E6 (Noorwegen)
![]() | |||
---|---|---|---|
E6 | |||
Begin | Svinesund (N/S) | ||
Einde | Kirkenes | ||
Lengte | 2.616 km | ||
|
De E6 is een Europese weg in Noorwegen. De weg vormt de langste route van het land, vanaf de grens met Zweden via Oslo, Lillehammer, Trondheim en Narvik naar Kirkenes. De E6 vormt de ruggengraat van Noorwegen, veel belangrijke wegen komen uiteindelijk op de E6 uit. De weg vormt ook de belangrijkste invalsweg van Oslo vanaf het zuiden en noorden, de route door Gudbrandsdalen vormt een belangrijke toegangspoort naar de kustplaatsen in het noordwesten. De voornaamste bergovergangen zijn die van het Dovrefjell in Zuid-Noorwegen en Saltfjellet in het midden van Noorwegen. In het noorden van Noorwegen legt de E6 enorme afstanden af door eenzame gebieden. De afstanden zijn met name in Noord-Noorwegen gigantisch. De E6 is in totaal 2.616 kilometer lang, waarvan 272 kilometer als motorvei en 154 kilometer als motortrafikkvei, hoofdzakelijk in Zuid-Noorwegen en rond Trondheim.
Routebeschrijving
Zuid-Noorwegen
Bij Svinesund gaat de E6 uit Zweden over in de Noorse E6. De E6 komt vanaf Göteborg en Malmö in het diepe zuiden van Zweden, waarna de E6 langs de Noorse westkust naar het noorden verloopt. De autosnelweg bedient enkele kleine stadjes als Fredrikstad, Sarpsborg, Moss en de zuidelijke voorsteden van Oslo. Dit deel van Noorwegen is nog vrij vlak en bestaat uit een afwisseling van weilanden, bos en heuvels. Bij Moss komt de E6 het dichtst langs de zee, op circa 1 kilometer afstand. De autosnelweg is doorlopend met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Ter hoogte van Ski volgt een zeer korte dubbelnummering met de E18, de snelweg naar Karlstad in Zweden. Hierna volgt een lange tunnel van 3 kilometer onder wat voorsteden en bedient de E6 de voorsteden en zuidelijke wijken van Oslo.
De E6 vervolgt zijn weg door het oosten van het stedelijk gebied van Oslo. Als eerste takt de riksvei 190 af, die via de Operatunnel naar de E18 voert, de snelweg door het centrum van Oslo. De E6 is dan substandaard en heeft ook geen motorvei-classificatie. Via een onderliggende schakel slaat de E6 dan naar het noorden af, omdat het knooppunt met de Ring 3 geen directe aansluiting richting Lillehammer geeft. De E6 telt dan 2x3 rijstroken en loopt door het industriële oosten van Oslo. Hier gaan de voorsteden nog vrij ver na Oslo door. Bij Lørenskog slaat de Riksvei 159 af, een korte autosnelweg naar Lillestrøm.
De E6 buigt dan naar het noorden af en versmalt naar 2x2 rijstroken. Dit deel voert door halfopen gebied met nog enkele dorpen die als verre voorsteden fungeren. Bij Ullensaker volgt een knooppunt met de aftakking naar de luchthaven van Oslo, die vrij ver buiten de stad ligt. Dit is ook een aansluiting op de E16.
De omgeving wordt hier al iets bergachtiger en de E6 voert langs het langwerpige meer Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen. Vanaf de E6 heeft men mooi uitzicht op het meer. Bij Kolomoen, iets ten zuiden van Hamar, slaat de Riksvei 3 af. Deze weg biedt voor doorgaand verkeer richting Trondheim een kortere route. De E6 verloopt als autosnelweg langs de rand van Hamar en loopt daarna langs een uitloper van het Mjøsa-meer langs Lillehammer, waarna de autosnelweg ter hoogte van Moelv eindigt. De E6 is noordelijker een reguliere enkelbaans hoofdweg.
Midden-Noorwegen
De omgeving is ten noorden van Lillehammer al bergachtiger, en de E6 verloopt door een langwerpig dal, het Gudbrandsdal. Heel veel zijwegen zijn er niet, dit deel van Noorwegen is al vrij dunbevolkt. De E6 is tussen Ringebu en Otta grotendeels als een ongelijkvloerse autoweg met incidenteel inhaalstroken uitgebouwd. Het dal wordt hier ook smaller. In dit gebied zijn een aantal zijwegen naar het westelijke fjordengebied, zoals de riksvei 15 en E136. De E6 gaat dan van Dombås naar Oppdal over de Dovrefjell, een bergpas van 1.020 meter boven zeeniveau met uitzicht op het hooggebergte in de verte. Vervolgens daalt men af naar Oppdal, door een spectaculair dal. Ten noorden van Oppdal eindigt de riksvei 3 weer op de E6, en neemt de verkeersdrukte weer toe. De weg daalt dan langzaam af naar zeeniveau.
Men bereikt dan de regio Trondheim, de grootste noordelijke stad van Noorwegen. Vanaf Melhus is de E6 een autosnelweg tot aan Trondheim. Langs Trondheim ligt een autoweg met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen, aan beide uiteinden van de bypass zijn invalswegen naar Trondheim. Vanaf Trondheim buigt de E6 naar het oosten af en bij Stjørdal begint de E14, de weg naar Östersund in Zweden. Noordelijker wordt het gebied snel rustiger en ruiger, het midden van Noorwegen is al dunbevolkt. Een wat grotere plaats nog is Steinkjer, maar noordelijker liggen over langere afstanden geen grotere plaatsen meer. Dit deel van Noorwegen kent lage, afgeplatte kale bergen met een lage sneeuwgrens. Bij Mo i Rana begint de E12, de weg naar Storuman in Zweden.
Noord-Noorwegen
Ten noorden van Mo i Rana kruist men de poolcirkel en wordt de natuur nog ruiger en onherbergzamer. De weg voert over het Saltfjellet, een lage bergpas ongeveer op de poolcirkel. Af en toe zijn er zijwegen naar Zweden. De Zweedse grens loopt veelal op enkele tientallen kilometers afstand parallel aan de E6. Men komt door het stadje Fauske, waarna de E6 nog dichter langs de fjordenkust loopt. Even voor Narvik bevindt zich de eerste en enige onderbreking van de E6, een veerdienst over een 5 kilometer breed fjord. Het uitzicht is hier bij helder weer zeer spectaculair, zeker wanneer de bergen besneeuwd zijn.
De E6 vormt een kustroute door Narvik en steekt het fjord Romsbaken via de Hålogalandbrug over, waarna men de E10 kruist, die vanaf de Lofoten naar Kiruna in het noorden van Zweden loopt. Het ruige berglandschap zet zich noordelijker ook voort, en de E6 passeert op enige afstand Tromsø, de grootste stad in de ruime omgeving. De E6 maakt soms lange omwegen om de oevers van de fjorden te volgen. De weg volgt de kust die hier langzaam naar het oosten afbuigt. Men komt door het plaatsje Alta, waarna de E6 verder naar het noordoosten loopt. Het kruispunt met de E69 naar de Noordkaap is het noordelijkste puntje van de E6, die hierna naar het zuiden afbuigt.
