Durango

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Durango.png
Durango.png
Hoofdstad Victoria de Durango
Grootste stad Victoria de Durango
Oppervlakte 123.451 km²
Inwonertal 1.633.000
Lengte snelwegennet 222 km
Eerste snelweg 1991
Afkorting DUR

Durango is een staat in Mexico, gelegen in het centrale noorden van het land. De staat is ongeveer vier maal zo groot als Nederland en telt ruim 1,6 miljoen inwoners. De hoofdstad is Victoria de Durango, ook wel kortweg Durango.

Inleiding

Durango heeft een driehoekige vorm, en ligt in het centrale noorden van Mexico. De staat grenst in het noorden aan Chihuahua, in het oosten aan Coahuila en Zacatecas, in het zuiden aan Nayarit en in het westen aan Sinaloa. De hoofdstad Durango ligt centraal in het zuiden van de staat, verder zijn er geen steden van enige omvang. De stad Durango telt ruim 500.000 inwoners, en is een relatief belangrijk centrum. Een groot deel van de staat beslaat de centraal-Mexicaanse hoogvlakte, en ligt 1.100 tot 2.000 meter boven zeeniveau. In het noorden is de vlakte wat lager, en komen ook enkele bergruggen voor. Het westen is vrij bergachtig, met de Sierra Madre. Het noordoosten kent een woestijnklimaat, met een droog landklimaat in het midden en een wat vochtiger klimaat langs de westgrens, dat onder het invloedsgebied van de Pacifische Oceaan valt. De staat Durango is de op één na dunstbevolkte van Mexico, na Baja California Sur. De staat is wat minder ontwikkeld dan gemiddeld in Mexico.

Wegennet

Vanwege de lage bevolkingsdichtheid en het gebrek aan grote steden in het wegennet van Durango niet erg dicht. De meeste doorgaande wegen komen bij de hoofdstad Durango samen, maar de staat vervult een niet al te grote functie voor doorgaand verkeer. Het lange-afstandsverkeer rijdt doorgaans langs de kust door Sinaloa, met enkel wat verkeer naar Chihuahua en Arizona wat nog enig doorgaand belang heeft. Durango heeft één autopista, namelijk de Autopista Durango - Torreón die ruim 220 kilometer lang is. Daarnaast is er een enkelbaans autopista vanaf Durango naar El Salto. Rondom de hoofdstad Durango ligt een bypass aan de noordzijde. Verkeer op andere relaties dan vanaf het westen naar het noordoosten moet door de stad. Anders dan in andere staten zijn er in Durango maar weinig 2x2-wegen, alleen rond de stad Durango zijn er enkele invalswegen met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar anders dan de autopista naar Torreón zijn ze er niet voor de lange afstand.

Geschiedenis

De enige autopista van Durango is in twee fases in 1991 en 1993 opengesteld. Deze snelweg kent één van de langste stukken zonder afrit ter wereld, namelijk 60 kilometer.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas