E6 (Noorwegen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E6
Begin Svinesund (N/S)
Einde Kirkenes
Lengte 2.568 km
Route

→ Göteborg

Svinesundbrug

1 Langkas

2 Svingenskogen

3 Ingedal

4 Skjeberg

5 Årum

6 Sarpsborg

7 Lekevoll

8 Galteryggen

Eidettunnelen

9 Solli

10 Åsgård

11 Jonsten

12 Halmstad

13 Årvoll

14 Patterød

15 Son

Follotunnel

16 Vestby

17 Vestby nord

18 Korsegårds

19 Horgen

Smiehagentunnel

20 Vassum

Nordbytunnel

21 Vinterbro

22 Nøstvet → Oslo-Centrum

Nøstvettunnel

23 Oppegård

24 Assurtjern

25 Taraldrud

26 Åsland

einde autosnelweg


27 Klemetsrud

28 Mortensrud

29 Skullerud

30 Bakkerud

31 Sandstu

32 Ryen → Oslo

33 Manglerud

34 Bryn

Bryntunnel

35 Brynseng

36 Teisen

37 Ring 3 → Oslo


begin autosnelweg

38 Ulven

39 Alnabru → Oslo-Centrum

40 Trosterud

41 Furuset

42 → Lillestrøm

43 Tangerud

44 Hvam

45 Skedsmovoll

46 Berger

47 Gran

48 → Kongsvinger

49 Langeland

50 → Oslo Lufthavn

51 Nordby

52 Hauerseter

53 Mogreina

54 Dal

55 Ormlia

56 Boksrud

Eidsvolltunnel

58 Minnesund

Minnesundbrug

59 Langset

Korslundtunnel

Morskogtunnel

60 Strandlykkja

61 Espa

Espatunnel

62 Skaberud

63 Tangen

64 Sørli

65 Kolomoen

66 Stange

67 Kåterud

68 Elverum

69 Hamar

70 Hamar-Vest

71 Nydal

72 Bergshøgd

73 Brumunddal

74 Økelsrud

75 Rudshøgda

76 Moelv

einde motorvei

motortrafikkvei

Mjøsbrug

Sandvoll

78 Biri

79 Vingrom

80 Vingnes

81 Lillehammer

82 Lillehammer-Nord

83 Fåberg

84 Storhove

85 Granrudmoen

86 Øyer

87 Holmen

88 Tretten


Ringebu


motortrafikkvei

91 Hundorp

92 Gålå / Harpefoss

93 Skabu / Vinstra

94 Kvam

95 Sjoa


Otta

Dombås

Oppdal

Ulsberg


motorvei

Kvål

26 Hofstad

27 Melhus-Sentrum

28 Melhus-Sentrum

29 Melhus-Nord

30 Klett

31 Kvennild

33 Rosten

34 Tonstad

35 Kroppan

36 Sluppen

37 Bratsbergvegen

38 Utleirvegen

39 Jonsvannsveien

40 Tunga

41 Haakons VIIs gate

42 Trondheim-Sentrum

43 Charlottenlund

44 Vikhammersdalen

45 Arm

46 Sveberg

47 Arm

48 Trondheim-Lufthavn


Stjørdal

Levanger

Steinkjer

Grong

Mo i Rana

Fauske

Narvik

Målselv

Alta

Olderfjord → Nordkapp

Porsanger

Karasjok

Utsjoki

Tana

Hesseng

Kirkenes

De E6 is een Europese weg in Noorwegen. De weg vormt de langste route van het land, vanaf de grens met Zweden bij Svinesund via Oslo, Lillehammer, Trondheim, Narvik en Alta naar Kirkenes. De E6 vormt de ruggengraat van Noorwegen, veel belangrijke wegen komen uiteindelijk op de E6 uit, met name in Noord-Noorwegen. De weg vormt ook de belangrijkste invalsweg van Oslo vanaf het zuiden en noorden, de route door Gudbrandsdalen vormt een belangrijke toegangspoort naar de kustplaatsen in het noordwesten. De voornaamste bergovergangen zijn die van het Dovrefjell in Zuid-Noorwegen en Saltfjellet op de poolcirkel in het midden van Noorwegen. In het noorden van Noorwegen legt de E6 enorme afstanden af door eenzame gebieden. De afstanden en reistijden zijn met name in Noord-Noorwegen gigantisch. De E6 is in totaal 2.568 kilometer lang, waarvan 272 kilometer als motorvei en 154 kilometer als motortrafikkvei, hoofdzakelijk in Zuid-Noorwegen en rond Trondheim.

