werden uitgevoerd voordat de bouw kon beginnen. De nieuwe brug opende in oktober 1982 voor het verkeer.

De brug had oorspronkelijk 2x2 rijstroken en vluchtstroken. In 1989 vond een zware aardbeving plaats waardoor de San Francisco-Oakland Bay Bridge enige tijd afgesloten werd voor alle verkeer. Om het omgeleide verkeer te kunnen verwerken werd de vluchtstrook op 18 oktober 1989 tijdelijk ingericht to derde rijstrook. Deze situatie werd in 2003 permanent gemaakt toen de beide toeleidende verbindingen ook naar 2x3 rijstroken verbreed werden.

Toekomst

De State Route 84 is ten westen van de Dumbarton Bridge een gelijkvloerse weg met verkeerslichten. Caltrans heeft nog niet de middelen gevonden om dit stuk tot de US 101 op te waarderen naar freeway.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 54.000 voertuigen over de Dumbarton Bridge. Files komen frequent voor op het gelijkvloerse deel ten westen van de brug, maar de brug zelf heeft ruim voldoende capaciteit.

Tol

De brug is een tolweg. De tol wordt alleen richting westen geheven en bedraagt $ 5 cash of met een FasTrak en $ 2.50 voor carpoolers.

Referenties


Bruggen in het San Francisco Bay Area

Antioch BridgeBenicia-Martinez BridgeCarquinez BridgeDumbarton BridgeGolden Gate BridgeRichmond-San Rafael BridgeSan Francisco-Oakland Bay BridgeSan Mateo Bridge