E20 (Ecuador)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecuador E20.svg
Ecuador E20 map.png
E20
Begin Esmeraldas
Einde Puerto Francisco de Orellana
Lengte 336 km
Route

Centrum.svg Esmeraldas E15

Centrum.svg Quininde

Centrum.svg La Concordia

Centrum.svg Santo Domingo E25

Centrum.svg San Rafael E35

Centrum.svg Baeza E45

Centrum.svg Puerto Francisco de Orellana

De E20 of Transversal Norte is een transversal in Ecuador. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf Esmeraldas via Santo Domingo en de regio Quito tot aan Puerto Francisco de Orellana. De E20 is 336 kilometer lang.

Routebeschrijving

De E20 begint in de noordwestelijke kuststad Esmeraldas op de E15 en voert zuidoostwaarts het binnenland in. De regio bestaat uit een dichtbeboste brede kuststrook die niet erg bergachtig is. Tot Santo Domingo is het landschap niet meer dan heuvelachtig. In Santo Domingo kruist men de E25, waarna de E20 oostwaarts voert door het Andesgebergte. De weg stijgt naar de regio Quito continu, het hoogste punt ligt op circa 3.150 meter hoogte. Dit gebied ligt dicht bij de evenaar en is dus ook op deze hoogte nog gewoon groen en deels gecultiveerd. De E20 vormt dan samen met de E35 de oostelijke bypass van Quito. De route voert door de buitenste voorsteden van de Ecuadoriaanse hoofdstad. Ten oosten van Quito stijgt de weg naar zo'n 4.050 meter hoogte, het hoogste punt van de E20. Daarna volgt een lange afdaling naar het Amazone-oerwoud, de weg eindigt in Puerto Francisco de Orellana op slechts 250 meter hoogte.

Geschiedenis

De E20 is van oudsher een belangrijke route, met name het middendeel tussen Santo Domingo en Quito. Dit deel is onder concessie gebracht, er moet dus tol betaald worden. Het deel ten oosten van Quito is van minder belang vanwege het zeer dunbevolkte achterland.

Referenties


Hoofdwegen in Ecuador

E5E10E15E20E25E30E35E40E45E50