E39 (Noorwegen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E39 NO.svg
E39 NO map.png
E39
Begin Kristiansand
Einde Trondheim
Lengte 1.085 km
Route

Centrum.svg Kristiansand E18 NO.svg

Afslagsymbool.svg Vesterbrua

Tol.svg bomstasjon

Afslagsymbool.svg Vesterveien

Afslagsymbool.svg Hannevika

Afslagsymbool.svg Rigetjønnveien


Afslagsymbool.svg6 Kristianstad-Vest

Afslagsymbool.svg7 Søgne-Øst

Afslagsymbool.svg8 Søgne-Vest

Afslagsymbool.svg9 Mandal-Øst

Afslagsymbool.svg10 Mandal


Centrum.svg Mandal

Centrum.svg Lyngdal

Tunnel.svg Vatlandstunnelen (3.184 m)

Tunnel.svg Teistedalstunnelen (1.925 m)

Tunnel.svg Feidaheitunnelen (1.434 m)

Brug.svg Fedafjorden bru

Tunnel.svg Austadtunnelen (1.040 m)

Centrum.svg Flekkefjord

Centrum.svg Lund

Centrum.svg Eigersund

Afslagsymbool.svg Opstad

Afslagsymbool.svg Figgjo

Afslagsymbool.svg Figgjo-Nord

Tol.svg bomstasjon


motortrafikkvei

Afslagsymbool.svg Brattebrø

Afslagsymbool.svg Hove

Afslagsymbool.svg Sandved


motorvei

Afslagsymbool.svg Sandnes-sentrum

Afslagsymbool.svg Stavanger lufthavn

Afslagsymbool.svg Stavangerveien

Afslagsymbool.svg Lura-Nord

Tol.svg bomstasjon

Afslagsymbool.svg Forus

Afslagsymbool.svg Jåttå

Afslagsymbool.svg Boganes

Afslagsymbool.svg Arm Hinna

Afslagsymbool.svg Stavanger-Auglendsveien

Tunnel.svg Eiganestunnelen (3.700 m)

Knooppuntsymbool.svg Riksvei 13.svg

Afslagsymbool.svg42 Tasta

einde motorvei


Centrum.svg Stavanger

Tunnel.svg Byfjordtunnelen (5.875 m)

Tunnel.svg Mastrafjordtunnelen (4.424 m)

Veerpont.png Mortavika - Arsvågen

Centrum.svg Bokn

Centrum.svg Tysvær

Tunnel.svg Bømlafjordtunnelen (7.888 m)

Tol.svg bomstasjon

Brug.svg Stordabrua

Centrum.svg Stord

Veerpont.png Sandvikvåg - Halhjem

Centrum.svg Os


autosnelweg

Afslagsymbool.svg64 Os

Tunnel.svg Skogafjellstunnel (1.400 m)

Afslagsymbool.svg65 Drange

Tunnel.svg Lysehorntunnel (9.300 m)

Afslagsymbool.svg66 Radal

Tunnel.svg Råtunnel (2.200 m)

Afslagsymbool.svg67 Flesland Riksvei 580.svg

Afslagsymbool.svg68 Lagunen


Centrum.svg Bergen


autosnelweg

Afslagsymbool.svg Nygårdstangen

Tunnel.svg Fløyfjellstunnelen (3.825 m)

Afslagsymbool.svg Sandviken

Tol.svg bomstasjon

Afslagsymbool.svg Gamle Bergen

Afslagsymbool.svg Bergen-Helleveien

Afslagsymbool.svg Bergen-Eidvågsveien

Afslagsymbool.svg Åsamyrane

Afslagsymbool.svg Åsane

Rotonde.svg E16 NO.svg → Oslo


Brug.svg Nordhordlandsbrua

Tunnel.svg Mundalsbergtunnelen (1.085 m)

Tunnel.svg Eikefettunnelen (4.910 m)

Centrum.svg Lindås

Tunnel.svg Masfjordtunnelen (4.110 m)

Tunnel.svg Matrebergtunnelen (1.352 m)

Centrum.svg Masfjorden

Tunnel.svg Jernfjelltunnelen (2.391 m)

Tunnel.svg Skrikebergtunnelen (1.508 m)

Centrum.svg Gulen

Veerpont.png Ytre Oppedal - Lavik

Tunnel.svg Noreviktunnelen (2.100 m)

Tunnel.svg Bogstunnelen (3.482 m)

Centrum.svg Høyanger

Centrum.svg Gaular

Centrum.svg Førde

Centrum.svg Gloppen

Veerpont.png Anda - Lote

Tunnel.svg Lotetunnelen (2.857 m)

Centrum.svg Nordfjordeid Riksvei 15.svg

Centrum.svg Hornindal

Tunnel.svg Kvivstunnelen (6.563 m)

Tunnel.svg Rotsethorntunnelen (3.962 m)

Centrum.svg Volda

Centrum.svg Ørsta

Veerpont.png Festøya - Solavågen

Centrum.svg Ålesund

Centrum.svg Vestnes

Veerpont.png Molde - Vestnes

Centrum.svg Molde

Tol.svg bomstasjon

Centrum.svg Gjemnes

Brug.svg Gjemnessundbrua

Brug.svg Bergsøysundbrua

Centrum.svg Tingvoll

Veerpont.png Halsa - Kanestraum

Centrum.svg Halsa

Centrum.svg Orkdal

Tunnel.svg Storsandtunnelen (3.653 m)

Tunnel.svg Viggjatunnelen (2.711 m)

Tunnel.svg Mannsfjelltunnelen (1.726 m)

Tunnel.svg Brekktunnelen (1.201 m)

Centrum.svg Skaun

Centrum.svg Melhus

Centrum.svg Trondheim E6 NO.svg

De E39 is een Europese weg in Noorwegen. De weg vormt de hoofdas door het westelijke fjordengebied van Zuid-Noorwegen en loopt vanaf Kristiansand via Stavanger, Bergen en Ålesund naar Trondheim. Behalve dat de route vaak door veerdiensten onderbroken is, zitten er veel grote kunstwerken in zoals lange tunnels en bruggen. De E39 voert door één van de meest spectaculaire landschappen van Europa. De weg is 1.085 kilometer lang, waarvan 69 kilometer als motorvei, voornamelijk bij Kristiansand, Stavanger en Bergen.

Routebeschrijving

Agder

De E39 begint in de stad Kristiansand, de zuidelijkste stad van Noorwegen en het punt waar de veerdienst vanuit Hirtshals in Denemarken komt. De E39 lift op deze veerdienst mee over het Skagerrak. Kristiansand is gelegen in de provincie Agder. Op het punt waar de veerdienst op de autoweg door Kristiansand aansluit gaat ook de E18 uit Oslo over in de E39. Een klein stukje in Kristiansand telt 2x2 rijstroken, waarna de E39 een weg met één rijstrook per richting wordt.

