E35 (Pakistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Hazara Motorway map.png
E35
Begin Burhan
Einde Mansehra
Lengte 95 km
Route

Knooppuntsymbool.svg M1

Afslagsymbool.svg Panian

Afslagsymbool.svg Dingi / Kot Najibullah

Afslagsymbool.svg Haripur-SouthPakistan N-125.svg

Afslagsymbool.svg Shah Maqsood / Havelian-South

Afslagsymbool.svg Havelian-North

Afslagsymbool.svg Abbottabad

Afslagsymbool.svg Mansehra

De E35, ook wel bekend als de Hazara Expressway of Hazara Motorway, is een expressway of motorway in Pakistan. De autosnelweg verloopt vanaf de M1 bij Burhan tot Mansehra en is 95 kilometer lang, daarnaast wordt ook het 80 kilometer lange enkelbaans traject van Mansehra tot Thakot als onderdeel van de Hazara Expressway beschouwd.

Routebeschrijving

De E35 loopt parallel aan de N35. De snelweg begint op een knooppunt met de M1 bij Burhan, ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Islamabad en loopt dan noordoostwaarts door een vallei richting Abbottabad. De grootste plaats op dit deel van de route is Haripur. Na Haripur komt men in bergachtiger gebied, de snelweg vormt een bypass van de stad Havelian en verloopt hier op hoger gelegen hellingen en kent diverse viaducten. Daarna vormt de snelweg een bypass rond Abbottabad, echter door bergketens gescheiden van de stad, dit deel kent diverse tunnels. Rond Abbottabad verloopt de snelweg op circa 1300 meter boven zeeniveau, daarna weer iets dalend naar de stad Mansehra. De Hazara Motorway eindigt aan de westkant van Mansehra, daarna gaat een enkelbaans weg nog een stuk verder noordwaarts door de bergen tot de vallei van de rivier de Indus bij Thakot.

Geschiedenis

De Hazara Motorway/Expressway is aangelegd als onderdeel van de China–Pakistan Economic Corridor (CPEC). De taak van de Hazara Motorway was om een snellere verbinding richting de Karakoram Highway (N-35) te realiseren. De Hazara Motorway verloopt door het dichtstbevolkte deel van de route, rond de steden Haripur, Abbottabad en Mansehra. Daardoor is alleen het zuidelijk deel op het profiel van een autosnelweg met 2x2 rijstroken aangelegd, en ten noorden van Mansehra enkelbaans tot de vallei van de Indus bij Thakot.

Op 29 november 2014 begon de aanleg van 57 kilometer van de snelweg tussen de M1 bij Burhan en Havelian. De aanleg moest 18 maanden duren, dus de snelweg moest circa mei 2016 worden opengesteld.[1] Het project was echter vertraagd tot in 2017[2] en is uiteindelijk op 27 december 2017 opengesteld voor het verkeer tussen de M1 bij Burhan en Shah Maqsood ten oosten van Haripur.[3] Vervolgens is het deel tussen Shah Maqsood en Mansehra aangelegd, dit bestond uit twee delen, 27 kilometer tussen Havelian en Abbottabad-North en 11,9 kilometer verder tot Mansehra. Het 52 kilometer lange deel tussen Shah Maqsood en Mansehra is op 18 november 2019 geopend.[4] Dit traject van de Hazara Motorway was de eerste echte bergsnelweg in Pakistan. Op 28 juli 2020 opende een 80 kilometer lang traject tussen Mansehra tot Thakot, dit gedeelte is een enkelbaans autoweg.[5][6]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Burhan (M1) Shah Maqsood 44 km 27-12-2017
Shah Maqsood Mansehra 51 km 18-11-2019
Mansehra Thakot (1 rb) 80 km 28-07-2020

Referenties