Routebeschrijving

De E6 in Oslo.
De E6 langs het meer Mjøsa.
De E6 op het Dovrefjell-plateau tussen Dombås en Oppdal.

Zuid-Noorwegen

De grens met Zweden ligt op de Svinesundbrug, waar de Zweedse E6 vanuit Göteborg Noorwegen binnenkomt. Er begint dan een 110 kilometer lang traject dat als autosnelweg is uitgevoerd tot aan Oslo. De E6 voert noordwaarts langs de Noorse westkust. De autosnelweg bedient enkele kleine stadjes als Fredrikstad, Sarpsborg, Moss en de zuidelijke voorsteden van Oslo. Dit deel van Noorwegen is nog vrij vlak en bestaat uit een afwisseling van weilanden, bos en heuvels. In Sarpsborg gaat de E6 over één van de langste bruggen van Noorwegen, de Sandesundbrug. Bij Moss komt de E6 het dichtst langs de zee, op circa 1 kilometer afstand. De autosnelweg is doorlopend met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Bij Vassum is een aansluiting op de E134 naar Drammen, door de Oslofjordtunnel. Ter hoogte van Ski volgt een zeer korte dubbelnummering met de E18, de autosnelweg naar Karlstad in Zweden. Hierna volgt de 3 kilometer lange Nøstvettunnel en bedient de E6 de voorsteden en zuidelijke wijken van Oslo.

De E6 vervolgt zijn weg door het oosten van het stedelijk gebied van Oslo. Als eerste takt de riksvei 190 af, die via de Operatunnel naar de E18 voert, de autosnelweg door het centrum van Oslo. De E6 is dan substandaard en heeft ook geen motorvei-classificatie. Ter hoogte van de Ring 3 slaat de E6 af naar het oosten. De E6 telt dan 2x3 rijstroken en loopt door het industriële oosten van Oslo. Hier gaan de voorsteden nog vrij ver na Oslo door. Bij Lørenskog slaat de riksvei 159 af, een korte autosnelweg naar Lillestrøm.

Vanaf Oslo is de E6 een autosnelweg tot Moelv over een afstand van bijna 150 kilometer. De E6 buigt dan naar het noorden af en versmalt naar 2x2 rijstroken. Dit deel voert door halfopen gebied met nog enkele dorpen die als verre voorsteden fungeren. Bij Ullensaker volgt een knooppunt met de aftakking naar de luchthaven van Oslo, die vrij ver buiten de stad ligt. Dit is ook een aansluiting op de E16.

De E6 voert dan langs het Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen. De E6 legt 110 kilometer langs het Mjøsa af, grotendeels als autosnelweg. Deels heeft men mooi uitzicht op het meer. Bij Kolomoen, iets ten zuiden van Hamar, slaat de riksvei 3 af. Deze weg biedt voor doorgaand verkeer richting Trondheim een kortere route. De E6 verloopt als autosnelweg langs de rand van Hamar en loopt daarna langs een uitloper van het Mjøsa-meer langs Lillehammer, waarna de autosnelweg ter hoogte van Moelv eindigt. De E6 is noordelijker een reguliere enkelbaans hoofdweg. Bij Lillehammer steekt men met een brug de rivier de Lågen over op het punt waar het in het Mjøsa uitmondt. Hier begint het grote Gudbrandsdal.

