Phnom Penh - Bavet Expressway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf E1 (Cambodja))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E1
Begin Phnom Penh
Einde Bavet (VN)
Lengte 135 km
Route

De Phnom Penh - Bavet Expressway (Khmer: ផ្លូវល្បឿនលឿន ភ្នំពេញ-បាវិត, phlauv lbuen luen phnompenh- bavit), vermoedelijk genummerd als de E1, is een in aanbouw zijnde expressway in Cambodja. De autosnelweg is onderdeel van de route van Phnom Penh naar Ho Chi Minh City in Vietnam, waarbij Bavet de grensplaats is. De autosnelweg heeft een geplande lengte van 135 kilometer.

Routebeschrijving

De autosnelweg zal parallel aan de route van de bestaande national highway 1 volgen. De autosnelweg steekt echter al direct bij Phnom Penh de rivier de Mekong over en loopt dan eerst een stuk op de andere oever van de Meking dan de National Highway 1. De snelweg voert door laagland met rijstvelden, die dicht bij Phnom Penh soms onder water staan. Bij Bavet volgt de grens met Vietnam, waar de Vietnamese QL22 naar Ho Chi Minh City aan sluit.

Toekomst

De plannen voor de snelweg werden in april 2014 aangekondigd.[1] De snelweg tussen Phnom Penh en Ho Chi Minh City moet 260 kilometer lang worden, waarvan 170 kilometer in Cambodja en 90 kilometer in Vietnam. Op 10 december 2015 werd het tracé van de snelweg vastgesteld.[2] De bouw van de snelweg is destijds geraamd op $ 2,5 miljard en de studie is met steun van de Japanese International Cooperation Agency (JICA) uitgevoerd. In 2020 is een nieuwe studie door China Railway Corporation uitgevoerd.[3][4] In september 2022 werd een memorandum of understanding getekend voor de bouw van de autosnelweg.[5] Op 10 november 2022 werd een overeenkomst getekend met China Road and Bridge Corporation om de autosnelweg voor $ 1,6 miljard aan te leggen.[6] Een officiële bouwstart werd op 7 juni 2023 gehouden.[7][8][9]

De autosnelweg wordt aangelegd op een platform van 24,5 meter breed, met 2x2 rijstroken van 3,75 meter. De autosnelweg telt 26 bruggen en viaducten en 5 aansluitingen. Het project omvat ook een nieuwe grensovergang met Vietnam. Ter hoogte van Dei Edth komt een 1.600 meter lange betonnen kokerbrug over de Mekong. De autosnelweg kost $ 1,35 miljard, waarbij de brug over de Mekong separaat nog $ 232 miljoen kost. Beide componenten worden aangelegd China Bridge and Road Corporation en moeten in juni 2027 gereed zijn.

Tol

De snelweg zal een tolweg worden.

Referenties

National Highways in Cambodja

National Highway 1National Highway 2National Highway 3National Highway 4National Highway 5National Highway 6National Highway 7National Highway 8National Highway 9

Third Ring Road (Phnom Penh)Phnom Penh - Bavet Expressway (E1) • Phnom Penh - Sihanoukville Expressway (E4)