Net buiten Kristiansand wordt de E39 een autosnelweg en voert door de 4 kilometer lange Søgnetunnel en over de Trysfjordbrug. De autosnelweg is 26 kilometer lang en eindigt ter hoogte van Mandal. De weg buigt hierna naar het noordwesten af en volgt ruwweg de kustlijn, echter veelal wel een eindje landinwaarts. Het gebied is dichtbebost en bestaat uit heuvels. De E39 voert langs Lyngdal, waarna een ongelijkvloers enkelbaans traject volgt naar Flekkefjord. De E39 voert over de Fedafjordbrug, een middelgrote hangbrug. De E39 voert daarna noordwaarts langs het Lundevatnet, een meer waarbij de weg nogal wat korte tunnels kent. Langs het meer volgt de grens met Rogaland.

Rogaland

De Eiganestunnel in Stavanger.

De E39 voert noordwestwaarts door het zuiden van Rogaland, dat bestaat uit lage rotsige bergen met wat minder bebossing. De E39 is betrekkelijk goed uitgebouwd voor een tweestrooks weg en volgt de dalen zonder veel grote hoogteverschillen. In het zuiden van Rogaland liggen geen grotere plaatsen op de route. In de regio Jæren is dat anders, dit is een dichter bevolkt gebied waar landbouw mogelijk is. De weg voert door Ålgård, de zuidelijkste voorstad van Stavanger. De E39 telt daarna 2+1 rijstroken met ongelijkvloerse kruisingen tot Sandnes, daarna is de E39 een motorvei met 2x2 rijstroken door Sandnes en Stavanger. Het snelwegtraject is zo'n 15 kilometer lang tot het centrum van Stavanger.

In Stavanger voert de E39 over de westelijke rondweg, dat een eenvoudige stadsweg met verkeerslichten en rotondes is. In de toekomst loopt de E39 hier door de Eiganestunnel. Noordelijk van Stavanger volgt de eerste lange tunnel, de 5,9 kilometer lange Byfjordtunnel die onder zee door gaat. Kort daarna volgt de 4,4 kilometer lange Mastrafjordtunnel, ook een onderzee tunnel. De E39 eindigt dan bij Mortavika, men moet vanaf hier per veerdienst over het Boknafjord naar Arsvågen. De veerdienst is circa 9 kilometer lang.

De E39 voert dan over drie bruggen om het vasteland ten zuiden van Haugesund te bereiken. De E39 doet de kuststad Haugesund niet aan, maar bypasst deze wat verder landinwaarts. De Karmøytunnel geeft toegang naar Haugesund. Oostelijk van Haugesund kruist men ook de E134. Er is een korte dubbelnummering met de E134, niet ver ten noorden daarvan volgt de grens met de provincie Hordaland.

Vestland

In Hordaland voert de E39 eerst over een schiereiland, waarna de 7,9 kilometer lange Bømlafjordtunnel onder het Bømlafjord volgt. Daarna komt men op het kleine eilandje Føyno, waarbij men kan afslaan naar de Bømlabrug, een hangbrug, of rechtdoor over de E39 die over de Stordabrug loopt, eveneens een hangbrug. De E39 voert dan door Leirvik, een kleine stad die op een eiland is gelegen. Daarna volgt een vrij lange veerdienst van ruim 20 kilometer van Sandvikvåg naar Halhjem.

Men komt daarna op het vasteland, waarna de E39 de bypass van Os. Vanaf Os ligt er een 18 kilometer lange autosnelweg tot in Bergen, dit traject kent veel tunnels, waaronder de ruim 9 kilometer lange Lysehorntunnel. Het stedelijk gebied van Bergen is een vrij groot uitgespreid stedelijk gebied. In het zuiden van Bergen volgen enkele korte tunnels, waarna er een semi-ongelijkvloerse 2x2-weg volgt tot het centrum van de stad. Men bereikt de eigenlijke bypass van Bergen op het schiereiland Nygårdstangen, dat grotendeels een knooppunt met de E16 en riksvei 555 is. De E16 en E39 verlopen dan samen langs het centrum en door de noordelijke wijken van Bergen. De autosnelweg verloopt door de 3,8 kilometer lange Fløyfjellstunnel. De E16 en E39 splitsen op een rotonde in Åsane ten noorden van Bergen.

De E39 voert dan als tweestrooks weg noordwaarts en voert over de markante Nordhordlandbrug, een deels drijvende tuibrug, kort daarna gevolgd door de Hagelsundbrug, een hangbrug. De E39 voert vanaf Knarvik door een dunner bevolkt en meer bergachtig gebied in het noorden van Hordaland. De weg voert eerst door de 4,9 kilometer lange Eikefettunnel en daarna over een 450 meter hoge bergpas. Kort daarna volgt de 4,1 kilometer lange Masfjordtunnel. In de Jernfjelltunnel volgt dan de grens met de streek Sogn og Fjordane.

Kort nadat men in Sogn og Fjordane komt moet men het machtige Sognefjord oversteken, via een 6 kilometer lange veerdienst van Oppedal naar Lavik. Hierna volgt de E39 de noordoever van het Sognefjord oostwaarts tot Vadheim, waar de fylkesvei 55 aansluit. De E39 voert dan noordwaarts door het bergachtige gebied, door een vallei en heeft een korte bypass van Sande. Hierna volgt een vrij steile afdaling naar het stadje Førde, waar een vrij lange dubbelnummering met de riksvei 5 volgt. De E39 voert vanaf hier in oostelijke richting langs het Jølstravatn. Bij Skei slaat de riksvei 5 weer af. Dit gebied is de westkant van de machtige gletsjers van de Jostedalsbreen. De E39 voert vanaf hier echter in noordwestelijke richting, waarna er een korte veerdienst over het Nordfjord volgt. Vanaf Nordfjordeid volgt dan een dubbelnummering met de riksvei 15, langs het Hornindalsvatn. Dit deel voert oostwaarts, tot de E39 afslaat naar het noorden, en vervolgens de grens met Møre og Romsdal bereikt.

Møre og Romsdal

De in 2012 opengestelde Kvivsvegen ten zuiden van Volda.
De 931 meter lange Bergsøysundbrug, een drijvende brug.

In het zuiden van Møre og Romsdal wordt de E39 gevormd door Kvivsvegen, één van de weinig snelle routes in het noordwestelijk fjordengebied. De E39 voert door de 6,5 kilometer lange Kvivstunnel en volgt een mooie en snelle route naar het havenstadje Volda. De E39 volgt na Volda de kustlijn naar het noordoosten, door Ørsta en langs een berggebied met besneeuwde toppen tot 1.200 meter. Daarna volgt een 4 kilometer lange veerdienst over het Storfjord, van Festøya naar Solavågen.