Midden-Noorwegen

De omgeving is ten noorden van Lillehammer al bergachtiger en de E6 verloopt 150 kilometer door het Gudbrandsdal. Heel veel zijwegen zijn er niet, dit deel van Noorwegen is al vrij dunbevolkt. De E6 is variabel uitgevoerd door Gudbrandsdalen, vanaf Lillehammer tot Tretten ligt een relatief snelle enkelbaans weg, deels met middengeleider. Deze route voert door de 3,8 kilometer lange Øyertunnel. Van Tretten tot voorbij Ringebu is de E6 een standaard weg met vrij veel bebouwing en ook een passage door de plaats Ringebu. Na Ringebu begint een motortrafikkvei met ongelijkvloerse kruisingen en enkele korte stukken met 2x2 rijstroken. Dit voert door de 4,3 kilometer lange Hundorptunnel en over de markante Harpebrug. Het hoogwaardige tracé eindigt bij Sjoa.

Iets verder passeert men Otta, een regionaal centrum waar de riksvei 15 naar West-Noorwegen afslaat. De E6 volgt Gudbrandsdalen tot aan het plaatsje Dombås, een regionaal centrum waar de E136 naar het noordwesten aansluit. Hierna begint een lang bergtraject over Dovrefjell, waar de E6 zijn hoogste punt bereikt op 1026 meter boven zeeniveau. Dit bergtraject kent geen tunnels en voert boven de boomgrens. Via Drivdalen aan de noordkant daalt men af naar het plaatsje Oppdal, waar de riksvei 70 vanuit het westen aansluit. Niet ver ten noorden van Oppdal, bij Ulsberg, eindigt de riksvei 3 weer op de E6.

De weg voert dan door het zuiden van de regio Trøndelag, met kleine plaatsen als Berkåk, Støren en Melhus. Delen van de E6 zijn hier opgewaardeerd met tunnels, autowegen en een stukje autosnelweg. De weg voert door de 3,6 kilometer lange Soknedaltunnel en komt daarna in een wat breder rivierdal. Vanaf Kvål ligt een dubbelbaans autoweg, later autosnelweg tot in Trondheim. Door Trondheim is de E6 een drukke autoweg/autosnelweg en is volledig ongelijkvloers. De weg vormt de oostelijke bypass van de stad en buigt daar ook naar het oosten af, om op de hellingen ten zuiden van het Trondheimfjord naar Stjørdal te verlopen. In Stjørdal gaat de E6 onder de luchthaven Værnes door, waarna een rotonde met de E14 volgt, die naar Östersund en Sundsvall in Zweden voert.

Noordelijker in Trøndelag voert de E6 door een relatief dichtbevolkte streek met plaatsen als Stjørdal, Levanger, Verdal en Steinkjer. Bijna alle plaatsen hebben rondwegen, behalve Stjørdal zelf en Steinkjer. De weg voert veelal door weilanden, deels door wat bergachtiger gebied. Steinkjer is de laatste plaats van betekenis en vanaf hier voert de E6 weer door het binnenland, een rustiger traject langs het grote meer Snåsavatnet naar Grong. Na Grong begint een eenzaam traject naar het noorden van Noorwegen door de streek Helgeland.

De passage door Helgeland bestaat uit enkele relatief goed uitgebouwde wegen waar 80 of 90 km/h gereden kan worden. Het traject van Grong naar Mosjøen verloopt door beboste valleien en biedt weinig bijzonder uitzicht. Wel zijn her en der watervallen langs de route. Dit is een zeer dunbevolkte streek met weinig andere doorgaande wegen. Vanaf Mosjøen voert de weg door valleien omringd door kale bergen. De weg voert door de 8,5 kilometer lange Korgfjelltunnel onder een bergpas. De weg voert dan over de oever van het Ranfjord naar de kleine stad Mo i Rana. In deze plaats sluit de E12 naar Storuman in Zweden aan. Mo i Rana is de laatste plaats van betekenis voor de poolcirkel.

