E-TOL

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

e-TOL is het elektronisch tolsysteem in Nederland, dat is opgezet voor de tolheffing op de A24 bij Rotterdam, maar in de toekomst ook gebruikt wordt voor de tolheffing op de A15 tussen Nijmegen en Zevenaar.[1]

e-TOL

e-TOL is een volledig elektronisch tolsysteem waar gewerkt wordt met ANPR (kentekentol). De tolheffing kan automatisch betaald worden via een account van een aanbieder van e-TOL, of eenmalig vooraf of achteraf betaald worden.

Binnen de European Electronic Toll Service (EETS) kunnen partijen een aanbieder van elektronische tolheffing worden. Zij kunnen bijvoorbeeld via een app het kenteken registreren en de betalingen afhandelen, gekoppeld aan het systeem van e-TOL.[2] De juridische tolheffer is het RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer).

Indien de tol niet betaald wordt volgt geen waarschuwing of herinnering om de tol te betalen. Er volgt wel een herinnering als een bestuurder te laat is met betalen, met een boete van het CJIB. Dit geldt ook voor buitenlandse bestuurders.

Geschiedenis

Bij de bouw van de A15 en A24 is gekozen om een deel van de bouwkosten met tolheffing te financieren. In Nederland zijn bijna geen tolwegen en was de wens om geen grote tolpleinen te hoeven realiseren. Daarom is gekozen voor een volledig elektronisch tolsysteem met kentekenherkenning. Het systeem wordt als eerste toegepast op de A24 bij Rotterdam. De website www.e-tol.nl is in juli 2023 gelanceerd.

De Rijksoverheid zet in op inningskosten van 20% van de opbrengst. Dit omvat de onderhoudskosten en operationele kosten, financieringskosten en afschrijving van de systemen. Alleen de onderhouds- en operationele kosten worden geschat op 10% van de opbrengst. Dit is in lijn met diverse buitenlandse elektronische tolsystemen. In 2022 bleek echter dat de inningskosten veel hoger waren dan was aangenomen en de inkomsten niet meer in verhouding stonden tot de kosten, mede omdat de Rijksoverheid vanaf 2030 een kilometerheffing wil invoeren, waarbij de tolheffing op de A15 en A24 hier in opgaat. Het advies was te overwegen om af te zien van tolheffing op de A15 en A24.[3] Om de ongedekte tolopgave toch te voldoen is desondanks besloten voor invoering, in 2022 is het tolsysteem aanbesteed. Op dat moment waren de geraamde kosten van de tijdelijke tolheffing € 290 miljoen voor circa 5 jaar tolheffing op de A24 en waarbij het onzeker was wanneer de A15 zou openen vanwege de stikstofcrisis.[4]

Zie ook

Referenties