De E39 voert hierna door het oosten van de stad Ålesund, de grootste stad in de wijde regio. De enkelbaans E39 kent hier enkele ongelijkvloerse kruisingen. Vanaf Ålesund is de E39 met de E136 dubbelgenummerd en voert oostwaarts over een bergachtig schiereiland. Dit gebied is vrij dichtbevolkt met veel dorpen en verspreide bebouwing.

In Vestnes slaat de E136 naar het oosten af over de Tresfjordbrug. Vervolgens moet het verkeer opnieuw over een veerdienst, een vrij lange veerdienst van 13 kilometer van Vestnes naar Molde. Molde is de op één na grootste stad van de regio. Vanaf Molde voert de E39 weer oostwaarts langs een fjord en over een schiereiland. De E39 voert niet via de stad Kristiansund, maar passeert er zuidelijk van langs, via de grote Gjemnessundbrug. De riksvei 70 is de verbinding naar Kristiansund en is ten oosten van de Gjemnessundbrug met de E39 dubbelgenummerd.

Niet veel verder oostelijk volgt een drijvende brug de Bergsøysundbrug. Even verderop slaat de riksvei 70 zuidwaarts af naar Åndalsnes, waarbij de E39 oostwaarts gaat en vervolgens met een ruim 5 kilometer lange veerdienst van Kanestraum naar Halsa gaat. De bergen rondom dit fjord zijn aanzienlijk minder hoog. De E39 volgt dan een route oostwaarts langs het Vinjefjord, een wat minder spectaculair fjord met afgeplatte bergen met toppen tot 700 meter in de omgeving.

Trøndelag

Aan het einde van de Vinjefjord volgt de E39 een ondiep dal oostwaarts, met weinig grote hoogteverschillen. Het traject door Trøndelag is landschappelijk gezien niet zo interessant als zuidelijker. Rondom het Gagnåsvatnet ligt een wat beter uitgebouwd deel. Men bereikt het stadje Orkanger vanaf het westen. Het laatste deel van Orkanger tot ten zuiden van Trondheim is een enkelbaans ongelijkvloerse motortrafikkvei. Dit deel van de E39 kent de nodige tunnels en komt daarna in vlakker gebied ten zuiden van Trondheim. Dit is agrarisch gebied, net buiten het stedelijk gebied. Ten zuiden van Trondheim eindigt de E39 dan met een rotonde op de E6.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

Oorspronkelijk was er geen geïntegreerde noord-zuidroute in het westelijk fjordengebied. Er was dus ook niet één nummer tussen Kristiansand en Trondheim, in de jaren '50 ontbraken nog veel verbindingen noordelijk van Bergen. Het zuidelijkste deel van de route was oorspronkelijk als de riksvei 40 genummerd tussen Kristiansand en Stavanger, dit werd vanaf 1965 de E18 en vanaf 2000 de E39. Rondom Haugesund bestonden de riksvei 501 en 495. De riksvei 580 verliep door Sogn og Fjordane maar was indertijd niet compleet en verliep naar Stryn in plaats van Nordfjordeid. Van Nordfjordeid via Volda naar Ålesund bestond de riksvei 590. Tussen Molde en Orkanger bestond een serie lokale wegnummers, zoals de riksvei 620, 623, 640 en 650. In 1965 werd één nummer toegekend aan het traject van Bergen naar Ålesund: de riksvei 14. Vanaf 1992 bestond de riksvei 1 tussen Stavanger en Kristiansund. Het nummer E39 is pas in 2000 toegekend, waarmee één nummer voor de gehele kustroute tussen Kristiansand en Trondheim ontstond.

Vest-Agder

Tussen 2003 en 2006 is de E39 tussen Lyngdal en Flekkefjord over een 15 kilometer lang nieuw tracé met tunnels, bruggen en ongelijkvloerse aansluitingen aangelegd. De nieuwe weg opende op 30 augustus 2006 voor het verkeer.[1] Dit project is als PPS met een concessie tot 2031 gegund.[2] De tolheffing is echter op 27 augustus 2019 al gestaakt.[3]

Rogaland & Hordaland

Autosnelweg Sandnes - Stavanger

De E39 in Stavanger was de eerste autosnelweg in Noorwegen buiten de regio Oslo en is op 8 juli 1974 opengesteld tussen Hinne en Stavanger. Indertijd was de Auglendstunnel nog enkelbuizig, deze werd in 1988 verdubbeld. De E39 is verder tussen Sandnes en Stavanger aangelegd als enkelbaans autoweg, die in fases opende tussen 1978 en 1986. Het bleek al vrij snel dat deze configuratie onvoldoende was en dat een verbreding tot autosnelweg noodzakelijk was. De eerste verdubbeling was dus de Auglendstunnel in 1988, daarna volgde in de periode 1996-1998 al twee verdubbelingen verder zuidwaarts, waarmee het drukste deel tussen Sandnes en Stavanger volledig 2x2 rijstroken had.

Vervolgens is gebouwd aan de bypass van Sandnes, deze opende in 1989 voor het verkeer en was in 1991 gereed tot Ålgård, deze zijn enkelbaans aangelegd. In februari 2015 begonnen werkzaamheden om 1,5 kilometer van de E39 tussen Hove en Sandved bij Sandnes, net ten zuiden van Stavanger, naar 2x2 rijstroken te verbreden. Hiervoor moest een nieuw viaduct gebouwd worden. De nieuwe Kvellurenbrug opende op 29 december 2016.[4] Daarna is de oude brug gerenoveerd. Vanaf 7 juli 2017 waren er 2x2 rijstroken. De aanleg kostte 330 miljoen kronen (circa € 38 miljoen).[5] De officiële openstelling volgde op 27 oktober 2017.[6]

Van oorsprong verliep de E39 in Stavanger via het centrum over het stadswegennet. Vanaf 1987 verliep de E39 in Stavanger over de Ytre Ringvei Vest, een enkelbaans stadsweg met de 638 meter lange Byhaugtunnel. Tussen 2014 en 2020 is de E39 in Stavanger aangelegd als ondergrondse autosnelweg middels de 3,7 kilometer lange Eiganestunnel. Deze tunnel is gelijktijdig met het megaproject Ryfast gerealiseerd. De tunnel is op 22 april 2020 opengesteld voor het verkeer.