Noord-Noorwegen

De E6 ten westen van Kirkenes. Narvik wordt hier op meer dan 1.000 kilometer afstand aangegeven.

Na Mo i Rana volgt een goed uitgebouwd traject tot Saltfjellet, een 689 meter hoge bergpas op de poolcirkel en de traditionele toegang tot Noord-Noorwegen. Aan de noordkant van Saltfjellet is de E6 wat minder goed uitgebouwd, maar eenmaal in het Saltdal ten noorden daarvan is de E6 grotendeels als snelle weg met 90 km/h uitgebouwd tot Rognan. Bij Rognan bereikt men opnieuw de kust, in de vorm van het Saltdalsfjord. Daarna volgt een bochtiger tracé langs de oever van het fjord naar Fauske, een belangrijke kruising met de riksvei 80 naar Bodø.

Noordelijk van Fauske voert een vrij lang traject naar Narvik, door een afgelegen streek met weinig andere dorpen. Eerst voert de weg via een groot aantal tunnels naar Mørsviksbotn, de langste is de 4,5 kilometer lange Kobbskartunnel, waar men aan de zuidkant fraai uitzicht heeft. Daarna volgt een lang traject met vrij veel bochten en lage bergpassen tot Bognes, waar de enige resterende veerdienst op de E6 is. De veerdienst vaart over het Tysfjord naar Skarberget, waarna opnieuw een wat bochtig traject tot Ballangen voert. Vanaf daar verloopt de E6 langs de oever van het Ofotfjord naar Narvik.

Op deze route komt de E6 over diverse grotere bruggen. De weg voert eerst over de Kjerringvikstraumenbrug, daarna over de vrij grote hangbrug Skjombrug en vlak voor Narvik nog eens over een kleinere brug over het Beisfjord. Daarna verloopt de E6 dwars door Narvik, een relatief druk traject, de weg is de hoofdstraat van Narvik. Narvik heeft een grote industriële haven voor de export van ijzererts dat in Zweden gewonnen wordt. Na Narvik volgt de kolossale Hålogalandbrug over het fjord Rombaken. Daarna volgt een dubbelnummering met de E10, die oostwaarts naar Kiruna en westwaarts naar de Lofoten voert. Na Bjerkvik volgt een lage bergpas en bereikt men de grens tussen Nordland en Troms.

De E6 over de Kåfjordbrug bij Alta.

De E6 voert daarna een lang stuk door het binnenland van Troms, dit is een traject met enkele lage bergroutes en vooral veel bos. De voornaamste plaatsen op de route zijn Setermoen en Bardufoss, waar ook een luchthaven is. Zijwegen voeren hier naar de kust, zoals de fylkesvei 84 en de fylkesvei 86 naar Senja. Uiteindelijk bereikt men kortstondig weer de kustlijn bij Nordkjosbotn, waar de weg langs het Balsfjord voert en een kruising met de E8 uit Tromsø kent. De E6 en E8 zijn dan een wat langer stuk dubbelgenummerd tot Skibotn.

Het landschap wordt hier spectaculairder, de weg voert een lang stuk langs het schilderachtige fjord Lyngen, met hoge bergen aan de overzijde. In Skibotn slaat de E8 naar het noorden van Finland af. Een eind na Skibotn snijdt men de ronding van het fjord af via de 5,8 kilometer lange Nordnestunnel, waarna de E6 een lange slinger rond het Kåfjord maakt. Dit traject kent veel ruig berglandschap. De E6 volgt de kustlijn en snijdt deze uiteindelijk opnieuw af via de 4,6 kilometer lange Sørkjostunnel. Er volgt dan opnieuw een spectaculair traject door bergen en langs fjorden, over de bergpas Kvænangsfjellet naar Alta in Finnmark.

