Dynamisch route-informatiepaneel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een DRIP op de A4 bij Hoofddorp.
Een DRIP op de A1 bij Hoevelaken.

Een dynamisch route-informatiepaneel ook wel afgekort als DRIP, is een elektronisch paneel naast of boven de weg waarop informatie wordt gepresenteerd aan de weggebruiker, het meest gebruikelijk om hem te helpen de meest optimale route naar de bestemming te kiezen. In 2022 had Rijkswaterstaat 425 DRIP's.[1]

Soorten DRIP's

Er zijn verschillende soorten DRIP's:

Traditionele DRIP

In Nederland zijn in 2011 118 DRIP's met portalen boven de weg geïnstalleerd.[2] De oorspronkelijke DRIP's kunnen enkel teksten en enkele icoontjes tonen. In 2013 zijn op enkele plaatsen nieuwe modellen geïnstalleerd die afbeeldingen kunnen tonen. Traditionele DRIP's worden aangestuurd middels MTM. Deze DRIP's zijn meestal te vinden op locaties waar signalering aanwezig is.

BermDRIP

Een BermDRIP waarop tekst wordt getoond op de A2 bij Vught.
Een BermDRIP waarop een bitmap wordt getoond op de A2 bij Everdingen.

Een BermDRIP is een DRIP dat wordt gemonteerd aan een mast in de berm. BermDRIP's zijn kleiner dan normale DRIP's en worden vaak gebruikt om file-informatie weer te geven. In 2011 waren in Nederland 135 bermDRIP's geinstalleerd.[3] BermDRIP's hebben als voordeel ten opzichte van de eerdere traditionele DRIP's dat deze afbeeldingen kunnen tonen. Tevens kunnen deze panelen zonder de aanwezigheid van MTM worden geïnstalleerd, omdat ze via een mobiele dataverbinding worden aangestuurd.

Op een BermDRIP kan worden getoond:

  • platte tekst (inclusief symbolen)
  • een bitmap (gelaagd, zodat een rood wegvak over een wit wegvak heen een gecombineerd filebeeld oplevert)
  • een combinatie van bitmap en tekst (bijvoorbeeld een RVV-bord uit de J-serie met aanvullende informatie)

Veelal wordt een BermDRIP die een bitmap toont ten onrechte aangeduid als Grafisch Route Informatie Paneel (GRIP).

AutoDRIP

Een AutoDRIP is een DRIP systeem die direct achter de cabine van de auto van een weginspecteur wordt geplaatst. Deze DRIP zit ingeklapt achter de cabine van de auto. De weginspecteur kan bij een incident deze DRIP uit laten klappen, draaien naar de weggebruiker toe en verschillende digitale beelden tonen om de weggebruiker te informeren en te waarschuwen voor het incident.

Tekstkar

In 2011 waren 227 tekstkarren in gebruik.[4]

Geïntegreerde elektronische panelen

Doeleinden van DRIP's

Een VMS in Arizona.

DRIP's worden gebruikt voor verschillende doeleinden:

  • om te informeren
  • om te geleiden
  • om te sturen

Informeren

De weggebruiker wordt in de meeste situaties geïnformeerd over de toestand op de weg. Dit kan een reguliere reistijd zijn, maar ook informatie over wegwerkzaamheden, vertragingen, brugopeningen, etc.

De informatie op de meeste DRIP's in Nederland is reistijdinformatie voor een reistraject van A naar B waarvoor twee in reistijd vrijwel gelijkwaardige routes mogelijk zijn. Als alternatief is het ook mogelijk om de reistijd naar een bestemming te tonen die op één weg uitkomt maar op twee of meer punten aankomt op die weg (bijvoorbeeld bij routes naar ringwegen), om de reistijd van opeenvolgende routes te tonen (reistijd van A naar B, reistijd van A naar C over B, reistijd van A naar D over B en C) of om de reistijd van één of meerdere van elkaar afwijkende bestemmingen te tonen (route 1 naar bestemming A, route 2 naar bestemming Z). Dit stelt de weggebruiker in staat om in geval van file voor een alternatieve route te kiezen. Informatie over wegwerkzaamheden heeft eenzelfde doel: de weggebruiker in overweging geven om een alternatieve route te gebruiken.

Ook worden DRIP's wel gebruikt om tijdelijk extra doelen te vermelden naast de doelen op de reguliere bewegwijzering. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan verwijzingen naar (parkeerplaatsen voor) evenementen. Op de Ring Rotterdam staan bijvoorbeeld DRIP's die bij belangrijke wedstrijden in Stadion Feyenoord informatie geven over parkeermogelijkheden bij Ahoy.

Bij een volledige afsluiting worden DRIP's gebruikt om de weggebruiker op die afsluiting te wijzen.

Geleiden

Geleiden van het verkeer wordt toegepast wanneer de weggebruiker een alternatief heeft.

Sturen

Sturen wordt toegepast door het onmogelijk maken van een keuze.

Gebruik voor andere doeleinden

Met de opmars van het aantal DRIP's wereldwijd nam ook het gebruik van zaken toe die niet direct gerelateerd zijn aan het informeren, geleiden of sturen van gebruikers. In de Verenigde Staten werden de VMS's op grote schaal gebruikt voor allerlei campagnes en grappige teksten, al dan niet met een referentie naar popcultuur. Op 4 januari 2021 heeft de FHWA beslist dat hier een einde aan moet komen.[5] De VMS mag alleen nog gebruikt worden voor zaken die direct te maken hebben met de verkeerssituatie of verkeersveiligheid.

In het Nederlands

Een VMS in Frankrijk.

De juiste spelling is dynamisch route-informatiepaneel, eventueel dynamisch route-informatie-paneel.

In de praktijk is vooral Dynamisch Route Informatie Paneel bekend; Rijkswaterstaat hanteert deze spelling (soms ook zonder hoofdletters).

In andere talen

DRIP

  • Duits (Deutsch): dynamische Wegweisung mit integrierter Stauinformation (dWiSta), Netzbeeinflussungsanlage, Elektronische Anzeigetafel
  • Engels (English): variable message sign (VMS), changeable message sign (CMS)
  • Frans (Français): panneaux à messages variables
  • Sloveens (Slovenščina): Spremenljiva prometno informativna signalizacija (SPIS)
  • Pools (Polski): znaki zmiennej treści (ZZT), tablic znaków tekstowych

Referenties