De E6 moet om het grote Porsangerfjord, maar gaat aan het zuidelijke einde hiervan verder naar het zuiden. De route loopt meer dan 130 kilometer terug naar het zuiden. De E6 buigt dan weer naar het noorden af, parallel aan de rivier de Tana, die de grens met Finland vormt. Veel bruggen zijn er niet, aan Finse zijde is het gebied vrijwel onbevolkt. De E6 loopt weer zo'n 70 kilometer naar het noorden en buigt dan ten noorden van Finland langs naar het oosten af. Bij Utsjoki eindigt de E75 op de E6, waarna de weg de kust weer bereikt en nog verder naar het oosten loopt. Men komt nu in het grensgebied met Rusland en na meer dan 2.600 kilometer bereikt men het eindpunt van de E6, in het stadje Kirkenes. Vanaf hier gaat de E105 verder naar Murmansk in Rusland.
Geschiedenis

Op 1 juni 1965 werd het nummer E6 toegekend aan de route van Roma - Bologna - München - Berlin - Trelleborg - Oslo naar Stjørdalshalsen. Verder noordelijk was de E6 destijds slechts een gravelweg. Voor 1965 heette de weg de Riksvei 1 vanaf de Zweedse grens naar Oslo en de Riksvei 50 verder noordelijk. In 1969 werd de E6 verlengd naar Nordkjosbotn en in 1983 tot zijn huidige einde in Kirkenes.
In 1983 besloot UNECE, de afdeling van de Verenigde Naties die over de E-wegen gaat, om het systeem te hervormen. De route vanaf Helsingborg naar Olderfjord moest het nummer E47 krijgen, met een eindpunt op de Noordkaap. De E6 bleef dan over voor het deel van Olderfjord naar Kirkenes, als oost-westroute in het systeem. Voor Noorwegen en Zweden werd echter een uitzondering gemaakt, omdat de E4 en E6 zeer lange routes waren en de omnummering naast verwarring ook buitensporige kosten met zich mee zouden brengen. De E6 is vervolgens verlengd tot aan Trelleborg in 1992, zodat er een doorgaande pan-Scandinavische route van Trelleborg naar Kirkenes in stand bleef. In Denemarken is de E47 wel geïntroduceerd.
Uitbouw
De E6 was de eerste motorvei van Noorwegen, toen deze in 1964 tussen Berger en Hvam werd opengesteld voor het verkeer. In de jaren erna werd de E6 gefragmenteerd in kleine stukjes opengesteld, tussen de Zweedse grens en Oslo, en vanaf Oslo tot aan de luchthaven, die ver ten noorden van de stad ligt. Ook werden andere delen verder naar Lillehammer, door Oslo en door Trondheim als motortrafikkvei uitgebouwd. Op 10 juni 2005 werd de Svinesundsbroen, de grensbrug met Zweden, opengesteld voor het verkeer.
Op 1 oktober 2013 opende een nieuw 5 kilometer lang vierstrooks deel in Stjørdal, inclusief een korte tunnel bij het centrum.[1] In augustus 2015 opende een kort stuk nieuw tracé van de E6 in Oppdal.[2]
Oslo
Er is niet heel veel bekend over de exacte aanleg van de E6 als autosnelweg of autoweg in Oslo. Het oudste deel is een stuk van 600 meter tussen de twee knooppunten in de wijk Ulven, dat vermoedelijk in 1962 werd opengesteld als onderdeel van de Ring 3. Het zuidelijke knooppunt tussen de wijken Ulven en Teisen was aanvankelijk een kruispunt. Circa 1969 opende de E6 door de wijken Teisen en Manglerud, inclusief de korte Bryntunnel en het viaduct over het spoor bij het station van Bryn. Echter in Teisen had een klein stuk van de weg destijds nog één rijstrook per richting. Dit is pas later verbreed naar 2x2 rijstroken. Het gehele segment van dit deel van de E6 is ernstig substandaard, zelfs voor jaren '60-begrippen.
In de jaren '60 was de E6 in Oslo grotendeels nog enkelbaans, zeker ten zuiden van de Bryntunnel. Ook was de weg toen nog gelijkvloers. Later is deze weg omgebouwd tot een smalle 2x2 autoweg, rond 1985. Pas sinds eind jaren '90 is deze route volledig ongelijkvloers; in 1990 was er nog een verkeerslicht bij Skullerud en in 1995 was er nog een rotonde in de wijk Manglerud.
In de herfst van 1964 opende de E6 als eerste motorvei van Noorwegen tussen de aansluitingen Hvam en Berger, een stuk van 5,5 kilometer in de gemeente Skedsmo, zo'n 10 - 15 kilometer ten noordoosten van Oslo. Daarna is tot en met circa 1972 ook de E6 tussen Oslo en Hvam aangelegd.
Oslo - Lillehammer
De E6 is in fases uitgebouwd tot een autosnelweg van Oslo richting Lillehammer. In de jaren '70 is de E6 als autosnelweg aangelegd tot Jessheim, nabij de luchthaven Gardermoen. Dit was lange tijd het enige langere stuk autosnelweg in Noorwegen. In de jaren '90 is de E6 tussen Jessheim en Moelv uitgebouwd als een enkelbaans motortrafikkvei met tegenverkeer. Dit werd één van de gevaarlijkste wegen in Noorwegen, met frequent frontale aanrijdingen. Bovendien lagen de intensiteiten hoog. Daardoor is de E6 hier in vele fases naar een autosnelweg met 2x2 rijstroken verbreed, eerst tot Minnesund, vervlgens tot Kolomoen en daarna verder tot Moelv.
Tussen 2009 en 2011 is de E6 tussen Dal en Minnesund over 19 kilometer als motorvei uitgebouwd. Op 7 november 2011 opende dit 19 kilometer lange traject tussen Dal en Minnesund verbreed als een 2x2 motorvei.[3] Een verlengstuk van 24 kilometer langs de zuidkant van het Mjøsa tussen Minnesund en Skaberud, dat een autoweggedeelte vervangt, is tussen 2012 en juni 2015 aangelegd.[4][5][6] Op 9 oktober 2014 opende de eerste buis van de Espatunnel, de langste tunnel in Hedmark met een lengte van 680 meter.[7] Op 25 juni 2015 opende het laatste deel van de snelweg E6 langs het zuidelijk deel van het Mjøsa, inclusief de Korslundtunnel.[8] De snelweg van Minnesund naar Kolomoen was de eerste in Noorwegen zonder wegverlichting.[9]
Later is nog het knooppunt met de E16 bij de luchthaven Gardermoen verbeterd. Oorspronkelijk waren er alleen flyovers van en naar het zuiden, in 2015-2016 zijn flyovers van en naar het noorden aangelegd. De nieuwe flyovers openden op 14-15 september 2016 voor het verkeer.[10] Het 'Flyplasskrysset' is één van de best ontworpen knooppunten in Noorwegen.
