E-toll

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

E-toll is een elektronisch tolsysteem in Zuid-Afrika, in het beheer van de nationale wegenautoriteit SANRAL.[1] E-toll is een manier van open road tolling, waarbij voertuigen niet hoeven te stoppen op traditionele tolstations.

Kenmerken

Gauteng

E-toll geldt op de meeste freeways in de regio Johannesburg (Gauteng). Er wordt met name tol geheven op de doorgaande snelwegen van Johannesburg, Pretoria en voorsteden, een regio die Gauteng wordt genoemd, het grootste stedelijk gebied van Zuid-Afrika. Tol wordt geheven op de N1 langs de westkant van Johannesburg, en tussen Johannesburg en Pretoria, de N3 langs de oostkant van Johannesburg, de N12 langs de zuidkant van Johannesburg, de N17 van Johannesburg naar Springs en de R21 tussen Boksburg en Pretoria. Het omvat in totaal circa 250 kilometer snelweg.

Bakwena

Op de N1 tussen Pretoria en BelaBela en de N4 tussen Pretoria en de grens met Botswana is ook e-toll, dit heet de Bakwena, ook wel bekend als de Platinum Toll Highway.

Systeem

Er zijn twee vormen van E-toll in Zuid-Afrika, een zogenaamd "boom down" electronic toll collection, waarbij men met een tag door speciale tolpoortjes kan rijden, waar men wel moet afremmen, maar niet hoeft te stoppen, en open road tolling, waarbij de tolheffing via portalen over de weg gaat. Hier zijn geen fysieke tolstations.

Geschiedenis

Het eerste electronische tolproject was Bakwena, die de upgrade van de N1 en N4 vanuit Pretoria voorzag in ruil voor tolconcessie.[2]

Veel groter was de invoering van E-toll in de regio Gauteng (Johannesburg-Pretoria). Na jaren vertraging ging dit controversiële systeem op 3 december 2013 in bedrijf. Het is één van de grootste free-flow tolsystemen ter wereld.

Referenties