Dunedin Southern Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
State Highway 1 NZ.svg
Dunedin Southern Motorway map.png
Motorway
Begin Dunedin
Einde Mosgiel
Lengte 11 km
Route

Junction.svg Caversham Valley Road

Junction.svg Barnes Drive

Afslagsymbool.svg Burnett Street

Afslagsymbool.svg Morningside Road

Afslagsymbool.svg Main South Road

Afslagsymbool.svg Brighton Road

Afslagsymbool.svg Old Brighton Road

Afslagsymbool.svg Saddle Hill Road

Afslagsymbool.svg Quarry Road

De Dunedin Southern Motorway, onderdeel van de State Highway 1, is een motorway in Nieuw-Zeeland, en loopt tussen de stad Dunedin en de voorstad Mosgiel op het zuidereiland. Het is tevens de zuidelijkste snelweg van Nieuw-Zeeland en de gehele wereld. De snelweg is 11 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Dunedin Southern Motorway.

De Dunedin Southern Motorway begint even ten westen van het centrum van de stad Dunedin, waar de Caversham Valley Road overgaat in de snelweg. De snelweg telt 2x2 rijstroken en 6 ongelijkvloerse aansluitingen, voornamelijk een bypass van de voorstad Fairfield. Er is nog één kruispunt met Barnes Drive. De omgeving is sterk heuvelachtig. Bij de westelijke voorstad Mosgiel eindigt de snelweg, en gaat de State Highway 1 verder naar Invercargill.

Geschiedenis

De snelweg werd voor het eerst eind jaren 50 voorgesteld, toen de mobiliteit in Nieuw-Zeeland sterk toenam. In 1963 werd een masterplan voor het wegennet in en rond Dunedin vastgesteld, waarbij de Dunedin Southern Motorway was opgenomen als een vierstrooks hoofdweg. In 1972 werd het eerste deel opengesteld tussen Kairokai Valley Road en de Main South Road over 2,5 kilometer. In 1978 werd een kort stuk van 700 meter opengesteld dat aansloot op het bestaande deel, en in de jaren 80 werd het deel rond Caversham opengesteld, deels met 1x2 rijstroken, wat feitelijk geen onderdeel is van de Dunedin Southern Motorway. In 1987 werd het westelijke einde bij Mosgiel ongelijkvloers gemaakt na frequente files en aanrijdingen. In 2003 opende de bypass van Fairfield voor het verkeer.

In januari 2011 begonnen werkzaamheden om de Caversham Bypass, een gelijkvloers deel direct ten oosten van de Dunedin Southern Motorway, op te waarderen naar autosnelweg. In augustus 2012 opende de eerste fase, op 25 november 2015 opende de tweede fase.[1][2] Opvallend is dat één kruispunt niet vervangen is, met Barnes Drive. De rest van de Dunedin Southern Motorway is wel ongelijkvloers.

Verkeersintensiteiten

Intensiteiten ten zuiden van de aansluiting.

locatie AADT 2013
Junction.svg Mornington Road 26.600
Afslagsymbool.svg Main South Road 23.500
Afslagsymbool.svg Old Brighton Road 22.300

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte
Junction.svg Caversham Valley Road Afslagsymbool.svg Quarry Road 2x2 11 km

Referenties

Motorways & Expressways in Nieuw-Zeeland