De bouw van het traject tussen Kolomoen tot Moelv begon in begin 2017 en de 43 kilometer lange autosnelweg opende in fases in 2019 en 2020.[11] Op 8 oktober 2019 opende de eerste 12 kilometer tussen Kolomoen en Kåterud.[12][13] Vervolgens opende op 1 juli 2020 het 18 kilometer lange deel tussen Kåterud en Brumunddal, waarmee de stad Hamar op het Noorse snelwegennet werd aangesloten.[14][15] Op 26 oktober 2020 opende het laatste deel tussen Brumunddal en Moelv.[16][17][18] De tolheffing op dit deel begon op 5 november 2020.[19]
Lillehammer - Trondheim
In 1991 is een 9 kilometer lange autoweg rond Støren aangelegd. Dit was lange tijd het enige ongelijkvloerse deel tussen Lillehammer en Trondheim.
Tussen 2003 en 2005 is een 5 kilometer lang deel tussen Ensby en Øyer, net ten noorden van Lillehammer, van een middengeleider voorzien. Een klein deel daarvan is naar vier rijstroken verbreed, dit zijn feitelijk korte inhaalstroken. De gemoderniseerde weg opende in oktober 2005 voor het verkeer.
Op 12 december 2012 om 12 uur (12-12-12 12 uur) is de nieuwe weg tussen Øyer en Tretten in Gudbrandsdalen opengesteld.[20] Hier is 13,5 kilometer nieuwe weg aangelegd, inclusief de 3.850 meter lange Øyertunnel.
Midden 2013 begon de aanleg van 18 kilometer nieuwe E6 tussen Frya en Vinstra. Op 4 maart 2014 begon de aanleg van 16 kilometer nieuwe E6 tussen Vinstra en Sjoa. Beide delen zijn samen 33 kilometer lang en op 17 december 2016 opengesteld voor het verkeer.[21][22] Onderdeel van het project was een extradosed bridge, de eerste in Scandinavië.[23][24]
Bij Soknedal is de E6 omgelegd over een nieuw tracé van 6,5 kilometer met 2+1 rijstroken, inclusief de 3.600 meter lange Soknedaltunnel.[25] Op 1 augustus 2017 werd het contract van bijna 1 miljard NOK getekend, de werkzaamheden begonnen in september 2017[26] en de omlegging is op 8 juli 2020 opengesteld.[27] De tolheffing op dit deel begon op 25 september 2020.[28]
Tussen Kvål (Skjerdingstad) en Melhus is 7 kilometer van de E6 opgewaardeerd tot autosnelweg, deels aangelegd over de bestaande enkelbaans autoweg rond Melhus. Op 20 februari 2019 werd een contract gegund voor dit project.[29] De werkzaamheden begonnen op 24 oktober 2019[30] en op 29 november 2021 opende de eerste 1 kilometer met 2x2 rijstroken ter hoogte van Melhus.[31] Op 9 december 2021 opende 3 kilometer bij Kvål.[32] Op 27 juni 2022 opende het laatste segment van 1 kilometer op dit traject bij de aansluiting Hofstad.[33]
Trondheim
Het autowegdeel in het zuiden van Trondheim, tussen Heimdal en Trondheim, inclusief de Kroppanbrug, is in 1975 opengesteld voor het verkeer. Dit deel was oorspronkelijk voorzien van 1x2 rijstroken, is in 1979 verbreed naar 1x3 rijstroken. In 1991 is de Kroppanbrug verdubbeld, zodat er 2x3 rijstroken beschikbaar waren. Kort daarna, circa 1992, opende ook de bypass van Trondheim voor het verkeer, direct met 4 rijstroken.
Oostelijk van Trondheim is de E6 geleidelijk uitgebouwd. In 1988 opende het eerste deel van de E6 als motortrafikkvei tot Malvik, gevolgd door een verlenging tot Hommelvik in 1990 en verder tot Stjørdal in 1995. Dit omvatte de 3,9 kilometer lange Helltunnel, dat destijds de langste tunnel van de E6 in Zuid-Noorwegen was. Circa 2002 is een kort stuk aan de oostzijde van Trondheim naar 2x2 rijstroken verbreed tussen Charlottenlund en Ranheim. Op 24 juni 2014 opende een nieuwe inprikker van de E6 in Trondheim voor het verkeer, inclusief de 2,5 kilometer lange Strindheimtunnel.[34] Verkeer kan sindsdien snel het centrum van Trondheim bereiken vanuit het oosten.
Op 6 april 2016 begonnen werkzaamheden om een 8,1 kilometer lang deel van de E6 aan de zuidkant van Trondheim op te waarderen naar een 2x2 motorvei.[35][36] Dit deel opende op 19 december 2018, enkele maanden voor op schema.[37]
Nordland
De E6 legt 650 kilometer in Nordland af. Op het traject zijn tal van puntsgewijze verbeteringen doorgevoerd. Het Korgfjell is een gebergte 40 kilometer ten zuiden van Mo i Rana. Oorspronkelijk was de E6 hier onderbroken door een veerdienst tussen Elfsfjord en Hemnesberget. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door Servische dwangarbeiders een weg over het Korgfjell aangelegd. De weg over de bergpas opende in 1946. Vanwege het toegenomen verkeer is een tunnel onder de bergpas aangelegd, de 8,5 kilometer lange Korgfjelltunnel en werd op 16 september 2005 geopend.
Oorspronkelijk was er in de gemeente Sørfold een veerdienst naar Sommerset. In 1966 is de 2,7 kilometer lang Kalviktunnel geopend zodat deze veerdienst kwam te vervallen. Dit was indertijd de langste tunnel in Noorwegen. Noordelijker is midden jaren '80 een geheel nieuw tracé van de E6 gerealiseerd in het noorden van de gemeente Sørfold, tussen Engan en Mørsviksbotn. Dit omvatte de 4,5 kilometer lange Kobbskartunnel en opende in 1986 voor het verkeer.
In 1991 is een omlegging langs Rognan gerealiseerd. In 1996 is een nieuw tunneltracé van de E6 langs Finneidfjord geopend.
In 1959 is de Beisfjordbrug in het zuiden van Narvik aangelegd. In 1964 opende de Rombaksbrug ten noorden van Narvik die een veerdienst verving. Tot de jaren '70 was er nog een veerdienst ten zuiden van Narvik, die vervangen is met de openstelling van de Skjombrug in 1972. Hiermee werden in 13 jaar tijd 3 veerdiensten in de regio Narvik opgeheven. Vervolgens is in 2018 de grote Hålogalandbrug ten noorden van Narvik gerealiseerd, die de route afsnijdt ten opzichte van de oude route via de Rombaksbrug. De nieuwe hangbrug was bij openstelling één van de grootste van Europa. Op 9 december 2018 opende deze brug voor het verkeer.[38] De oude E6 via de Rombaksbrug is hernummerd naar de Fv. 7575.
Bij Ballangen moest het verkeer oorspronkelijk met een omweg door de bebouwde kom. Op 1 juli 2022 opende een bypass van Ballangen voor het verkeer.[39][40]
Helgeland
De E6 is tussen 2014 en 2020 in de regio Helgeland over een afstand van 260 kilometer grootschalig opgewaardeerd naar een weg waar 90 km/h gereden kan worden. Dit bestond deels uit verbeteringen aan de bestaande weg en deels tracéverleggingen en bochtverbeteringen. Het project bestond uit twee grote delen, E6 Helgeland Nord waar 62 van de 125 kilometer is opgewaardeerd, en E6 Helgeland Sør, waar 42 van de 132 kilometer is opgewaardeerd. De E6 is daarmee ook 6 kilometer ingekort.[41] Het project kostte in totaliteit 7,5 miljard NOK.