Autosnelweg door Bergen

De autosnelweg door Bergen opende deels in 1988 (de Fløyfjelltunnel) en volledig op 18 juni 1990. Op 16 oktober 2014 opende een flyover over de rotonde tussen de E16 en E39 aan de noordkant van Bergen, evenals de aansluitende dubbelbuizige Eikåstunnel.[7]

Later is een autosnelweg vanaf Bergen zuidwaarts tot Os aangelegd, met een serie tunnels en bruggen, waarvan de Lysehorntunnel met 9 kilometer het langste is. Dit snelwegdeel is 18 kilometer lang, grotendeels in tunnels gebouwd. De Noorse regering gaf op 12 september 2014 het groene licht voor het project.[8] Dit traject heette 'Svegatjørn-Rådal' en is tussen 2015 en 2022 aangelegd.[9] Op 2 juni 2015 werd het eerste contract getekend,[10] gevolgd door een tweede grote contract op 29 juni 2015[11] en een derde grote contract op 28 augustus.[12] De aanleg begon officieel op 3 september 2015.[13][14] De reistijd tussen Os en Bergen bedraagt momenteel 35 minuten buiten de spits. Dit wordt gereduceerd naar 17 minuten. De autosnelweg is op 31 oktober 2022 opengesteld voor het verkeer.[15][16][17]

Sogn og Fjordane & Møre og Romsdal

Op 10 december 2012 opende een nieuw tracé van de E39 tussen Torvund en Teigen, langs de noordzijde van het Sognefjord, inclusief een 2.100 meter lange tunnel.[18]

Een grotere omlegging volgde op 22 september 2012, toen de Kvivstunnel gereedkwam. Hiermee kwam de veerdienst via Volda te vervallen, de E39 is omgelegd over de oostelijkere route via de Kvivstunnel. Dit deel heet ook wel de Kvivsvegen.

Tussen 2009 en 2013 is de E39 bij Batnfjordsøra over 9,4 kilometer omgelegd. Dit was kortstondig een tolweg,[19][20] maar de tol is per 28 januari 2014 alweer geschrapt.[21]

Op 27 juni 2016 openden in de gemeente Gaular twee omleggingen van de E39, een tunneltracé langs een meer bij Årberg en een afsnijding van 3,5 kilometer langs Sande.[22][23] Tussen 2017 en 2019 is 11 kilometer van de E39 op een gemoderniseerd alignement aangelegd tussen Bjørset en Skei,[24] dit deel opende op 26 augustus 2019 voor het verkeer.[25]

Trøndelag

Op 31 augustus 2022 opende een circa 3 kilometer lang nieuw tracé tussen Leirvika en Renndalen in de gemeente Heim.[26] Dit was de eerste van drie tracéverleggingen om de E39 op te waarderen in het westen van Trøndelag.

Orkdal

Westelijk van Orkanger in de gemeente Orkdal is de E39 over een nieuw tracé aangelegd. 10 kilometer hiervan was daadwerkelijk nieuwe weg, de rest is over de voormalige Fv. 714 geleid. Bij Stokkhaugen is een nieuwe ongelijkvloerse aansluiting aangelegd, en de nieuwe route heeft inhaalstroken. De aanleg begon eind 2012 en de weg is op 2 oktober 2015 opengesteld.[27] Op 6 maart 2014 opende hiervan de 785 meter lange Harangstunnelen.

Orkanger - Trondheim

Het oostelijkste/noordelijkste deel van de E39 tussen Orkanger en Trondheim is tussen 2002 en 2005 aangelegd als een motortrafikkvei met enkele tunnels. Deze weg is op 30 juni 2005 opengesteld voor het verkeer. Het was een tolweg, tot de tolheffing op 31 januari 2017 is beëindigd.[28]

Tunnels en bruggen

Object openingsjaar
Lotetunnel 1966
Eikefettunnel 1980
Hagelsundbrug 1982
Fløyfjelltunnel 1988
Jernfjelltunnel 1989
Skrikebergtunnel 1990
Kirkeheitunnel 1992
Byfjordtunnel 1992
Gjemnessundbrug 1992
Bergsøysundbrug 1992
Mastrafjordtunnel 1992
Nordhordlandsbrug 1994
Masfjordtunnel 1995
Rotsethorntunnel 1999
Bømlafjordtunnel 2000
Stordabrug 2000
Bogstunnel 2004
Storsandtunnel 2005
Viggjatunnel 2005
Vatlandstunnel 2006
Teistedalstunnel 2006
Fedafjordbrug 2006
Nipetunnel 2008
Noreviktunnel 2012
Kvivstunnel 2012
Eikåstunnel 2014
Harangstunnel 2014
Eiganestunnel 2020
Råtunnel 2022
Søråstunnel 2022
Skogafjelltunnel 2022
Lyshorntunnel 2022

Openstellingsgeschiedenis

De openingsdata van de autosnelwegtrajecten.

van naar lengte datum
Auglendstunnelen Stavanger 2 km 08-07-1974
Hinne Auglendstunnelen (1e rb) 3 km 08-07-1974
Forus Hinne (1e rb) 4 km 11-12-1978
Lurasvingen Forus (1e rb) 2 km 17-06-1981
Stangeland Lurasvingen (1e rb) 2 km 28-06-1984
Sandved Stangeland (1e rb) 2 km 14-11-1986
Bergen Eidsvåg (Fløyfjelltunnel) 5 km 07-07-1988
Hinne Auglendstunnelen (2e rb) 3 km 20-10-1988
Hove Sandved (1e rb) 1 km 23-08-1989
Eidsvåg Vågsbotn (Bergen) 6 km 18-06-1990
Forus Hinne (2e rb) 4 km 26-06-1996
Lurasvingen Forus (2e rb) 2 km 07-05-1998
Stangeland Lurasvingen (2e rb) 2 km 08-07-1998
Sandved Stangeland (2e rb) 2 km 15-06-2010
Hove Sandved (2e rb) 1 km 08-07-2017
Schancheholen Smiene 4 km 22-04-2020
Dølebru (Mandal-Øst) Mandal 7 km 22-12-2021
Kristiansand-Vest Mandal-Øst 19 km 24-11-2022

Toekomst

Het is de bedoeling om uiteindelijk een veerdienstvrije E39 te realiseren door de bouw van lange tunnels en grote bruggen. Mogelijk krijgt de E39 diverse recordbruggen, en de langste verkeerstunnel ter wereld, de Boknafjordtunnel. In 2016 werd een kostenraming van 340 miljard NOK (circa € 35 miljard) gemaakt voor het volledig veerdienstvrij maken van de E39.[29]

Kristiansand

Rond Kristiansand is een noordelijke rondweg gepland die de E18 met de E39 moet verbinden.[30][31] Dit wordt een 2x2 snelweg met een maximumsnelheid van 110 km/h.[32] In mei 2015 is het aanbevolen tracé gepresenteerd, voor 70% een ondergrondse snelweg langs de noordkant van de stad.[33] Op 26 februari 2016 werd het definitieve tracé gekozen, waarbij de geplande maximumsnelheid is verhoogd van 100 naar 110 km/h.[34][35]

Aan de westkant van Kristiansand overspant een driestrooks viaduct de spoorlijn en de ferry terminal van Kristiansand. Dit op de overgang van de E18 naar de E39, bij de aansluiting met de Rv. 9. Het is gepland om dit deel te verbreden tot autosnelweg met een zesstrooks viaduct, waarvan 2x2 rijstroken verder gaan richting Mandal.[36] Op 30 mei 2022 begon de aanbesteding hiervan.[37]