Ten westen van Alta voert de E6 door de 3,4 kilometer lange Áilegastunnel en daarna over de Kåfjordbrug, een tuibrug. De E6 voert daarna een lang stuk door de bebouwde kom van Alta, dat de laatste stad op de route van de E6 in Noord-Noorwegen is. In Alta eindigt de E45 uit Finland. Na Alta groeien bijna geen bomen meer behalve direct aan zee. De weg voert lange trajecten over kale toendra. In het gehucht Skaidi kruist men de riksvei 94 naar Hammerfest. Men bereikt daarna Olderfjord, het noordelijkste punt van de E6.

In Olderfjord slaat de E69 af naar de Noordkaap. Vanaf hier voert de E6 een lang stuk zuidwaarts, eerst langs het Porsangerfjord tot Lakselv, later door het binnenland. Zuidelijk van Lakselv is weer wat meer bebossing, de E6 voert vanaf Olderfjord tot voorbij Karasjok bijna 150 kilometer in zuidelijke richting, tot men de grens met Finland bereikt langs de rivier de Tana. De E6 buigt hier naar het noordoosten af. De route voert door de vallei van de Tana, die een lang stuk de grens met Finland vormt. Bij Utsjoki sluit de E75 uit Ivalo aan, hierna begint een dubbelnummering met de E6.

De E6 voert via Tana bru, waar men via de gelijknamige Tanabrug de Tana oversteekt. Men komt dan in het oosten van Finnmark, waar bijna alleen maar toendra is. In Varangerbotn splitsen de E6 en E75 weer. De E6 voert over de zuidoever van het Varangerfjord, deels in zuidelijke richting. De weg voert door ruig toendralandschap. Vlak voor Kirkenes voert de E6 door een militaire zone, daarna bereikt men Hesseng, waar de E105 uit Murmansk in Rusland aansluit. De Russische grens is hier slechts 10 kilometer verderop. De E6 voert dan langs een industriespoor de havenplaats Kirkenes in. De E6 voert door heel Kirkenes en eindigt in het havengebied aan de Barentszzee.

Geschiedenis

De Sørstraumenbrug uit 1980, die de E6 33 kilometer korte maakte.

De E6 heeft een lange geschiedenis van aanleg en verbeteringen. Met name in Noord-Noorwegen is de weg pas laat ontstaan als doorgaand te berijden wegverbinding. In Zuid-Noorwegen volgde de weg veelal historische routes die al voor het gemotoriseerde tijdperk bestonden. Dit was niet zo ten noorden van Trondheim, waar pas in de jaren 1920 enkele delen ontstonden als lokale invalswegen van plaatsen, maar waar pas in de periode 1930-1940 systematisch werkzaamheden werden uitgevoerd om tot een doorgaand te berijden wegverbinding te komen. Van groot belang was de openstelling van de E6 over het gebergte Saltfjellet op de poolcirkel in 1937, die het begin markeerde van toegang tot Noord-Noorwegen over de weg.

Na de Tweede Wereldoorlog was de E6 in Noord-Noorwegen grotendeels nog een weinig verbeterde gravelweg. Gedurende de 20e eeuw is de E6 steeds meer verbeterd tot een bruikbare wegverbinding, met name sinds de jaren '70. Het laatste nieuwe deel van de weg opende omstreeks 1980 in het dal van de Tana in Finnmark en pas in 1986 was de E6 ook in Finnmark volledig verhard.

In de loop der jaren is de E6 substantieel ingekort vanwege het gereedkomen van tunnels, bruggen en afsnijdingen. De E6 is tegenwoordig meer dan 100 kilometer korter dan de oorspronkelijke route.