In 2014 startte het project Helgeland Nord ten noorden van Mo i Rana, waar 125 kilometer van de E6 is gemoderniseerd. De weg is daarvoor onder concessie gebracht met een DBFM contract en tolheffing.[42] Sinds 26 november 2015 wordt tol geheven op de E6 ten zuiden en noorden van Mo i Rana.[43] Op 6 juli 2017 werd de eerste 12 kilometer van de gemoderniseerde E6 opgeleverd.[44] Op 27 september 2018 opende 15 kilometer gemoderniseerde E6 net ten noorden van Mo i Rana, inclusief een 620 meter lange tunnel.[45] In oktober 2019 opende 12 kilometer gemoderniseerde E6 in de gemeente Grane.[46] Op 7 november 2019 opende het resterende deel van de upgrade ten noorden van Mo i Rana.[47]
In 2015 startte het project Helgeland Sør om 132 kilometer van de E6 te moderniseren in het zuiden van Nordland, vanaf de grens met Trøndelag tot Korgen.[48] Op dit tracé is 80 kilometer van de E6 nieuw aangelegd en omgelegd over een moderner alignement. Het project kostte bijna 4 miljard kronen (circa € 450 miljoen).[49] Op 3 september 2020 werd het zuidelijk deel van de E6 door Helgeland opgeleverd.[50][51][52]
Troms

De E6 legt 380 kilometer in Troms af. In het oosten van Troms verliep de E6 oorspronkelijk helemaal rond het fjord Kvænangen, dat zich vernauwde in Sørstraumen. In 1980 opende de Sørstraumenbrug voor het verkeer, die de afstand van de E6 in dit gebied met 33 kilometer inkortte. De oude route is sindsdien als de Fv. 367 genummerd.
Het verkeer op de E6 moest in het oosten van Troms altijd over Sørkjosfjellet, een ruim 200 meter hoge bergpas die erg gevoelig was voor slecht weer. Aangezien dit de enige wegverbinding in de regio is, betekende een afsluiting dat al het verkeer lam kwam te liggen. Daarom is Sørkjosfjellet tussen 2014 en 2018 ondertunneld met de 4,6 kilometer lange Sørkjosentunnel. De tunnel opende op 2 februari 2018 voor het verkeer. Tussen 2015 en 2018 is het Nordnesfjellet ondertunneld met de 5,8 kilometer lange Nordnestunnel[53] die op 10 november 2018 opende.[54]
Op 31 mei 2022 stortte een brug bij Badderen na een overstroming gedeeltelijk in.[55] Er was enkele weken een omleidingsroute van 700 kilometer door Finland, tot een tijdelijke brug gereed was. De brug dateerde van 1986.
Finnmark
De E6 legt 640 kilometer in Finnmark af. Westelijk van Alta is de E6 tussen 2008 en 2018 opgewaardeerd met de bouw van tunnels, een brug en deels een nieuw tracé om de route in te korten. Op 20 december 2013 opende een korter tracé ten westen van Alta, inclusief de Kåfjordbrug.[56] Op 13 december 2016 opende nog eens 13 kilometer ten noorden van Kåfjord, inclusief twee tunnels.[57] Op 22 november 2018 opende de nabijgelegen Áilegastunnel.[58] Hiermee was 20 kilometer van de E6 ten westen van Alta opgewaardeerd naar een weg waar 80 km/h gereden kan worden.[59] Op 15 september 2020 werd de nieuwe Tanabrug opengesteld voor het verkeer.[60]
Openstellingsgeschiedenis
Svinesund - Oslo
Oslo - Lillehammer
Trøndelag
Van | Naar | Lengte | Datum |
---|---|---|---|
Heimdal | Trondheim-Sør (1e rb) | 7,9 km | 00-00-1975 |
Trondheim-Øst | Malvik (1e rb) | 10,5 km | 00-00-1988 |
Malvik | Hommelvik (1e rb) | 8,2 km | 00-00-1990 |
Heimdal-Nord | Trondheim-Sør (2e rb) | 4,2 km | 00-00-1991 |
Trondheim-Sør | Trondheim-Øst | 6,0 km | 00-00-1992 |
Hommelvik | Stjørdal (1e rb) | 8,0 km | 18-10-1995 |
Kvål | Melhus-Sør (1e rb) | 4,2 km | 23-09-2004 |
Melhus-Sør | Melhus-Nord | 2,8 km | 01-09-2005 |
Værnes | Stjørdal (2e rb) | 1,7 km | 00-04-2012 |
Melhus-Nord | Heimdal-Sør | 5,0 km | 19-12-2018 |
Heimdal-Sør | Heimdal-Nord (2e rb) | 3,1 km | 19-12-2018 |
Soknedal | Soknedal-Nord (1e rb) | 6,5 km | 08-07-2020 |
t.h.v. Melhus | 1,0 km | 29-11-2021 | |
Kvål | Melhus (1e segment) | 3,0 km | 09-12-2021 |
Kvål | Melhus (2e segment) | 1,0 km | 27-06-2022 |
Toekomst
Oslo
Het is gepland in Oslo de Manglerudtunnel aan te leggen. Dit omvat een verlegging van de E6 naar het oosten in de wijk Manglerud.[61] Uiteindelijk moet de E18 hier ook op aangesloten worden, zodat Mosseveien langs het Oslofjord afgewaardeerd kan worden. Het project is opgenomen in Oslopakke 3. Het project kost circa 13 miljard kronen.
De tunnel wordt circa 5 kilometer lang en verloopt vanaf Abildsø tot Ulven. Het zuidelijk deel tot aan Bryn zal met 2x3 rijstroken worden uitgerust, tot het punt waar het verkeer naar de Ring 3 afsplitst. Het resterende deel tot Ulven telt dan 2x2 rijstroken.
Lillehammer - Otta
De E6 is een motorvei vanaf Oslo tot aan Moelv en daarna een motortrafikkvei met 1x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen tot voorbij Lillehammer.[62] Oorspronkelijk was het gepland om dit traject van 80 kilometer gefaseerd op te waarderen. In 2015 is het bedrijf Nye Veier opgericht dat grootschalige projecten in Noorwegen ging uitvoeren. De uitvoering hiervan richtte zich meer op langere trajecten, in plaats van korte deelprojecten van enkele kilometers zoals tot dat moment gebruikelijk was. Het gehele traject van Kolomoen naar Lillehammer wordt een autosnelweg met 2x2 rijstroken en een maximumsnelheid van 110 km/h.
Het traject van Kolomoen naar Ensby was opgedeeld in een 43 kilometer lang traject vanaf Kolomoen (Rv. 3) tot Moelv (Mjøsbrug)[63] en een 37 kilometer lang traject vanaf Moelv tot Ensby (ten noorden van Lillehammer).[64] Het deel tot aan Moelv kwam in 2020 gereed.
