E46 (België)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E46
Begin Bouillon (F)
Einde Liège
Lengte 133 km
Route

→ Sedan

Bouillon

Menuchenet

Fays-les-Veneurs

Bertrix

Bertrix

N845

→ Namur / Luxembourg

Neuvillers

Neuvillers

Libramont

Libramont Z.I.

Libramont

Bras

Bras

Vesqueville

Saint-Hubert-Sud

Saint-Hubert

Saint-Hubert-Nord

Centre Pénitentiare

→ Bastogne

Bande

Grune

Chayanne

Charneu

Hollogne

→ Namur


Marche-en-Famenne


Rabosée

Béolette

Somme-Leuze

Maffe

Méan

Bois

Ochain

Terwagne

Tinlot

Tinlot

Quatre-Bras

Saint-Séverin

Neuville-en-Condroz

Rotheux-Rimière

Neupre

Strivay

Boncelles

→ Seraing

Sart-Tilman

Sart-Tilman


Liège

De E46 is een Europese weg in België. De weg vormt een noord-zuidroute door het zuidoosten van het land, vanaf de grens met Frankrijk bij Bouillon via Marche-en-Fammenne naar Liège. De weg is grotendeels een 2x2-hoofdweg met een groot aantal ongelijkvloerse aansluitingen, maar een volwaardige autosnelweg is het niet. De E46 is in België 133 kilometer lang.

Wegnummers

De E46 is een wat obscure route en wordt doorgaans niet tot nauwelijks aangegeven. De route verloopt over de N89 in het zuiden, een stukje over de N4 bij Marche-en-Famenne en de N63 verder tot Liège. Deze wegnummers worden prominent aangegeven.

Routebeschrijving

De E46 begint op de grens met Frankrijk ten zuiden van Bouillon, waar aan Franse zijde de N58 verder gaat naar Sedan en Reims. De weg voert naar het dal van de rivier de Semois en daalt naar Bouillon af, waarbij dit één van de weinige trajecten van de E46 is die geen 2x2 rijstroken heeft. Vanaf Bouillon zijn er weer 2x2 rijstroken beschikbaar en voert de weg noordoostwaarts door de bossen. Er zijn ongelijkvloerse kruisingen, maar ook enkele rotondes en ongeregelde kruispunten die naar boswegen leiden. Ten zuiden van Libramont volgt de aansluiting met de E411, de snelweg vanaf Brussel en Namur naar Luxembourg. De weg voert verder noordwaarts door een vrij vlak deel van de Ardennen, met veel bossen. Ten westen van Tenneville verloopt de weg een stuk over de N4 tot Marche-en-Famenne.

In Marche-en-Famenne slaat de E46 af via een klaverblad, waarna men door de stad heen moet, dit is het enige deel van de E46 dat dwars door een kern loopt. Vanaf Marche voert de weg noordwaarts door de glooiende tot heuvelachtige velden, in deze omgeving is minder bos. De weg telt voortdurend 2x2 rijstroken. De meeste aansluitingen zijn ongelijkvloers, alhoewel er dichter bij Liège wat meer (zij het ongeregeld) kruispunten zijn. Men komt dan in de zuidelijke voorsteden van Liège, gelegen in de bossen boven het dal van de Maas. In het zuiden van Liège slaat de E46 van de N63 af, en daalt dan af naar het Maasdal, om het laatste deel tot het centrum via de N90 te lopen.

Bewegwijzering

De E46 tussen Marche-en-Famenne en Liège.

De E46 staat vrijwel nergens op de bewegwijzering, maar komt incidenteel terug op trailblazers langs de weg. De belangrijkste control cities zijn Marche-en-Famenne en Liège, richting zuiden staat bij Liège sporadisch de stad Reims aangegeven. Zuidelijk van de N4 staat Reims wel prominenter aangegeven. De bewegwijzerde nummers zijn van de N-wegen.

Geschiedenis

De E46 volgt de typische Ardense expresswegen die waarschijnlijk in de jaren '60 aangelegd zijn. Het zuidelijk deel was van doorgaand belang voordat de E411 in in de jaren '80 werd aangelegd. Datzelfde geldt ook voor het noordelijk deel, die een doorgaande functie vervulde voordat de E25 in 1990 gereedkwam. Het nummer E46 is sinds 1983 van toepassing op de huidige route in België.[1] Desondanks wordt het E-nummer slechts sporadisch aangegeven. De E46 wordt over het algemeen maar licht bereden, aangezien de E25 en E411 het doorgaande verkeer aantrekken.

Verkeersintensiteiten

De intensiteiten stijgen van ongeveer 5.000 voertuigen ter hoogte van de Franse grens naar 12.000 voertuigen voor de E411 om vervolgens te dalen naar 6.000 voertuigen ten noorden van Libramont. Ten noorden van Marche-en-Famenne rijden circa 10.000 voertuigen, stijgend naar 20.000 voertuigen ten zuiden van Liège. Ten zuiden van de splitsing van de N63 in Liège rijden circa 32.000 voertuigen, dalend naar zo'n 14.000 voertuigen op de schakel tussen de N63 en N90.[2]

Referenties

Autosnelwegen in België

Europese wegen in België

E17E19E25E34E40E42E44E46E313E314E403E404E411E420E421E429