E33 (Verenigde Arabische Emiraten)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E33 UAE.png
E33 UAE map.png
E33
Begin Abu Dhabi
Einde Al Haiyir
Lengte 130 km
Route

Afslagsymbool.svg Al Safarat

Afslagsymbool.svg Grand Mosque

Afslagsymbool.svg Al Matar

Afslagsymbool.svg Bain Al Jessrain

Afslagsymbool.svg Mussafah Industrial area

Knooppuntsymbool.svg E22

Afslagsymbool.svg Madinat Khalifa

Afslagsymbool.svg Abu Dhabi Airport

Knooppuntsymbool.svg E11

Afslagsymbool.svg Al Falah City

Rotonde.svg Ashaab

Afslagsymbool.svg Desert areas

Rotonde.svg Sweihan

Afslagsymbool.svg Sweihan

Afslagsymbool.svg Desert areas

Afslagsymbool.svg Al Ain

Afslagsymbool.svg Nahel

Rotonde.svg E66

De E33 is een autosnelweg en hoofdweg in de Verenigde Arabische Emiraten. De snelweg vormt een oost-westroute door het zuiden van het land, tussen Abu Dhabi en Al Haiyir bij de grens met Oman. De snelweg is 130 kilometer lang.

Routebeschrijving

De E33 begint als stadssnelweg in Abu Dhabi met 2x4 rijstroken door het zuiden van de stad. De snelweg komt vlak langs de Sheik Zayedmoskee, één van de grootste ter wereld. Oostelijker komt men in industriegebieden, en kruist men de E22, de snelweg naar El Ain. Hierna bedient de E33 het Abu Dhabi International Airport en kruist men de E11, de kustsnelweg vanaf de grens met Saudi-Arabië naar Dubai. Hierna zijn nog even 2x4 rijstroken beschikbaar voordat de snelweg naar 2x2 rijstroken versmalt. In woestijngebied zijn twee grote verkeerspleinen, de overige aansluitingen zijn ongelijkvloers. Behalve wat geïrrigeerde landbouw zijn er weinig tekenen van leven in het woestijnlandschap ten oosten van Abu Dhabi. Men kruist slechts één grotere weg, de Ajban Road. Bij Al Haiyir eindigt de E33 op de E66.

Geschiedenis

Het deel door Abu Dhabi dateert van voor 2000, maar het deel langs de luchthaven van Abu Dhabi is in 2005 opengesteld voor het verkeer. De openingsdata van de E33 ten oosten van Abu Dhabi zijn niet bekend, maar betreffen waarschijnlijk een upgrade van de bestaande hoofdweg die gefaseerd ongelijkvloers is gemaakt.

Referenties


Autosnelwegen in de Verenigde Arabische Emiraten

E10E11E12E20E22E30E33E44E45E66E77E88E311E611