E5 (Ecuador)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecuador E5.svg
Blank.png
E5
Begin Baltra
Einde Puerto Ayora
Lengte 38 km
Route

Centrum.svg Baltra

Centrum.svg Puerto Ayora

De E5 of Troncal Insular is een troncal in Ecuador, gelegen op de eilanden Baltra en Santa Cruz van de Galápagos. De weg vormt een verbinding van Baltra tot Puerto Aroya en is 38 kilometer lang.

Routebeschrijving

De E5 begint op het eiland Baltra, waar de luchthaven ligt. De E5 voert dan naar het zuiden en is onderbroken door een smalle zeestraat van ongeveer een halve kilometer breed. Hier is een passagiersveerdienst. De weg voert dan eerst zuidwestwaarts, later zuidoostwaarts naar Puerto Ayore. De weg is geasfalteerd en er zijn twee rijstroken. Het zuidelijke deel van het eiland Santa Cruz is gecultiveerd. De weg eindigt dan in Puerto Ayora, een klein dorp, maar wel de grootste plaats op de route.

Geschiedenis

Het eiland Baltra was van strategisch belang tijdens de Tweede Wereldoorlog, en er is een luchthaven op gebouwd begin jaren '40, die in 2007-2008 gemoderniseerd werd. Tussen de eilanden Baltra en Santa Cruz is geen brugverbinding, maar alleen een watertaxi. Motorvoertuigen kunnen hierop niet mee. De E5 is de westelijkste genummerde weg van het Zuid-Amerikaanse continent.

Referenties


Hoofdwegen in Ecuador

E5E10E15E20E25E30E35E40E45E50