Kristiansand - Stavanger

Op termijn moet er een autosnelweg komen van Kristiansand tot Stavanger.[38][39][40] Op 14 april 2015 is daartoe de concessiehouder (veiselskap) Nye Veier opgericht die voor 130 miljard kronen (circa € 15 miljard) de E18 en E39 moet opwaarderen als snelweg tussen Oslo en Stavanger.[41]

Op 5 oktober 2018 werd het contract getekend voor de bouw van 19 kilometer autosnelweg tussen Kristiansand-Vest en Mandal-Øst.[42][43] De bouw begon op 9 oktober 2018[44] en de snelweg is op 24 november 2022 opengesteld.[45][46][47] Het project omvatte de 4 kilometer lange Søgnetunnel en de 520 meter lange en 60 meter hoge Trysfjordbrug.[48]

De planvorming voor de autosnelweg tussen Mandal-Øst en Vigeland met een maximumsnelheid van 110 km/h is gestart door Statens Vegvesen.[49] In 2016 nam Nye Veier de bouw van dit deel over,[50] waarbij het studiegebied werd vergroot van Mandal tot Lyngdal.[51] Ook werd het project geüpgrade van 100 naar 110 km/h. Op 21 september 2018 werd het eerste totaalcontract gegund voor 7 kilometer tussen Mandal-Øst en Mandal,[52] dit was de eerste keer in Noorwegen dat de aannemer verantwoordelijk was voor het verkrijgen van de vergunningen.[53] De bouw van de snelweg begon in 2020[54][55][56] en de snelweg is in recordtijd aangelegd en op 22 december 2021 opengesteld voor het verkeer.[57] Dit was het eerste stuk autosnelweg van het E39 project tussen Kristiansand en Sandnes dat werd geopend.

Op 7 maart 2019 werd het voorkeursalternatief voor het 26 kilometer lange traject tussen Mandal en Lyngdal gepresenteerd.[58][59] Dit gedeelte omvat de Skoftelandbrug, met 100 meter de hoogste brug van Noorwegen.[60] Op 23 april 2020 werd hiervoor het bestemmingsplan vastgesteld, waarbij men hoopte op een bouwstart rond januari 2022.[61]

Op het deel rond Lyngdal komen twee langere tunnels, de 3,7 kilometer lange Rossåstunnel en de 2,7 kilometer lange Kålåstunnel. Tussen beide tunnels komt de circa 70 meter hoge Kvellandbrug. De bouw van dit deel is gegund op 18 oktober 2021.[62][63] Dit traject moet midden 2025 worden geopend.

Tussen 2015 en 2021 werden varianten afgewogen voor het langste traject van de route, tussen Lyngdal en Sandnes. Het uitgangspunt is een autosnelweg waar 110 km/h gereden mag worden.[64] In eerste instantie werd op 15 mei 2015 een variant dicht langs de kust aanbevolen voor het 105 kilometer lange traject Fedafjord - Ålgård. Deze is 17 kilometer korter dan de bestaande E39 en vermindert de reistijd met 39 minuten. Echter op 3 augustus 2018 werd gekozen voor een 102 kilometer lang tracé in het binnenland tussen Lyngdal-Vest en Sandnes. Deze scope is groter dan wat in 2015 voorgesteld werd, bovendien is het uitgangspunt dat de gehele route op 110 km/h ontworpen wordt.[65] Nye Veier geeft het 83 kilometer lange traject tussen Flekkefjord en Ålgård prioriteit.[66] In 2020 werd het voorkeurstracé vastgesteld tussen Lyngdal en Ålgård[67] en op 17 maart 2021 werd het definitieve tracé vastgesteld, grotendeels een route wat verder landinwaarts die er op gericht is dat de afstand tussen Kristiansand en Stavanger zo kort mogelijk word.[68]

In 2015 is het tracé vastgelegd van de E39 tussen Ålgard en Hove, net ten zuiden van Stavanger. Dit deel is 14 kilometer lang en wordt aangelegd als motorvei met een maximumsnelheid van 110 km/h.[69] De aanleg start mogelijk medio 2023.

Status

traject lengte status tijdspad
Kristiansand-Vest - Mandal 26 km opengesteld
Mandal - Lyngdal-Øst 30 km in planning
Lyngdal-Øst - Lyngdal-Vest 10 km in aanleg midden 2025
Lyngdal-Vest - Sandnes 92 km tracé vastgelegd
Sandnes - Stavanger 15 km opengesteld

Stavanger - Bergen

Alle veerdiensten tussen Stavanger en Bergen moeten vervangen worden door tunnels en bruggen. De reistijd moet dan gereduceerd worden van 4,5 uur naar 2 uur. Het uitgangspunt van de nieuwe projecten is een autosnelweg met een maximumsnelheid van 110 km/h.

Boknafjord (Rogfast)

Zie ook Boknafjordtunnel

Het grootste project is 'Rogfast'. een vastelandverbinding in de streek Rogaland. Dit omvat een oeververbinding onder het Boknafjord, met de 26,5 kilometer lange Boknafjordtunnel onder zee, die 392 meter beneden zeeniveau gaat om onder het fjord door te gaan. Het zal de langste wegtunnel en diepste onderzeetunnel ter wereld worden. De tunnel krijgt 2x2 rijstroken in twee buizen met een maximumsnelheid van 90 km/h. Halverwege de tunnel komt op circa -270 meter een ondergrondse diamantaansluiting naar het eiland Kvitsøy, die met een spiraal naar de oppervlakte komt. Vanwege kostenoverschrijdingen heeft het project vertraging opgelopen. De bouw begon in 2018 maar een openstelling volgt mogelijk pas medio 2029.

Leirvik

Bij Leirvik in de gemeente Stord wordt de E39 omgelegd over een nieuw tracé met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen.[70] Op 4 juli 2017 is het voorkeursalternatief gekozen.[71]

Stord - Os (Hordfast)

Zie ook Bjørnafjordbrug en Langenuenbrug.