Moelv - Lillehammer - Øyer
Het traject in de omgeving van Lillehammer verloopt van Moelv naar Øyer en is in totaal 43 kilometer lang. De bouw is opgedeeld in drie segmenten: Moelv - Roterud ten zuiden van Lillehammer, Roterud - Storhove langs de westkant van Lillehammer en Storhove - Øyer ten noorden van Lillehammer. Oorspronkelijk was het gepland dat het deel tussen Biri en Lillehammer-Nord alleen opgewaardeerd zou worden met inhaalstroken en een rijbaanscheiding over een afstand van 36 kilometer.[65] Op 22 juni 2017 is besloten om dit deel direct als autosnelweg met 2x2 rijstroken aan te leggen.[66][67] De uitvoering van dit project liep in 2021-2022 op een fiasco uit nadat uiteindelijk van alle drie segmenten de bouw niet kon starten.
Tussen Moelv en Biri kruist de E6 het meer Mjøsa via de Mjøsbrug. Het is gepland deze brug te vervangen door een bredere brug op autosnelweg-profiel. De planuitwerking vond in 2020 plaats. De contract voor de bouw van 11 kilometer van de E6 tussen Moelv en Roterud werd op 7 september 2020 gegund.[68] Dit omvat ook de nieuwe Mjøsbrug. Echter op 2 juli 2021 werd het contract weer ingetrokken vanwege een dreigende kostenoverschrijding.[69] De Mjøsbrug was aanvankelijk gepland als een gedeeltelijk houten brug. Dit ontwerp werd nog meer onzeker nadat in 2022 een houten brug instortte en vervolgens bijna alle houten bruggen in Noorwegen afgesloten werden uit veiligheidsredenen.
In april 2019 begon de aanbesteding van het 23 kilometer lange deel tussen Roterud en Storhove bij Lillehammer.[70] Op 27 maart 2020 is het contract gegund voor de bouw van 23 kilometer autosnelweg tussen Roterud bij Biri en Storhove aan de noordkant van Lillehammer.[71] Dit project is in december 2022 echter voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege een bezwaar van het milieudepartement tegen de brug over de rivier de Lågen bij Lillehammer.[72] Op 10 februari 2023 werd alsnog voor dit tracé gekozen, met extra inpassingsmaatregelen.[73]
Het noordelijk deel tussen Lillehammer (Storhove) en Øyer is in 2003-2005 reeds verbeterd.[74] Het is gepland om dit deel te verbreden naar een 2x2 motorvei waar 110 km/h gereden mag worden.[75] In 2018 is het traject van Ensby naar Øyer opgenomen in de portefeuille van Nye Veier.[76] Het project omvat 9,6 kilometer autosnelweg inclusief een 2,6 kilometer lange tunnel.[77] De bouw tussen Storhove aan de noordkant van Lillehammer en Øyer had in 2021 moeten starten,[78] maar het tekenen van het contract werd op het laatste moment gestaakt omdat de risico's te groot bleken.[79]
Øyer - Tretten
Dit 14 kilometer lange deel is tussen 2010 en 2012 opgewaardeerd naar een tweestrooks weg met middengeleider en inhaalstroken. Ook is de 3.850 meter lange Øyertunnelen aangelegd. De upgrade kostte 1,4 miljard NOK.[80] In 2017, minder dan 5 jaar na openstelling van de tunnel, zijn procedures gestart voor de bouw van een tweede tunnelbuis.[81]
Tretten - Ringebu
Dit deel is ongeveer 24 kilometer lang en wordt op termijn opgewaardeerd.[82] In 2019 is dit deel opgenomen in het portfolio van Nye Veier.
Ringebu - Otta
Dit deel is 56 kilometer lang en wordt opgewaardeerd naar een tweestrooks weg met inhaalstroken en middengeleider. De maximumsnelheid wordt 90 km/h en 80 in tunnels.[83] In 2016 is al 33 kilometer opengesteld tussen Frya en Sjoa. Hiermee ontbreekt nog 10 kilometer tussen Sjoa en Otta. Dit deel is sinds 2019 onderdeel van het portfolio van Nye Veier.
Otta - Trondheim

Er is 37 kilometer motorvei ten zuiden van Melhus (bij Trondheim) gepland, evenals een opwaardering tot motorvei door Trondheim over 10 kilometer. Ook wordt 40 kilometer tussen Ulsdal en Støren ten zuiden van Trondheim verbreed, dit was oorspronkelijk als een 2+1-weg gepland, maar later is gekozen voor 2x2 rijstroken. De uitbouw van het 64 kilometer lange traject van Ulsberg tot Melhus bij Trondheim krijgt prioriteit.[84]
Ulsberg - Soknedal
De upgrade tussen Ulsberg en Soknedal is 25 kilometer lang. Dit traject heeft één van de laagste ontwerpeisen van alle delen van de E6 ten zuiden van Trondheim. Bij Ulsberg komen de E6 en Rv. 3 samen, zodat hier het verkeer toeneemt. Dit deel zal ook een rondweg bij Berkåk vormen. De E6 zal hier bijna volledig als autosnelweg met 2x2 rijstroken en 110 km/h gerealiseerd worden.[85]
Later werd het besluit om de E6 zuidelijk van Soknedal met 2x2 rijstroken aan te leggen heroverwogen en is een bestemmingsplan met een enkelbuizige tunnel ten zuiden van Soknedal vastgesteld. In mei 2020 gaf Nye Veier echter aan dat dit deel bovengronds kan worden aangelegd met 2x2 rijstroken voor dezelfde aanlegkosten als de tunnel.[86][87]
De uitvoering was oorspronkelijk gepland voor de periode 2024-2027, maar in 2018 werd gesteld dat de procedures ver gevorderd waren en een openstelling wellicht al eind 2023 plaats kon vinden.[88] In november 2019 werd een contract gegund voor de planuitwerking en vervolgens bouw van de E6 tussen Ulsberg en Soknedal. Echter voordat de bouw daadwerkelijk begon is het contract op 22 september 2021 beëindigd vanwege oplopende kosten.[89]
In september 2020 begon de planvorming van de omlegging van de E6 bij Ulsberg, wat ook een ongelijkvloerse aansluiting op de Rv. 3 omvat.[90]
Soknedal - Støren (Håggåtunnel)
Tussen Korporalsbrua en Gyllan wordt de E6 als autosnelweg aangelegd, dit betreft de omgeving van Støren. In maart 2022 werd een tunnelalternatief ten westen van Støren geselecteerd, met een 4,4 kilometer lange tunnel.[91] De oostelijke rondweg van Støren, inclusief de Håggåtunnel zal dan niet gebruikt worden voor de upgrade.
Støren (Håggåtunnel) - Skjerdingstad
Tussen de Håggåtunnel bij Støren en Skjerdingstad bij Kvål is een 24 kilometer lang stuk motorvei gepland.[92] Het project is planmatig opgedeeld in een 8 kilometer lang deel van de Håggåtunnel tot Røskaft, en een stuk tussen Røskaft en Skjerdingstad met een 16,3 kilometer lang stuk motorvei, inclusief een 5 kilometer lange tunnel. De procedures zijn hiervoor in 2014 gestart, maar in maart 2021 werd een alternatief tracé gekozen.[93][94] De nieuwe snelweg krijgt 2x2 rijstroken en smalle vluchtstroken, met een dwarsprofiel van 20 meter.
