E10 (Ecuador)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecuador E10.svg
Ecuador E10 map.png
E10
Begin San Lorenzo
Einde Puerto El Carmen
Lengte 453 km
Route

Centrum.svg San Lorenzo

Centrum.svg Bolívar

Centrum.svg Nueva Loja

Centrum.svg Puerto El Carmen de Putumayo

De E10 of Transversal Fronteriza is een transversal in Ecuador. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf San Lorenzo aan de kust tot aan Puerto El Carmen de Putumayo. Delen van de route zijn nog onverhard. De E10 is 453 kilometer lang.

Routebeschrijving

De E10 begint in het dorpje San Lorenzo in het uiterste noorden van Ecuador, en voert dan oostwaarts. Het deel tot aan de E15 is geasfalteerd, oostelijker mogelijk deels niet. De route voert door de jungle, parallel aan de grens met Colombia. De bergen worden naar het oosten toe hoger, tot ruim 4.000 meter en de E10 voert door woeste dalen. Het is een smalle geasfalteerde weg, waarna er vanaf Salinas een dubbelnummering met de E35 volgt. Tussen Salinas en La Paz volgt een vrij steil stuk met haarspeldbochten, verder naar het noordoosten is de stijging geleidelijker. De route stijgt naar ruim 2.900 meter hoogte bij Huaca.

Via een zeer bochtige bergroute langs de Colombiaanse grens voert de E10 naar het zuidoosten en daalt daarbij naar zo'n 500 meter hoogte bij Lumbaqui. Onduidelijk is over de route tussen Huaca en Lumbaqui geasfalteerd is. Vanaf Lombaqui tot Nueva Loja is de E10 met de E45 dubbelgenummerd, dit is een vlakke en snelle geasfalteerde weg. De E10 voert daarna oostelijk door de Amazonejungle, en is tot ongeveer 50 kilometer ten oosten van Nueva Loja geasfalteerd. Op het laatste deel van Tarapoa naar Puerto el Carmen de Putumayo zijn slechts delen geasfalteerd, waarna de E10 in Puerto el Carmen de Putumayo eindigt, op de grens met Colombia, op de Río Putumayo, waar geen brug overheen is.

Geschiedenis

Het dorp Puerto El Carmen de Putumayo in het Amazone-oerwoud wordt beschouwd als de meest afgelegen plaats van Ecuador, verder naar het oosten en zuiden is ondoordringbaar oerwoud. De E10 verbindt geen grote steden, en is derhalve niet van erg groot doorgaand belang, maar het is wel de enige doorlopende route in deze regio, afgezien van de dubbelgenummerde delen met de belangrijkere noord-zuidroutes E15, E35 en E45. De E10 is in de jaren 2000 grootschalig gerenoveerd. In 2001 was nog het grootste deel van de route in zeer slechte toestand, in 2011 was het grootste deel van goede kwaliteit. Alleen het oostelijkste deel en een stuk van het middendeel zijn van matige kwaliteit.

Referenties


Hoofdwegen in Ecuador

E5E10E15E20E25E30E35E40E45E50