E34 (België)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E34
Begin Zeebrugge
Einde Arendonk (B/NL)
Lengte 156 km
Route

→ Knokke

Zelzate-West → Gent / Zelzate

Zelzatetunnel (490 m) Zeekanaal Gent - Terneuzen

13 Zelzate-Oost → Gent / Terneuzen

12 Moerbeke

11 Kemzeke → Hulst / Sint-Gillis-Waas

10 Vrasene → Kieldrecht

Beveren → Bergen op Zoom

9 Melsele → Beveren

8 Waaslandhaven-Oost

7 Sint-Anna Linkeroever → Gent / Antwerpen



Antwerpen-Oost → Ring Antwerpen

17 Borgerhout → Antwerpen-Centrum

18 Wommelgem

Ranst → Hasselt / Liège

Albertkanaal

19 Oelegem

20 Zoersel → Zandhoven / Malle

21 Lille → Herentals / Malle

22 Beerse → Beerse / Vosselaar

23 Turnhout-West → Vosselaar

24 Turnhout-Centrum → Geel / Kasterlee

25 Oud-Turnhout → Turnhout / Mol

26 Retie → Arendonk / Retie

Ecoduct Kempengrens

→ Eindhoven

De E34 is een Europese weg en autosnelweg in België. De weg vormt een oost-westverbinding door het noorden van het land en bestaat uit twee delen; de N49 en A11 van Zeebrugge naar Antwerpen en de A21 van Antwerpen naar de Nederlandse grens bij Arendonk. De weg wordt gescheiden door de R1 rond Antwerpen. De totale route is 156 kilometer lang.[1]

Wegnummers

De E34 loopt over diverse administratieve wegnummers, die niet allemaal op de bewegwijzering staan;

  • N34 tussen Zeebrugge en Knokke-Heist
  • N49 tussen Knokke-Heist en Assenede
  • A11 tussen Assenede en Antwerpen-West
  • R1 tussen Antwerpen-West en Antwerpen-Oost
  • E19 tussen Antwerpen-Zuid en Antwerpen-Oost
  • A12 tussen Antwerpen-Zuid en Antwerpen-Oost
  • E313 tussen Antwerpen-Oost en Ranst
  • A13 tussen Antwerpen-Oost en Ranst
  • A21 tussen Ranst en de Nederlandse grens

Routebeschrijving

West-België

Voor het gedeelte tussen Zeebrugge en Assenede zie N34 en N49.

Vanaf het kruispunt met de N448 in Assenede wordt de autoweg N49 een autosnelweg. Bij Zelzate bevinden zich twee ongelijkvloerse aansluitingen met de R4, de ring rondom Gent en omgeving. Hier bevindt zich tevens een tunnel onder het kanaal Gent-Terneuzen. De A11 loopt hier op minder dan 2 kilometer afstand van de Nederlandse grens. De snelweg passeert Hulst en Sint-Niklaas op korte afstand en bereikt dan de agglomeratie Antwerpen. Bij het knooppunt Beveren kan men afslaan naar de R2, die door het havengebied van Antwerpen en de Liefkenshoektunnel richting Bergen op Zoom loopt. Vlak daarna eindigt de A11 op de R1.

Antwerpen & Kempen

De E34 tussen Retie en Turnhout.

Rondom Antwerpen loopt de E34 over de R1, de ring van de stad. Over de R1 lopen tevens de E19 en A12. De weg gaat door de Kennedytunnel en slaat bij het knooppunt Antwerpen-Oost af van de R1, om vervolgens een kilometer of 10 samen met de E313 te lopen tot aan het knooppunt Ranst. De E34 takt hier van de E313 af en loopt naar het noordoosten. Men kruist het Albertkanaal en de E34 bedient een beboste en verstedelijkte corridor tussen Antwerpen en Turnhout. De E34 telt voortdurend 2x2 rijstroken en kent de laatste aansluiting bij Arendonk. Hierna volgt na enkele kilometers de grens met Nederland. Tegen de grens bevindt zich ecoduct Kempengrens. Aan Nederlandse zijde gaat de A67 verder naar Eindhoven en Venlo.

Geschiedenis

De A11/E34 nabij Zelzate.
De E34 bij Kaprijke.

N49/A11

Oorspronkelijk was er geen directe wegverbinding tussen Antwerpen en Zeebrugge, de belangrijke wegen verliepen zuidelijker via Gent. Het oudste deel vanaf Antwerpen naar Zelzate was oorspronkelijk als de N617 genummerd.