Er zijn plannen om de E39 met bruggen en tunnels op te waarderen tussen Stord en Os, als motorvei. De verbinding moet een veerdienst die 55 minuten duurt vervangen. Dit project heet "Hordfast", en bestaat uit diverse alternatieven. Het grootste technische knelpunt is het Bjørnafjord, dat overal meer dan 500 meter diep is en 5,5 kilometer breed is. Dit is te breed voor een reguliere brug- of tunneloplossing. In eerste instantie werden alternatieven westelijker van het fjord, via Austevoll ontwikkeld, waaronder een 8,8 kilometer lange tunnel onder het Korsfjord en een 8,5 kilometer lange tunnel onder het Selbjørnsfjord. Deze alternatieven zijn in 2014 afgevallen en men heeft daarna alternatieven ontwikkeld die wel rechtstreeks over het Bjørnafjord gaan, als drijvende brug of drijftunnel. Ook is de Langenuenbrug gepland, een grote hangbrug over Langenuen, de smalle zeestraat tussen Stord en Tysnes. Op Tysnes zijn daarnaast nog kleinere bruggen of tunnels noodzakelijk. Het gehele project Stord - Os omvat 51 tot 55 kilometer nieuwe autosnelweg met 2x2 rijstroken en een maximumsnelheid van 110 km/h.[72]

De kosten van het project 'Hordfast' werden oorspronkelijk geschat op 43 miljard kronen (€ 4,5 miljard). In juli 2017 werden de kosten met 8 miljard kronen naar beneden geraamd, op 35 miljard kronen.[73] In de nieuwe raming ging men uit van varianten met een drijvende brug van 5,1 tot 5,5 kilometer lengte. De drijfbruggen kosten 17 miljard kronen (€ 1,8 miljard). Op 5 september 2019 is het voorkeursalternatief vastgesteld, met een zuidelijke brug over het Langenuen.[74] De planuitwerking startte in september 2020.[75]

Bergen - Knarvik

Ten noorden van Bergen is de Nyborg-Klauvanesetverbinding gepland, een snelwegverbinding met een 4,3 kilometer lange tunnel die gepland was om vanaf 2015 aangelegd te worden, maar waarvan de planologische voortgang onduidelijk is sinds 2012. Noordelijk van Bergen moet dan een 8 kilometer lang nieuw tracé van de E39 tot de Nordhordlandsbrug worden aangelegd.[76]

Knarvik - Eikefettunnel

Het is gepland het traject vanaf Knarvik tot de Eikefettunnel op te waarderen. Dit deel is al een relatief goede tweestrooks weg, maar zal rechter getrokken worden, grotendeels ondergronds.[77]

Sognefjord

Zie ook Sognefjordverbinding.

Voor een vaste oeververbinding over het Sognefjord worden momenteel oplossingen nader bestudeerd. Kansrijke oplossingen zijn een drijvende tuibrug of drijvende tunnelbuizen net onder het wateroppervlak, of een combinatie van deze twee.

Førde

Førde is een klein stadje en regionaal centrum voor West-Noorwegen. De E39 gaat dwars door Førde en heeft een lage ontwerpstandaard binnen en buiten Førde. Om dit te verbeteren is een zuidoostelijke bypass gepland die grotendeels ondertunneld moet worden.[78] In 2021 werd het project opgenomen in het Nasjonal transportplan.[79]

Nordfjord

Zie ook Nordfjordbrug.

Tussen Byrkjelo en Grodås wordt de E39 over een nieuw tracé aangelegd, en zal bij Utvik het binnenste deel van het Nordfjord kruisen met een grote hangbrug.[80] Het is gepland een hangbrug met een hoofdoverspanning van 1.555 meter en een totale lengte van 1.760 meter aan te leggen.[81] Dit wordt de langste hangbrug van Noorwegen en de op één na langste in Europa.

Volda - Ørsta

Het is gepland om de E39 tussen Volda en Ørsta af te snijden met een nieuw tunneltracé.[82] Doorgaand verkeer hoeft dan niet meer door Volda te rijden. De tunnel wordt circa 3,5 kilometer lang. In 2018 is het bestemmingsplan vastgesteld.[83]

Sulafjord

Het Sulafjord bij Hareid, niet ver van Ålesund is bijna 3 kilometer breed op het smalste punt. Het is gepland hier een vaste oeververbinding aan te leggen. Mogelijke oplossingen zijn een drijvende brug, een drijftunnel of een hangbrug met één mega-overspanning van 2.800 meter met pylonen van 415 meter hoog, die het tot veruit de langste hangbrug ter wereld zou maken.[84] Ter plaatse is het fjord 445 meter diep.

Ålesund - Molde (Romsdalsfjord)

Zie ook Romsdalsfjordtunnel en Julsundbrug.

Onder het Romsdalsfjord bij Molde komt een 15,5 kilometer lange tweebuizige tunnel met 2x2 rijstroken, aansluitend op een grote hangbrug met een hoofdoverspanning van 1.600 meter tussen Otrøya en het vasteland bij Molde. Het gehele project is 22 kilometer lang en wordt gedimensioneerd op 100 km/h.[85][86] De kosten van het project worden geschat op 14,5 miljard kronen (€ 1,6 miljard in 2016).[87] Op 15 december 2016 is het plan definitief goedgekeurd door alle betrokken gemeenten.[88] Later liepen de kostenramingen op tot 25,4 miljard NOK. In 2019 werd echter aangekondigd dat men door versoberingen het project voor 17,5 miljard NOK kan uitvoeren.[89] Veel tunnels worden dan in eerste instantie met één buis aangelegd, alhoewel de Romsdalsfjordtunnel wel tweebuizig blijft.

Zuidelijk van het project Romsdalsfjord was oorspronkelijk een autosnelweg gepland tussen Digernes in de gemeente Skodje en de aansluiting op de Romsdalsfjordtunnel en de E136 bij Vik.[90] Op 30 november 2017 werd het aanbevolen tracé vastgesteld, een circa 27 kilometer lang tracé.[91] Dit deel omvat een 7,3 kilometer lange tunnel. De reistijdwinst wordt becijferd op 25 minuten, de kosten geschat op 7,9 miljard NOK. In 2019 werd echter besloten om het nieuwe tracé niet als autosnelweg aan te leggen, maar als enkelbaans weg, met ruimte voor een tweede rijbaan wanneer de verkeersintensiteiten dat vereisen. In januari 2022 werd besloten om de E39 tussen Ålesund en Vik niet meer als autosnelweg aan te leggen, maar als enkelbaans weg.[92]

Het traject van Vik naar Molde is vastgesteld met drie bestemmingsplannen. De kruising van het Romsdalsfjord is in 2016 vastgesteld, met wijzigingen in 2017, 2019 en 2021. Het deel tussen Julbøen en Molde is in mei 2022 vastgesteld en het deel Bolsønes in juni 2022.[93]

Ten zuidwesten van Vestnes is het gepland om een weg aan te leggen vanaf de bergpas Ørskogfjellet naar Tomrefjord. Dit project omvat de 5.800 meter lange Vikakslatunnel.[94] Dit was oorspronkelijk ook dubbelbaans gepland, maar is versoberd naar één rijbaan.

Molde

Het is gepland om een 9,3 kilometer lang deel van de E39 oostelijk van Molde op te waarderen tussen Lønset en Hjelset. Het was aanvankelijk gepland om dit met 2x2 rijstroken aan te leggen, maar later is besloten dit als een 2+1 weg aan te leggen. Dit project wordt met tol gefinancierd.[95][96][97][98] De bouw startte op 23 augustus 2021.[99] Dit project moet eind 2023 worden geopend.