Wegnummergeschiedenis

Wat nu de E6 is, was vanaf 1931 genummerd als de riksvei 50 die van Oslo naar Kirkenes verliep. Op dat moment ontstonden concrete plannen om de ontbrekende delen van de route aan te leggen zodat één lange wegverbinding ontstond door heel Noorwegen. Ten noorden van Trondheim ontbraken toen nog tal van trajecten, het was indertijd niet mogelijk om over land naar Noord-Noorwegen te reizen.

Het zuidelijk deel vanaf de Zweedse grens tot Oslo was als de riksvei 1 genummerd. Deze verliep oorspronkelijk vanaf de grensovergang Kornsjø ten zuiden van Halden, maar vanaf 1946 via de de eerste Svinesundbrug.

Met de invoering van E-nummers op 1 juni 1965 werd het nummer E6 toegekend aan de route van Roma - Bologna - München - Berlin - Trelleborg - Oslo naar Stjørdal. Ten noorden van Stjørdal tot aan Kirkenes werd de weg toen als de riksvei 6 genummerd, waarmee de basis werd gelegd voor het nummer '6' voor de gehele route door Noorwegen. In 1969 werd de E6 verlengd naar Nordkjosbotn (kruising met de E8) en in 1983 tot zijn huidige einde in Kirkenes.

Vanaf begin jaren ‘70 was UNECE, de afdeling van de Verenigde Naties die over de E-wegen gaat, bezig het systeem te hervormen, hetgeen in 1975 leidde tot een nieuw Verdrag van Genève met andere E-nummers. De route vanaf Helsingborg naar Olderfjord moest het nummer E45 krijgen, met een eindpunt op de Noordkaap. De E6 bleef dan over voor het deel van Olderfjord naar Kirkenes, als oost-westroute in het systeem. De voorgestelde wijziging lag gevoelig in Noorwegen, omdat de E6 een zeer lange route was en de omnummering naast verwarring ook buitensporige kosten met zich mee zou brengen. Zweden had een vergelijkbaar probleem met de E4, die E55 moest worden. Om aan deze bezwaren tegemoet te komen is besloten de oude nummers E4 en E6 in Noorwegen en Zweden te handhaven. Daarmee bleef een doorgaande pan-Scandinavische route tot Kirkenes in stand. De E6 is in 1992 zelfs nog verlengd van Malmö (waar de route van oudsher overstak naar Denemarken) tot aan Trelleborg.

De in eerste instantie gedachte E45 had, evenals de oude E6, via Denemarken, Duitsland en de Brenner naar Zuid-Italië moeten lopen. Vanaf Denemarken tot Italië is dat nummer ook ingevoerd, zij het dat in Denemarken de routering nog is gewijzigd om de E-wegen wat beter te matchen met hun wegennet nu een doorlopend nummer naar Noorwegen en Zweden niet meer aan de orde was. Daardoor loopt nu de E45 noord-zuid over Jutland en loopt langs Kopenhagen de E47.

Østfold

Het traject door Østfold omvat het zuidelijkste deel van de E6, vanaf de grens met Zweden tot de regio Oslo.

Initieel ging de route van Zweden naar Noorwegen oostelijker via Halden. Er was een veerdienst over het Svinesund. Tussen 1939 en 1946 werd de eerste Svinesundbrug aangelegd, een stenen boogbrug. Deze brug verwerkte het internationale verkeer en had grote betekenis, maar was ook een substandaard onderdeel van de E6. Met de omvorming van de E6 tot autosnelweg ten zuiden van Oslo werd uiteindelijk ook besloten een nieuwe brug over het Svinesund aan te leggen, de moderne Svinesundbrug opende op 10 juni 2005.[1]

Op het ruim 100 kilometer lange traject door Østfold liggen diverse regionale steden als Halden, Sarpsborg, Frederikstad, Moss en Ski. Daardoor had dit gebied al vroeg een hoger verkeersaanbod. De E6 is in de jaren '70 al substantieel opgewaardeerd als enkelbaans weg over een nieuw tracé. Diverse kunstwerken dateren van deze tijd, zoals de 1.528 meter lange Sandesundbrug bij Sarpsborg, die in 1978 werd geopend. De E6 is in de jaren '90 op grotere schaal verdubbeld tot autosnelweg, veelal vanuit de regio Oslo zuidwaarts. In 1993 opende de Nordbytunnel, direct met 2x2 rijstroken, die een stedelijk deel van de oude weg in Vinterbro bypasste tot aan Vassum. Dit was het eerste stuk autosnelweg van de E6 ten zuiden van Oslo.

