E-TAG

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

e-TAG is het elektronische tolsysteem in Australië. Het is de methode om open road tolling, ook wel 'free-flow tolheffing' mogelijk te maken. Alle tolwegen in Australië zijn volledig elektronisch.

System

De e-TAG is een RFID transponder die met DSRC (dedicated short-range communications) werkt. Deze technologie is vergelijkbaar met veel tolwegen op de wereld, waaronder ook in Europa en Noord-Amerika. Een transponder wordt aan de binnenkant van de voorruit opgehangen, waarna portalen over de weg het voertuig detecteren en de verschuldigde tol periodiek in rekening brengen.

Wanneer geen e-TAG wordt gedetecteerd wordt van ANPR gebruikt gemaakt om de tolrekening naar de kentekenhouder te sturen, met een administratieve toeslag. Indien niet betaald wordt volgen aanmaningen met boetes en uiteindelijk een deurwaarder.

In Australië is het niet mogelijk om de tol ter plekke contant of met creditcards te betalen. De e-TAG of het duurdere kentekenfacturatie is de enige mogelijkheid.

Geschiedenis

De e-TAG is oorspronkelijk ontwikkeld door Transurban voor de CityLink in Melbourne in de jaren '90. Het systeem is daarna ingevoerd op alle tolwegen in Australië. De e-TAG heeft verschillende namen, afhankelijk van de aanbieder, zoals Linkt van Transurban of E-Toll van Transport for New South Wales. De transponders zijn echter hetzelfde. Sinds 2013 zijn alle tolwegen in Australië volledig elektronisch. De laatste tolweg die nog tolpoorten had was de M5 in Sydney.

Zie ook

Referenties