Halsafjord

Het Halsafjord ten oosten van Kristiansund is 2 tot 4 kilometer breed. Hier is een hangbrug met een overspanning van 2.050 meter een mogelijke oplossing.[100] Dit zou langer zijn dan de huidige langste hangbrug ter wereld, maar korter dan een mogelijke hangbrug over het Sulafjord. Ter plaatse is het fjord 493 meter diep.

Halsa - Orkanger

Het deel tussen Halsa en Orkanger heeft diverse smalle en substandaard trajecten. Om de gemiddelde rijsnelheid te vergroten wordt 30 van de 50 kilometer van dit traject heraangelegd, deels over een nieuw tracé. Dit sluit aan op de in 2015 opengestelde omlegging van de E39 westelijk van Orkanger. Het project is opgenomen in het nasjonal transportplan voor 2,1 miljard kronen (circa € 230 miljoen).

Orkdalen

Het is gepland om de E39 op te waarderen in de regio Orkanger. Dit omvat een langer traject van Stormyra tot de E6 bij Klett, nabij Trondheim. In 2020 is de voorkeur uitgesproken om de bestaande autoweg tussen Orkanger en Klett te verbreden naar 2x2 rijstroken en de E39 westelijk van Orkanger te verbeteren naar een moderne weg. Het grootste vraagstuk is de kruising van Orkdalen, dit is de vallei waarin Orkanger is gelegen. Het verkeer moet een stuk door de bebouwde kom van Orkanger, men voorziet meerdere mogelijke alternatieven, waaronder een lange brug over de haven of een kruising zuidelijk van Orkanger.[101]

Veerdiensten

Er zijn momenteel 7 veerdiensten waarvan verkeer op de E39 gebruik moet maken. De meeste veerdiensten worden door Fjord1 uitgevoerd.[102] De meeste veerdiensten varen overdag elke 30 tot 45 minuten, behalve in de nacht waarbij afvaarten soms 1,5 uur uit elkaar liggen.

Tickets kunnen doorgaans aan boord gekocht worden. Men kan contant of met betaalkaarten betalen. Vooraf reserveren is niet mogelijk, de veerdiensten werken op basis van first-come, first-served.

route lengte tijd
Mortavika - Arsvågen 9 km 25 min
Sandvikvåg - Halhjem 21 km 40 min
Ytre Oppedal - Lavik 6 km 20 min
Anda - Lote 2 km 10 min
Festøya - Solavågen 4 km 20 min
Molde - Vestnes 11 km 35 min
Halsa - Kanestraum 6 km 20 min

Tol

Zie tolwegen in Noorwegen.

Verkeersintensiteiten

De Nordhordlandsbrua ten noorden van Bergen.

In Kristiansand rijden dagelijks 42.000 voertuigen, wat buiten de stad daalt naar zo'n 7.000 voertuigen. Bij Lyngdal rijden 5.000 voertuigen en 5.600 bij Flekkefjord. In Sandnes rijden 29.000 voertuigen, oplopend naar 52.000 voertuigen in Stavanger. Dagelijks rijden 7.700 voertuigen door de Byfjordtunnel, en maken 3.500 voertuigen gebruik van de veerdienst bij Rennesøy. Langs Haugesund rijden 7.600 voertuigen en 4.000 voertuigen door de Bomlafjordtunnel. 2.500 voertuigen gebruiken dagelijks de veerdienst van Sandvika naar Haljem, waarna de intensiteiten bij het centrum van Bergen stijgen naar 50.000 voertuigen per etmaal. Ten noorden van Bergen rijden 46.000 voertuigen op het deel dat is dubbelgenummerd met de E16, waarvan er nog 15.000 voertuigen over zijn op de Nordhordlandbrug.

Verder noordelijk wordt de E39 rustiger, dagelijks rijden 1.600 voertuigen door de Jernfjelltunnel. Dagelijks gaan circa 1.300 voertuigen met de veerdienst over het Sognefjord, wat stijgt naar 12.000 voertuigen in Førde. 1.300 voertuigen gebruiken de veerdienst van Anda naar Lote en 1.500 voertuigen door de Lotetunnel. Bij Volda gaan 1.000 voertuigen met de veerdienst, oplopend naar 18.000 voertuigen door Ålesund. Ten oosten van Ålesund rijden 3.000 voertuigen, met 8.500 voertuigen door Molde. Het rustigste punt ligt rond Halsa, met slechts 800 voertuigen per etmaal. Dit stijgt naar 12.000 voertuigen voor het eindpunt met de E6 in Trondheim.