Eind jaren '90 was een 60 kilometer lang traject tussen Sarpsborg, Moss en Vassum in aanbouw. Het deel tussen Sarpsborg en Moss werd enkelbaans aangelegd en is in 1999 opengesteld voor het verkeer, het deel van Moss naar Vassum opende ook in 1999 direct als autosnelweg, dat sloot aan op de in 1993 geopende tunnel, en zou een jaar later bij Vassum ook direct aansluiting geven naar de Oslofjordtunnel van de E134. Het enkelbaans deel tussen Sarpsborg en Moss is vrij snel daarna al verdubbeld naar 2x2 rijstroken, dit opende in fases in 2005 en 2008. Ook in 2008 opende het stuk ten zuiden van Sarpsborg, dat aansluiting gaf op de inmiddels geopende Svinesundbrug. Toen is ook de lange Sandsundbrug in Sarpsborg verdubbeld.[2]

Hiermee was de E6 een autosnelweg vanaf de Zweedse grens tot de splitsing met de E18 nabij Ski. Er ontbrak nog een klein stuk in Oppegård, ten zuiden van Oslo, waar het verkeer nog over een secundaire weg moest om de rest van de invalsweg van Oslo te bereiken. Dit werd opgelost met de Nøstvettunnel, een 3,7 kilometer lange tweebuizige tunnel die op 9 september 2009 werd geopend, en Oslo geheel over autosnelwegen vanuit Zweden te bereiken was.[3]

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
36 Teisen 37 Ring 3 0,6 km 00-00-1962
44 Hvam 46 Berger 5,5 km 21-12-1964
33 Manglerud 36 Teisen 3,2 km 00-00-1969
2 Svingenskogen 7 Lekevoll (Sarpsborg) (1x2) 22,5 km 00-00-1978
20 Vassum (Rv 23) 22 E18 6,0 km 00-00-1993
7 Lekevoll (Sarpsborg) 14 Patterød (1x2) 30,0 km 00-00-1999
14 Patterød 20 Vassum (Rv 23) 29,7 km 00-00-1999
Zweedse grens 2 Svingenskogen 4,1 km 10-06-2005
13 Årvoll 14 Patterød (2x2) 3,7 km 00-00-2005
2 Svingenskogen 7 Lekevoll (Sarpsborg) (2x2) 22,5 km 16-05-2008
7 Lekevoll (Sarpsborg) 13 Årvoll (2x2) 26,3 km 00-00-2008
22 E18 23 Oppegård 3,7 km 09-09-2009

Oslo

Het punt waar de E6 van de Ring 3 afslaat in Oslo.

Er is niet heel veel bekend over de exacte aanleg van de E6 als autosnelweg of autoweg in Oslo. Het oudste deel is een stuk van 600 meter tussen de twee knooppunten in de wijk Ulven, dat vermoedelijk in 1962 werd opengesteld als onderdeel van de Ring 3. Het zuidelijke knooppunt tussen de wijken Ulven en Teisen was aanvankelijk een kruispunt. Circa 1969 opende de E6 door de wijken Teisen en Manglerud, inclusief de korte Bryntunnel en het viaduct over het spoor bij het station van Bryn.[4] Echter in Teisen had een klein stuk van de weg destijds nog één rijstrook per richting. Dit is pas later verbreed naar 2x2 rijstroken. Het gehele segment van dit deel van de E6 is ernstig substandaard, zelfs voor jaren '60-begrippen.