Trondheim - Stjørdal
De E6 wordt tussen Trondheim en Stjørdal uitgebouwd tot motorvei met 2x2 rijstroken en een maximumsnelheid van 110 km/h. Het plangebied loopt van Ranheim aan de oostkant van Trondheim tot Værnes, waar de luchthaven van Trondheim is gelegen. Het traject is 22,9 kilometer lang.[95] Op 28 september 2018 werd een contract van 4 miljard NOK gegund om dit deel te gaan verdubbelen.[96][97] De werkzaamheden zijn op 1 september 2020 gestart[98][99] en moeten eind 2024 of begin 2025 opgeleverd worden.[100]
Stjørdal - Steinkjer
Het 19 kilometer lange traject Stjørdal en Åsen was oorspronkelijk gepland om als een 2+1 weg aan te leggen met een maximumsnelheid van 90 km/h.[101] Later is dit opgewaardeerd tot een motorvei met een maximumsnelheid van 110 km/h. De bouw wordt uitgevoerd door Nye Veier.[102] De bouw omvat de langste tunnel van Trøndelag, de 6,1 kilometer lange Forbordsfjelltunnel.[103] Het project omvat in totaal vijf tweebuizige tunnels: Forbordsfjelltunnel (6,1 km), Høghåmmårtunnel (1,4 km), Ramshåmmårtunnel (1,8 km), Grubbåstunnel (0,3 km) en Åsentunnel (2 km). Op 10 mei 2019 is een contract gegund van 4 miljard NOK.[104][105] Het plan is daarna echter weer gewijzigd, en op 17 december 2021 volgde een definitieve contractgunning van 5,6 miljard NOK.[106][107] De bouwstart volgde op 23 februari 2022.[108] De autosnelweg moet medio 2027 worden geopend en is dan de noordelijkste autosnelweg in Noorwegen.
Er zijn plannen om de E6 te verbeteren over een lang traject tussen Åsen en Steinkjer. De weg moet hier opgewaardeerd worden naar een hoogwaardige tweestrooksweg met frequent inhaalstroken en een middengeleider. Het project is opgenomen in het nasjonal transportplan voor 11,5 miljard kronen (circa € 1,2 miljard).
Nordland

Er zijn nog geen plannen om de enige veerdienst in de E6, ten zuiden van Narvik, te vervangen door een brug, zoals dat in het zuiden van Noorwegen wel veel gebeurt. De verkeersintensiteiten zijn te laag, en de brug of tunnel zou minimaal 5 kilometer lang moeten zijn.
Het is gepland om tussen Fauske en Mørsvikbotn een nieuw tracé van de E6 aan te leggen die de afstand met 11 kilometer verkort, en de reistijd tussen Fauske en Narvik met 25 minuten reduceert.[109][110] Op 15 november 2016 is het plan vastgesteld.[111] De aanleg begint mogelijk medio 2023.[112] Het nieuwe tracé loopt westelijker dan de bestaande route en bypasst een aantal bestaande tunnels. Ook worden er nieuwe bruggen over twee delen van het Leirfjord aangelegd, een 570 meter lange brug over het zuidelijk deel (Tørrfjord), en de Leirfjord bru (een hangbrug) over het Leirfjord zelf met een hoofdoverspanning van 760 meter.[113]
Op 24 september 2021 begon de bouw van een 10,3 kilometer lange omlegging van de E6 ter hoogte van Trofors.[114][115] De nieuwe weg heeft een hogere ontwerpsnelheid en een maximumsnelheid van 90 km/h. De omlegging moet eind 2025 worden geopend.
Het is ook gepland om een 20 kilometer lang traject van de E6 in de omgeving van Storjord op te waarderen.[116] De kosten van het project worden geschat op 1 miljard NOK. Het project is opgedeeld in 3 deelprojecten.
Er zijn plannen om de 212 meter hoge bergpas Ulvsvågskaret te ondertunnelen.[117] De kosten zijn in 2021 geraamd op 1,45 miljard NOK.[118]
Troms
Het is gepland om het Kvænangsfjellet tussen Oksfjordhamn en Sørstraumen te ondertunnelen. De huidige bergpas over het Kvænangsfjellet is met 400 meter niet erg hoog, maar is vanwege sneeuwjacht in de winter frequent onberijdbaar. Het enige alternatief is dan een route van meer dan 700 kilometer door Finland.[119] In 2019 werd dit project in het portfolio van Nye Veier opgenomen.[120][121] In 2020 begon de aanbesteding van dit project, het omvat twee tunnels van 2,1 en 3,5 kilometer lengte.[122] Het project is op 11 maart 2021 gegund[123] en de bouw begon op 27 augustus 2021.[124]
Finnmark
Bij Alta is een zuidelijke rondweg gepland, zodat doorgaand verkeer niet meer door de stad hoeft.[125] Ook wordt de Tana Bru vervangen.[126]
Alternatieven

Tussen Oslo en Trondheim wordt door doorgaand verkeer ook vaak de riksvei 3 gebruikt, die iets oostelijker parallel aan de E6 verloopt, die ten zuiden van Hamar aftakt en na Oppdal weer invoegt. Deze route is beter uitgebouwd en korter dan de E6.
Voor lange-afstandsverkeer naar de Noordkaap is de E6 een tijdrovende route. Het is sneller om via Zweden de E4 te nemen, en dan via de Valtatie 4 door het noorden van Finland te rijden, via Rovaniemi, Inari naar Karasjok, dan de E6 en E69 te nemen naar de Noordkaap. Vanuit landschappelijk oogpunt gezien is de E6 echter veel interessanter. Veel Noordkaapgangers rijden via de E6 heen en via de E4 terug. De terugreis van de Noordkaap via de E4 naar Malmö kan in ruim 2, of 3 dagen gedaan worden. Voor de route van de E6 is 5 dagen wel het minimum.
Het verkeer naar de oostelijke Finnmark kan tot ver in Noord-Noorwegen sneller Kirkenes bereiken door door te steken via Zweden en Finland. Zelfs vanaf Narvik en Skibotn is het nog sneller om via Zweden en/of Finland te rijden dan om de E6 te volgen. Ook tussen Alta en Kirkenes is het sneller om via Finland te rijden dan de E6 te volgen.
Voorzieningen
De afstanden langs de E6 zijn gigantisch, vooral ten noorden van Trondheim. Desondanks zijn er regelmatig voorzieningen, tankstations zijn in bijna elk dorp met een paar honderd inwoners wel te vinden, vooral de dorpen die bij een kruising van belangrijkere wegen liggen. Het merk Circle K (voorheen Statoil) komt daarbij het meeste voor. De meeste tankstations zijn tot 22 uur of middernacht open. Bij vrij veel tankstations is er geen shop, maar kan men alleen met betaalkaart brandstof kopen. Automatische stations zijn vaak dag en nacht in bedrijf. In de meeste dorpen is ook wel een kleine supermarkt zoals Coop of Ica. Veel meer dan een kruidenierszaak is het feitelijk niet, grotere supermarkten vindt men vooral in de wat grotere plaatsen, die vaak meerdere honderden kilometers uit elkaar liggen.