Tussen Antwerpen en Zeebrugge werden reeds in 1937 de eerste onteigeningen doorgevoerd voor de aanleg van een autosnelweg. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de autosnelweg niet terug in het autosnelwegenplan van 1949. Het gevolg is dat de weg als expresweg werd aangelegd in plaats van als autosnelweg. De bouw van een autosnelweg tussen Antwerpen en Zeebrugge werd niet van belang geacht, omdat er goede verbindingen bestonden in de vorm van de E17 en E40 via Gent.

De bouw van de latere N49 begon vanaf Antwerpen naar het westen. De bouw van deze weg begon vermoedelijk in de jaren '50 als een enkelbaans weg, in eerste instantie tot Vrasene, in de jaren '60 ook verder tot Stekene. Dit was een relatief moderne autoweg over een nieuw tracé met lange rechte trajecten die buiten de bebouwde kommen bleven. Dit traject was altijd al voorbereid op een tweede rijbaan die op enkele punten ook al direct vanaf het begin was aangelegd.

In de jaren '60 begon ook de bouw van de passage van Zelzate, inclusief de Zelzatetunnel die in 1968 werd opengesteld. Dit sloot indertijd nog niet op andere wegen aan, al was er wel een indirecte aansluiting op de R4-oost en de noordring van Zelzate. Dit was het eerste deel van de N49 dat met 2x2 rijstroken werd aangelegd. In de jaren '70 en '80 zijn de trajecten van Stekene naar Zelzate, en van Zelzate naar Maldegem aangelegd. Deze delen zijn als 2x2 expresweg aangelegd, feitelijk functionerend als gelijkvloerse autosnelweg.

In de jaren '80 is ook het traject van Antwerpen naar Stekene naar 2x2 rijstroken verbreed, met indertijd ook de eerste ongelijkvloerse aansluiting op dit traject bij Kallo. De enige andere ongelijkvloerse aansluitingen in die tijd waren de oostelijke aansluiting op de R4 bij Zelzate en het trompetknooppunt met de N44 bij Maldegem.

Tussen Maldegem en Knokke-Heist is de oorspronkelijke weg verdubbeld naar 2x2 rijstroken, dit traject had een duidelijk minder hoogwaardig profiel dan de route tussen Antwerpen en Maldegem. De verdubbeling van het traject tussen Maldegem en Knokke-Heist was zeker in 1984 al afgerond. Op dat moment waren er 2x2 rijstroken over de gehele route van Antwerpen tot Knokke-Heist.

De N49 kende veel verkeerslichten en werd al snel als "dodenweg" betiteld vanwege de vele ongevallen. Zelfs landbouwverkeer en fietsers mochten van deze 2x2 weg gebruikmaken. In de jaren '80 werd uiteindelijk besloten om de N49 langzaam om te bouwen tot autosnelweg tussen Antwerpen en Zelzate. Als eerste opende in 1991 het Knooppunt Beveren met de R2. Begin jaren '90 zijn ook de aansluitingen van Vrasene en Stekene gerealiseerd. In 1998 werd de aansluiting Sint-Anna Linkeroever bij Antwerpen ongelijkvloers gemaakt, waarmee de E34 naadloos op de R1 aansloot. Midden jaren 2000 vorderde het ongelijkvloers maken van de E34 ten westen van Antwerpen. In 2009 werd de laatste kruising bij Kruisstraat tussen Antwerpen en Zelzate omgebouwd tot ongelijkvloerse aansluiting. Sindsdien is de N49 tussen Antwerpen en Zelzate omgenummerd naar A11/E34.

Omstreeks 2004 is het knooppunt met de R4-west bij Zelzate aangelegd. Dit knooppunt was al in de jaren '60 voorzien met reeds aangelegde taluds maar de uitvoering liet lang op zich wachten, pas midden jaren '80 werd de R4-West ten zuiden van de E34 aangelegd, daarvoor was er een halve aansluiting. Inmiddels is men gevorderd tot aan de N448 in Assenede. Ook zijn westelijker tussen Assenede en Maldegem gelijkvloerse kruisingen opgeheven. De N434 wordt sinds 2008 ongelijkvloers gekruist en er is een aansluiting met de R43 toegevoegd in 2002.

In 2015 startten de werken aan de ondertunneling van de N455 (Sint-Laureinsesteenweg) te Eeklo. Op 28 oktober 2023 opende het viaduct van de N448 (Stoepestraat) te Assenede, waarmee de autosnelweg 1,9 kilometer werd verlengd tot het kruispunt met de N458.

Met de introductie van nieuwe hectometerpaaltjes in 2017 is ook de N49 tussen Zelzate en Antwerpen formeel een onderdeel van de A11 geworden.[2] De hectometrering is eveneens met 64,2 opgehoogd, waardoor de waardes niet meer aansluiten op die van andere wegen.

