Dunedin Northern Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
State Highway 1 NZ.svg
Dunedin Northern Motorway map.png
Motorway
Begin Waitati
Einde Dunedin
Lengte 15 km
Route

Junction.svg Grant Street

Junction.svg Cumberland Street

De Dunedin Northern Motorway, onderdeel van de State Highway 1, is een motorway in Nieuw-Zeeland. De weg vormt een noord-zuidverbinding tussen Waitati en Dunedin in het zuiden van het zuidereiland. De weg is 4-strooks, maar heeft geen middenberm, en begint en eindigt op een kruispunt, zonder tussenliggende aansluitingen. De weg is 15 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Dunedin Northern Motorway.

De weg begint bij Waitati, een dorpje even ten noorden van de stad Dunedin. De weg voert door een onbebouwd en bergachtig gebied, met toppen tot 700 meter. De omgeving is vooral dichter bij Dunedin sterk bebost. De weg telt 1x4 rijstroken zonder middenafscheiding. De weg kent geen ongelijkvloerse aansluitingen of verkeerslichten, maar er komen wel een aantal zeer ondergeschikte bosweggetjes op uit. Het zuidelijkste deel bij Dunedin kent een aantal scherpe bochten, en gaat dan over in een reguliere hoofdweg verder naar het centrum van Dunedin.

Geschiedenis

De weg is in de jaren 50 aangelegd om de oude kronkelige weg te vervangen.

Toekomst

Er zijn plannen om de weg deels recht te trekken bij de Leith Saddle, een bochtig en steil stuk. Hier gebeuren 250% meer ongevallen dan gemiddeld op de Nieuw-Zeelandse State Highways. Tussen 1994 en 2004 nam het aantal ongevallen met 50% toe. Het is onduidelijk of er dan ook een middenberm en ongelijkvloerse kruisingen komen.

Verkeersintensiteiten

In 2009[1] reden dagelijks 6.200 voertuigen over de Dunedin Northern Motorway.

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte
Junction.svg Grant Street Junction.svg Cumberland Street 1x4 15 km

Referenties

Motorways & Expressways in Nieuw-Zeeland