Tol
Verkeersintensiteiten
Dagelijks steken 13.000 voertuigen de grens met Zweden over, wat stijgt naar 22.000 voertuigen bij Sarpsborg, 32.000 voertuigen bij Moss en 39.000 voertuigen bij Ski. In de zuidelijke voorsteden van Oslo stijgt dit naar 69.000 voertuigen en 70.000 voertuigen bij Bryn. Door de oostelijke voorsteden rijden 89.000 voertuigen, wat weer daalt naar 68.000 voertuigen bij Hvam. Voor de luchthaven van Oslo rijden 37.000 voertuigen en 20.000 voertuigen na de luchthaven Gardermoen. Voor de afsplitsing met de RV3 rijden 13.000 voertuigen en 14.500 voertuigen bij Hamar. Langs Lillehammer rijden 13.000 voertuigen.
Door het Gudbrandsdalen rijden 5.000 voertuigen en 3.500 voertuigen na Otta. Bij Oppdal zijn dit 3.000 voertuigen en 4.300 voertuigen na het invoegen van de RV3. Bij Melhus rijden 13.000 voertuigen en 48.500 voertuigen in Trondheim. Ten oosten van Trondheim daalt dit naar 13.500 voertuigen en 6.000 voertuigen na Steinkjer. Door Mosjøen rijden 10.000 voertuigen, maar ligt buiten de stad rond 2.000 voertuigen. In Mo i Rana rijden 12.000 voertuigen en 1.000 voertuigen ten noorden ervan.
Rond de poolcirkel rijden ook 1.000 voertuigen en 5.000 voertuigen door Fauske. Circa 500 voertuigen gebruiken de veerdienst van Bognes naar Skarbergnet dagelijks, waarna de intensiteit stijgt naar 11.000 voertuigen in Narvik. Bij Andselv rijden 5.000 voertuigen en 1.500 voertuigen ten noorden van de E8. Richting Alta rijden 1.000 voertuigen, wat stijgt naar 10.000 voertuigen in Alta zelf en 900 voertuigen ten noorden van Alta. Voor het kruispunt met de E69 rijden 800 voertuigen en 600 erna. Door Porsanger rijden 2.000 voertuigen en 400 voertuigen na Karasjok. Parallel aan de Finse grens rijden 200 voertuigen per etmaal, wat iets stijgt naar 300 voertuigen na de E75. Bij Tana Bru rijden 1.600 voertuigen en 500 voertuigen halverwege de route naar Kirkenes. In Kirkenes rijden 7.000 voertuigen per etmaal, het einde van de E6.[127]
Referenties
- ↑ Ny E6 Stjørdal åpnes 1. oktober 2013 | vegvesen.no
- ↑ Snart kan du kjøre ny E6 gjennom Oppdal | vegevesen.no
- ↑ Nye E6 mot Hamar godt over halvferdig | aftenbladet.no
- ↑ E6-dovrebanen.no
- ↑ E6 Minnesund-Labbdalen | vegvesen.no
- ↑ 20 km E6 langs Mjøsa åpner i år | vegvesen.no
- ↑ Trafikk gjennom tunnelene på Espa | vegvesen.no
- ↑ Sju års E6-ventetid er over | nrk.no
- ↑ Vil bygge framtidas motorveier uten lys | nrk.no
- ↑ Flyplasskrysset åpner for trafikk | vegvesen.no
- ↑ E6 KOLOMOEN – MOELV | nyeveier.no
- ↑ Nye Veier: Klart for veiåpning og Mjøsbru-konkurranse | bygg.no
- ↑ Nye Veier åpner første del av E6 Kolomoen-Moelv 1. oktober - legger 300.000 tonn asfalt i løpet av året | bygg.no
- ↑ Hareide åpnet vei på E6: - Vi ser det skaper vekst og optimisme | nyeveier.no
- ↑ Endelig er «dødsvegen» borte | nrk.no
- ↑ E6 Brumunddal-Moelv åpner over en måned før planen | veier24.no
- ↑ 800 kilometer ny vei siden 2013: Nå åpner nye E6 | regjeringen.no
- ↑ Norges lengste sammenhengende veiutbygging åpnet | regjeringen.no
- ↑ Oppstart av bompengeinnkreving på E6 Kolomoen - Moelv | vegfinans.no
- ↑ Vegåpning E6 Øyer-Tretten | vegvesen.no
- ↑ Vegåpning skal markeres med folkefest! | vegvesen.no
- ↑ Ny E6 Vinstra-Sjoa - et veksttilskudd til Nord-Fron | vegvesen.no
- ↑ Den største brua på nye E6 i Gudbrandsdalen ferdigstøpt | vegvesen.no
- ↑ Statens vegvesen - Ny E6 Frya-Sjoa, Harpe bru | youtube.com
- ↑ E6 Soknedal | vegvesen.no
- ↑ Signerte for E6 Soknedal | vegvesen.no
- ↑ Ny E6 i Soknedal åpner for trafikk 8. juli | vegvesen.no
- ↑ Oppstart for innkreving av bompenger på E6 Vindåsliene-Korporalbrua | vegamot.no
- ↑ Nye veier har signert kontrakt med Peab og Cowi | nyeveier.no
- ↑ Nå er vi i gang med ny E6 i Trøndelag! | nyeveier.no
- ↑ Nye Veier åpner 1 km firefelts E6 | nyeveier.no
- ↑ Åpner første del av E6 Kvål – Melhus | nyeveier.no
- ↑ Nå åpnes ny E6 fra Kvål til Melhus | nyeveier.no
- ↑ Statsministeren åpnet Strindheimtunnelen | veier24.no
- ↑ Nå starter byggingen av ny E6 | adressa.no
- ↑ E6 Trondheim–Melhus Miljøpakken | vegvesen.no
- ↑ Åpner firefelts E6 mellom Trondheim og Melhus før jul | miljopakken.no
- ↑ Statsministeren åpnet Norges nest lengste hengebru: – Ei lønnsom bru | nrk.no
- ↑ Statsråden åpnet et Kinderegg på E6 | vegvesen.no
- ↑ I dag blir E6 i Nordland nesten to kilometer kortere | veier24.no
- ↑ E6 Helgeland | vegvesen.no
- ↑ E6 Helgeland nord | vegvesen.no
- ↑ E6 Helgeland nord | autopass.no
- ↑ Første delstrekningene av E6 Helgeland nord åpnet | regjeringen.no
- ↑ Velkommen til vegåpning | vegvesen.no
- ↑ Over én mil E6 snart klar til åpning | vegvesen.no
- ↑ E6 Helgeland nord ferdig i november | vegvesen.no
- ↑ Bygging av E6 Helgeland er i gang | vegvesen.no
- ↑ Regjeringen sier ja til Helgeland sør | vegvesen.no
- ↑ Åpner ny E6: – Dette er sannsynligvis norgesrekord i veibygging | nrk.no