A21

De grensovergang Postel vanuit Nederland naar België.

Het deel tussen Ranst en de Nederlandse grens was eerder onderdeel van de corridor E3, de snelweg vanaf Lille naar Eindhoven. Dit project omvat mede het deel met het wegnummer E17. De autosnelweg werd in het snelwegenplan van 1949 opgenomen en in 1958 werd het tracé vastgesteld. Destijds werd desondanks prioriteit gegeven aan de Autoroute de Wallonie (E42) en de Boudewijnsnelweg (E313). De oorspronkelijke plannen voor de A21 voorzagen een zuidelijker tracé, dat bij Bocholt, ten zuidwesten van Weert, de Nederlandse grens zou oversteken. Na aandringen van de Nederlandse regering om de route Antwerpen - Ruhrgebied via Eindhoven te laten lopen werd de A21 noordelijker aangelegd, wat positief was voor de noordelijke Kempen, met name de regio Turnhout. De A21 werd in 1972 en 1973 opengesteld tussen het knooppunt Ranst en de Nederlandse grens. Tussen 2013 en 2014 is op de grens met Nederland nabij Postel het ecoduct Kempengrens gebouwd in samenwerking met de Nederlandse overheid.

Westkapelle - Brugge

Oorspronkelijk was de A11 vanaf de jaren '50 gepland als een autosnelweg van Jabbeke via Lokeren en Dendermonde naar Brussel. Uiteindelijk sneuvelden deze plannen, maar er waren wel reeds enkele werken voltooid. Jarenlang stonden bij Varsenare spookbruggen. Ook het spoorviaduct in de Stationsweg nabij het knooppunt met de N31 was voorzien op de aanleg van een snelweg.

Doordat deze plannen voor de A11 niet werden gerealiseerd, waren de haven van Zeebrugge en de omgeving ten noorden van Brugge verstoken van een goede ontsluiting. Uiteindelijk is besloten de A11 aan te leggen als een verbinding tussen de N31 en de N49. Op 30 april 2009 werd het definitieve tracé van de A11 vastgelegd en in 2010 werd het referentieontwerp afgerond. De aanleg begon op 22 maart 2014. Op 13 september 2016 opende een deel van het knooppunt met de N49 bij Westkapelle voor het verkeer. De openstelling van de A11 zelf volgde op 1 september 2017.[3][4] De A11 maakte deel uit van het missing-links-programma van de Vlaamse overheid en is gerealiseerd door middel van een PPS-constructie met een DBFM-contract. Bij openstelling was het de eerste nieuwe autosnelweg in België in 17 jaar tijd.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Zoersel Turnhout-West 16 km 1972
Turnhout-West Nederlandse grens 21 km 1973
Ranst Zoersel 10 km 1973
Antwerpen Zelzate 44 km 1983

Toekomst

N49/A11

Antwerpen - Zelzate

Er bestaan verschillende plannen voor het gedeelte van de E34 tussen Beveren en Zwijndrecht. De geplande realisatie van parallelwegen is daar deels vervangen door een verbreding van de huidige snelweg naar 2x3 rijstroken. De werken worden, gespreid over meerdere jaren, ingeschreven in de meerjarenbegroting. De start is voorzien na 2018. Tussen complex Vrasene en het knooppunt met de R2 is de realisatie voorzien van het complex Waaslandhaven-west (na 2018).

Zelzate - Westkapelle

Zie N49 (België) voor de details.

Er bestaan plannen om de N49 om te vormen naar autosnelweg A11, niet alleen tussen Zelzate en Maldegem, maar helemaal tot aan de Belgische kust. Dit betreft niet zozeer een grootschalige ombouw van de bestaande weg, maar vooral het bouwen van ongelijkvloerse kruisingen.[5]

De tunnel onder het kanaal Gent - Terneuzen moet op termijn vervangen worden door een nieuwe en diepere tunnel. Omdat het kanaal fors uitgebreid en uitgediept zal worden is dit noodzakelijk. Over de kosten en de timing is nog niets bekend, maar die hangen nauw samen met de realisatie van een nieuwe zeesluis in Terneuzen.