Referenties

  1. OPS-prosjekt E39 Lyngdal-Flekkefjord | vegvesen.no
  2. Statsråden åpnet E39 over Kvinesheia | bygg.no
  3. Opphør av bompengeinnkreving i Listerpakken den 27.08.19 | ferde.no
  4. Nye Kvelluren bru opnar 29. desember | vegvesen.no
  5. Signerte kontrakten med Skanska | vegvesen.no
  6. Samferdsleministeren opnar Hove-Sandved | vegvesen.no
  7. Vegopning E39 Vågsbotn-Hylkje | vegvesen.no
  8. Ny firefelts E39 Os - Bergen: Tryggare trafikk og halvering av køyretida | regjeringen.no
  9. E39 Svegatjørn–Rådal | vegvesen.no
  10. Første vegkontrakt signert | vegvesen.no
  11. Signerte stor-kontrakt | vegvesen.no
  12. Signerte Norges største vegkontrakt | veier24.no
  13. Spadetak for ny E39 Bergen–Os | vegvesen.no
  14. Tok første spadetak på E39 Svegatjørn-Rådal | bygg.no
  15. 31. oktober åpner nye E39 Svegatjørn-Rådal | vegvesen.no
  16. Endeleg opnar vegen: 7 år, 9 mrd. kroner og utsetjing på grunn av to par rulleskøyter | nrk.no
  17. Stor fest i vest da ministeren åpnet E39 Svegatjørn-Rådal | veier24.no
  18. Minister opnar Torvund-Teigen | vegvesen.no
  19. E39 Astad Knutset
  20. E39 Astad-Høgset | vegvesen.no
  21. E39 Astad – Knutset blir bompengefritt i dag! | regjeringen.no
  22. Nye E39 i Gaular er i rute - opning 27. juni | vegvesen.no
  23. E39 Dregebø–Grytås og Birkeland–Sande nord | vegvesen.no
  24. E39 Bjørset–Skei | vegvesen.no
  25. Vegopning måndag 26. august | vegvesen.no
  26. Ny vei åpna i Heim | nrk.no
  27. E39 Harangen-Høgkjølen | vegvesen.no
  28. Bompengeinnkrevingen på E39 Øysand–Thamshamn opphører fra og med 31. januar 2017 kl. 12.00. | autopass.no
  29. Ferjefri E39 samfunnsmessig lønnsomt | bygg.no
  30. www.ytreringvei.no
  31. Ny fase i prosjektet | vegvesen.no
  32. E18/E39 Ytre ringveg | vegvesen.no
  33. Anbefalt korridor for E18/E39 Ytre ringveg er klar | vegvesen.no
  34. Endelig vedtak | vegvesen.no
  35. Ytre ringvei skal gå i tunnel under Kjerrane | nrk.no
  36. E18/E39 Gartnerløkka–Kolsdalen | vegvesen.no
  37. Hovedkontrakten er nå lyst ut | vegvesen.no
  38. Planlegger motorvei fra Stavanger til Kristiansand | aftenbladet.no
  39. Fire felt på E39 | vegvesen.no
  40. No blir det fire felt på ny E39 | nrk.no
  41. Utbyggingsselskap for vei | regjeringen.no
  42. AF Gruppen signerte rekordkontrakt | bygg.no
  43. AF Gruppen has entered into new, major contract with Nye Veier | afgruppen.com
  44. Samferdselsministeren markerte byggestart for E39-prosjektet | nyeveier.no
  45. E39 Kristiansand – Mandal åpnet for trafikk | nyeveier.no
  46. E39 Kristiansand-Mandal er åpen for trafikk | veier24.no
  47. Ny E39 på Sørlandet åpner i begynnelsen av november | bygg.no
  48. E39 Kristiansand vest – Mandal øst | nyeveier.no
  49. E39 Mandal-Øst - Vigeland | vegvesen.no
  50. E39 Sørvest | nyeveier.no
  51. e39mandal-lyngdal.no
  52. Historisk kontraktsignering mellom Nye Veier og BetonmastHæhre Anlegg | ntbinfo.no
  53. Nye Veier signerte historisk kontrakt med BetonmastHæhre Anlegg | bygg.no
  54. Veiåpning på E 39 seks måneder foran skjema | nyeveier.no
  55. Nye Veier signerer pilotkontrakt med BetonmastHæhre Anlegg | nyeveier.no
  56. E39 Mandal øst – Mandal by | nyeveier.no
  57. Historisk E 39-veiåpning langt foran skjema | nyeveier.no
  58. Anbefalt korridor for E39 Mandal – Lyngdal øst er klar | nyeveier.no
  59. Nye Veier har bestemt hvor E39 Mandal – Lyngdal øst skal gå | bygg.no
  60. e39mandal-lyngdal.no
  61. Historisk og viktig vedtak i Lindesnes kommune | nyeveier.no
  62. Nye Veier signerte E39-kontrakt til 2,9 milliarder kroner | nyeveier.no
  63. Arbeidsfellesskapet Implenia Norge AS og Stangeland Maskin AS valgt for ny E39 gjennom Lyngdal | nyeveier.no
  64. Planer for E39-utbygging: Ytterligere utredning av Jærlinja | regjeringen.no
  65. Samferdselsdepartementet går for to indre korridorer i videre planlegging av E39 Lyngdal vest - Sandnes | regjeringen.no
  66. Nye Veier prioriterer nye strekninger for utbygging | nyeveier.no
  67. Samferdselsdepartementet anbefaler korridor R2 | vegvesen.no
  68. Regjeringen har besluttet hvor E39 gjennom Agder og Rogaland skal gå | regjeringen.no
  69. Departementet har avgjort trasevalg for E39 Ålgård–Hove ved Figgjo/Hålan | vegvesen.no
  70. E39 Heiane-Ådland/Nordre Tveita | vegvesen.no
  71. Alternativ 4 vedteke for E39 Heiane - Ådland/Nordre Tveita | vegvesen.no
  72. E39 Stord–Os | vegvesen.no
  73. E39 Stord- Os (Hordfast) blir 8 milliardar billigare | vegvesen.no
  74. Ny milepæl for Hordfast er nådd | regjeringen.no
  75. E39 Stord-Os (Hordfast): No startar arbeidet med reguleringsplan | vegvesen.no
  76. E39 Åsane, Midtbygda–Nordhordlandsbrua | vegvesen.no
  77. E39 Flatøy–Eikefettunnelen | vegvesen.no
  78. E39 Langeland–Moskog | vegvesen.no
  79. Velten laga kaos på E39 – no vil regjeringa bruke milliardar på to flaskehalsar | nrk.no
  80. E39 Byrkjelo–Grodås | vegvesen.no
  81. Ny trasé gir kortare E39 | vegvesen.no
  82. E39 Volda | vegvesen.no
  83. Vedteken reguleringsplan E39 Volda–Furene | vegvesen.no
  84. E39 Sulafjorden, fjordkrysning | vegvesen.no
  85. Sikkerhet i den planlagte tunnelen under Romsdalsfjorden | vegvesen.no
  86. E39 Romsdalsfjorden | vegvesen.no
  87. Lavere kostnadsanslag for kryssing av Romsdalsfjorden | vegvesen.no
  88. Vedtatt reguleringsplan for E39 Romsdalsfjorden | vegvesen.no
  89. Vegvesenet reduserer kostnadene for Møreaksen med over 40 prosent | vegvesen.no
  90. E39 Digernes–Vik | vegvesen.no
  91. Anbefaler kortaste trasé for E39 mellom Digernes og Vik | vegvesen.no
  92. Ikke nødvendig å regulere for fire felts motorveg mellom Håem og Vik | vegvesen.no
  93. E39 Vik-Molde: Nå er reguleringsplanene vedtatt | vegvesen.no
  94. E39 Ørskogfjellet- Vik: Reguleringsplan ut på høring | vegvesen.no
  95. Godkjente bruk av bompenger for E39 Lønset-Hjelset | vegvesen.no
  96. Merkedag for ny E39 mellom Lønset og Hjelset | vegvesen.no
  97. Trolig oppstart neste år for E39 Lønset-Hjelset | vegvesen.no
  98. E39 Lønset-Hjelset vedtatt i Stortinget | vegvesen.no
  99. Tok Første spadetak på ny E39 Lønset-Hjelset | vegvesen.no
  100. E39 Halsafjorden, fjordkrysning | vegvesen.no
  101. KVU Orkdalsregionen | vegvesen.no
  102. www.fjord1.no
Flag of Norway.svg Motorveier & riksveier in Noorwegen Flag of Norway.svg

Motorvei: E6E16E18E39RV159RV190RV555Ring 3

Europavei: E6E8E10E12E14E16E18E39E45E69E75E105E134E136

Riksveier: 23457912131315171921222223242526272829303132333435363738404142434445464748495051525355555760616263646570727374767778798081828383848586879192939498110111150159162163190420509555706827893