- ↑ Tre mil ny E6 åpnes neste sommer | vegvesen.no
- ↑ 30 kilometer ny vei på E6 Helgeland sør er åpnet for trafikk | regjeringen.no
- ↑ E6 Indre Nordnes–Skardalen | vegvesen.no
- ↑ Nordnestunnelen åpner i november | vegvesen.no
- ↑ Midlertidig bru underveis til E6 i Nord-Troms | vegvesen.no
- ↑ Nå er nye E6 i Alta åpnet | nrk.no
- ↑ Statsministeren klippet snora for 13 kilometer ny E6 | vegvesen.no
- ↑ Ailegastunnelen åpner i november | vegvesen.no
- ↑ E6 vest for Alta er ferdig utbygd | regjeringen.no
- ↑ Tana: Brukunst av ordføreren | vegvesen.no
- ↑ E6 Manglerudprosjektet | vegvesen.no
- ↑ E6 Gardermoen-Biri| vegvesen.no
- ↑ E6 Kolomoen-Moelv | vegvesen.no
- ↑ E6 Biri-Otta | vegvesen.no
- ↑ Firefelts E6 forbi Lillehammer | vegvesen.no
- ↑ Ny E6 forbi Lillehammer: Vegvesenet anbefaler vestsida | vegvesen.no
- ↑ E6 Biri-Lillehammer N-Ensby | vegvesen.no
- ↑ Kontraktsignering for E6 og ny motorveibru over Mjøsa | nyeveir.no
- ↑ Avbestiller kontrakten for E6 Moelv – Roterud | nyeveier.no
- ↑ Utlyser Innlandets største veikontrakt | nyeveier.no
- ↑ AF Gruppen skal bygge 23 km med firefelts E6 langs Mjøsa | nyeveier.no
- ↑ E6-utbygging utsettes på ubestemt tid | nyeveier.no
- ↑ Opnar for E6 gjennom Lågendeltaet med meir avbøtande tiltak | regjeringen.no
- ↑ E6 Lillehammer N - Øyer | vegvesen.no
- ↑ E6 Ensby–Øyer | vegvesen.no
- ↑ Strekningen E6 Ensby – Øyer legges til Nye Veiers portefølje | regjeringen.no
- ↑ E6 Storhove – Øyer lyses ut på nytt | nyeveier.no
- ↑ Utbyggingen av neste E6-etappe starter i 2021 | nyeveier.no
- ↑ Signerer ikke kontrakt med OHL | nyeveier.no
- ↑ E6 Øyer-Tretten | vegvesen.no
- ↑ E6 Øyertunnelen løp nr. to | vegvesen.no
- ↑ E6 Tretten-Ringebu | vegvesen.no
- ↑ E6 Ringebu-Otta | vegvesen.no
- ↑ Nye Veier prioriterer nye strekninger for utbygging | nyeveier.no
- ↑ Fakta om E6 Ulsberg–Melhus S (64 km) | nyeveier.no
- ↑ Nye Veier vil bygge E6 i Vindåsliene med fire felt | nyeveier.no
- ↑ Nye Veier vil bygge E6 i Vindåsliene med fire felt | bygg.no
- ↑ Tidligere E6-utbygging fra Ulsberg? | nyeveier.no
- ↑ Nye Veier avslutter samarbeidet med FCC | nyeveier.no
- ↑ Starter planarbeidet for ny E6-strekning mellom Nedgård og Toset | nyeveier.no
- ↑ Jobber kun med tunnelalternativet | nyeveier.no
- ↑ E6 Håggåtunnelen-Skjerdingstad | vegvesen.no
- ↑ Endringer i trasévalg på strekningen E6 Gyllan-Kvål | nyeveier.no
- ↑ Markerte viktig milepæl med sang, flagg og julelykter | nyeveier.no
- ↑ E6 Ranheim-Værnes | vegvesen.no
- ↑ Her signeres veikontrakt på 4 milliarder i Trøndelag | bygg.no
- ↑ Signerte veikontrakt på 4 mrd. i Trøndelag | nyeveier.no
- ↑ Erna Solberg markerer anleggsstart av ny E6 Ranheim - Værnes | bygg.no
- ↑ Nå starter byggingen av E6 Ranheim – Værnes | regjeringen.no
- ↑ E6 Trøndelag | nyeveier.no
- ↑ E6 Kvithammar–Åsen | vegvesen.no
- ↑ E6 Trøndelag | nyeveier.no
- ↑ Nye Veier snart klare med milliard-utlysning | bygg.no
- ↑ Nye Veier har signert kontrakt med Hæhre og Aas Jakobsen Trondheim | nyeveier.no
- ↑ Hæhre og Aas-Jakobsen signerte fire-milliarderskontrakt med Nye Veier | bygg.no
- ↑ Hæhre signerte E6-kontrakt på over fem milliarder kroner | bygg.no
- ↑ Signerte kontrakt for utbyggingen av E6 Kvithammar-Åsen | nyeveier.no
- ↑ Pangstart for E6 Kvithammar-Åsen! | nyeveier.no
- ↑ E6 Megården-Mørsvikbotn | vegvesen.no
- ↑ E6 Sørfold | vegvesen.no
- ↑ Vedtatt plan for ny E6 gjennom Sørfold | vegvesen.no
- ↑ Planlegger nye tunneler og bru over Leirfjorden | vegvesen.no
- ↑ E6 Sørfold | vimeo.com
- ↑ Nå starter bygging av ny E6 forbi Trofors | vegvesen.no
- ↑ Nå starter byggingen av ny E6 forbi Trofors | veier24.no
- ↑ E6 Sørelva–Borkamo | vegvesen.no
- ↑ E6 Ulvsvågskaret | vegvesen.no
- ↑ Ulvsvågskaret har fått fastsett styringsmål | regjeringen.no
- ↑ Veien som deler Norge i to under uvær får tunnel | nrk.no
- ↑ Nye strekninger til Nye Veier | nyeveier.no
- ↑ Nye Veier bygger ut E6 Kvænangsfjellet – utbyggingsavtale er signert | regjeringen.no
- ↑ Åpner snart konkurransen om E6 Kvænangsfjellet | nyeveier.no
- ↑ Signerte med LNS om Kvænangsfjellet | nyeveier.no
- ↑ Markerte oppstart på Kvænangsfjellet | nyeveier.no
- ↑ Omfattende byløsninger for Alta | vegvesen.no
- ↑ E6 Tana bru | vegvesen.no
- ↑ Vegkart | Statens Vegvesen
Motorvei: E6 • E16 • E18 • E39 • RV159 • RV190 • RV555 • Ring 3 Europavei: E6 • E8 • E10 • E12 • E14 • E16 • E18 • E39 • E45 • E69 • E75 • E105 • E134 • E136 Riksveier: 2 • 3 • 4 • 5 • 7 • 9 • 12 • 13 • 13 • 15 • 17 • 19 • 21 • 22 • 22 • 23 • 24 • 25 • 26 • 27 • 28 • 29 • 30 • 31 • 32 • 33 • 34 • 35 • 36 • 37 • 38 • 40 • 41 • 42 • 43 • 44 • 45 • 46 • 47 • 48 • 49 • 50 • 51 • 52 • 53 • 55 • 55 • 57 • 60 • 61 • 62 • 63 • 64 • 65 • 70 • 72 • 73 • 74 • 76 • 77 • 78 • 79 • 80 • 81 • 82 • 83 • 83 • 84 • 85 • 86 • 87 • 91 • 92 • 93 • 94 • 98 • 110 • 111 • 150 • 159 • 162 • 163 • 190 • 420 • 509 • 555 • 706 • 827 • 893 |