In drie fases wordt de N49 tussen de Damweg in Hoorn en de N410 in Maldegem omgevormd tot autosnelweg waar 120 km/h gereden kan worden. Op 7 augustus 2023 begon de bouw van de eerste fase tussen de Damweg en de brug over het Leopoldkanaal. Dit moet in september 2025 gereed zijn.[6] De tweede fase omvat de vervanging van de bruggen over het Leopoldkanaal en het naastgelegen lateraalkanaal. Deze bruggen zijn niet geschikt voor zware transporten.[7] De bouw van dit deel begint vermoedelijk medio 2024. Daarna wordt het deel bij Maldegem omgevormd, tussen de Passiedreef en de Vakebuurtstraat.[8] Het kruispunt met de N410 wordt pas op een later stadium ongelijkvloers gemaakt.

A21

Het gedeelte tussen Lille en de Nederlandse grens bij Postel beschikt nog over het originele wegdek dat begin jaren 1970 werd aangelegd. Vooral het stuk tussen Gierle en Turnhout, dat bestaat uit betonplaten, is aan vervanging toe. Sinds 2006 werden vrijwel elk jaar kleine noodzakelijke herstellingswerken uitgevoerd. In 2014 werd de volledige snelweg vernieuwd tussen Oelegem en Zoersel. In 2015 volgde het gedeelte tussen Zoersel en Lille. Het oude betonnen wegdek werd hier vervangen door asfalt. De komende jaren zal systematisch verder gewerkt worden tot aan de grens. Eind 2021 is bijna de hele E34 tussen Ranst en de Nederlandse grens voorzien van een wegdek van asfalt. Enkel een kort gedeelte van ongeveer 6 km tussen Arendonk en het Kanaal Dessel - Schoten heeft nog het betonnen wegdek van bij de oorspronkelijke openstelling.

De E34 tussen Ranst en de Nederlandse grens is verder conceptueel aangelegd op 2x3 rijstroken. Voorlopig is de pechstrook niet aangelegd en fungeert de meest rechtse rijstrook als pech- en busstrook. Een omvorming naar 2x3 kan bijgevolg met beperkte kosten. In de “Tactische studie E313” uit 2009 werd als laatste fase een uitbreiding voorzien van het gedeelte tussen knooppunt Ranst en het op- en afrittencomplex Zoersel naar 2x3 rijstroken. Uit de modelresultaten blijkt namelijk dat op het resterende deel nog voldoende restcapaciteit voorhanden is. Deze verbreding moet niet verwacht worden voordat de herinrichtings- en verbredingswerken op de E313 achter de rug zijn.[9]

Verkeersintensiteiten

locatie 2013 2015 2017 2019 2021
Brugge-Noord ? ? 18.100 26.200 24.700
Brugge-Zeehaven ? ? 16.100 23.300 22.400
Damme ? ? ? 21.900 23.200
Maldegem ? ? 19.800 22.000 23.800
Eeklo ? ? ? ? 25.000
Kaprijke 20.400 22.400 23.200 25.500 25.800
Assenede ? ? 28.500 33.000 32.000
Zelzate-West 32.800 36.700 35.700 42.100 41.100
Zelzate-Oost 31.300 35.400 35.600 39.400 37.900
Moerbeke 31.400 36.000 37.200 40.200 37.800
Kemzeke 39.900 44.800 46.100 47.900 43.600
Vrasene 50.000 54.900 56.600 58.200 51.600
Beveren 55.200 59.200 60.900 61.700 ?
Melsele 54.700 58.400 57.200 56.100 50.000
Waaslandhaven-Oost 65.600 68.600 67.800 64.900 ?
Ranst 59.500 60.800 60.100 60.200 54.000
Oelegem 58.600 60.400 59.700 60.100 52.500
Zoersel 58.300 57.000 59.400 61.000 53.100
Lille 61.200 60.500 60.700 65.100 56.800
Beerse 56.600 57.800 57.500 60.500 53.100
Turnhout-West 55.700 57.300 57.000 59.400 50.900
Turnhout-Centrum 47.800 50.600 50.800 49.000 43.900
Oud-Turnhout 35.500 38.400 40.300 39.600 33.400
Retie ? 33.800 36.400 36.600 28.700

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte
Westkapelle Antwerpen-Linkeroever 2x2 80 km
Ranst Nederlandse grens 2x2 47 km

Kunstwerken

Grote kunstwerken in de E34:

Overzichten

Verzorgingsplaatsen langs de E34

Richting Eindhoven: RanstVorselaarGierleOud-Turnhout

Richting Zelzate: Oud-TurnhoutGierleVorselaarRanst


Aansluitingen in de E34

131211109817181920212223242526

Knooppunten: Zelzate-WestBeverenAntwerpen-OostRanstSint-Anna Linkeroever


Referenties

Autosnelwegen in België

Europese wegen in België

E17E19E25E34E40E42E44E46E313E314E403E404E411E420E421E429