In de jaren '60 was de E6 in Oslo grotendeels nog enkelbaans, zeker ten zuiden van de Bryntunnel. Ook was de weg toen nog gelijkvloers. Later is deze weg omgebouwd tot een smalle 2x2 autoweg, rond 1985. Pas sinds eind jaren '90 is deze route volledig ongelijkvloers; in 1990 was er nog een verkeerslicht bij Skullerud en in 1995 was er nog een rotonde in de wijk Manglerud.

Op 21 december 1964 opende de E6 als eerste motorvei van Noorwegen tussen de aansluitingen Hvam en Berger, een stuk van 5,5 kilometer in de gemeente Skedsmo, zo'n 10 - 15 kilometer ten noordoosten van Oslo.[5][6] Daarna is tot en met circa 1972 ook de E6 tussen Oslo en Hvam aangelegd.

Oslo - Lillehammer

De E6 tussen Minnesund en Kolomoen, opengesteld in 2014-2015.

De E6 is in fases uitgebouwd tot een autosnelweg van Oslo richting Lillehammer. In de jaren '70 is de E6 als autosnelweg aangelegd tot Jessheim, nabij de luchthaven Gardermoen. Dit was lange tijd het enige langere stuk autosnelweg in Noorwegen. In de jaren '90 is de E6 tussen Jessheim en Moelv uitgebouwd als een enkelbaans motortrafikkvei met tegenverkeer. Dit werd één van de gevaarlijkste wegen in Noorwegen, met frequent frontale aanrijdingen. Bovendien lagen de intensiteiten hoog. Daardoor is de E6 hier in vele fases naar een autosnelweg met 2x2 rijstroken verbreed, eerst tot Minnesund, vervolgens tot Kolomoen en daarna verder tot Moelv nabij Lillehammer.

Tussen 2009 en 2011 is de E6 tussen Dal en Minnesund over 19 kilometer als motorvei uitgebouwd, dat op 7 november 2011 is geopend voor het verkeer.[7] Een verlengstuk van 24 kilometer langs de zuidkant van het Mjøsa tussen Minnesund en Skaberud, dat een autoweggedeelte verving, is tussen 2012 en juni 2015 aangelegd.[8][9][10] Op 9 oktober 2014 opende de eerste buis van de Espatunnel, de langste tunnel in Hedmark met een lengte van 680 meter.[11] Op 25 juni 2015 opende het laatste deel van de snelweg E6 langs het zuidelijk deel van het Mjøsa, inclusief de Korslundtunnel.[12] De autosnelweg van Minnesund naar Kolomoen was de eerste in Noorwegen zonder wegverlichting.[13] Op 12 oktober 2023 werd de tolheffing op twee van de zes de tolpunten tussen Gardermoen en Kolomoen opgeheven.[14]

Later is nog het knooppunt met de E16 bij de luchthaven Gardermoen verbeterd. Oorspronkelijk waren er alleen flyovers van en naar het zuiden, in 2015-2016 zijn flyovers van en naar het noorden aangelegd. De nieuwe flyovers openden op 14-15 september 2016 voor het verkeer.[15] Het 'Flyplasskrysset' is één van de best ontworpen knooppunten in Noorwegen.

De bouw van het traject tussen Kolomoen tot Moelv begon in begin 2017 en de 43 kilometer lange autosnelweg opende in fases in 2019 en 2020.[16] Op 8 oktober 2019 opende de eerste 12 kilometer tussen Kolomoen en Kåterud.[17][18] Vervolgens opende op 1 juli 2020 het 18 kilometer lange deel tussen Kåterud en Brumunddal, waarmee de stad Hamar op het Noorse snelwegennet werd aangesloten.[19][20] Op 26 oktober 2020 opende het laatste deel tussen Brumunddal en Moelv.[21][22][23] De tolheffing op dit deel begon op 5 november 2020.[24]

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
44 Hvam 46 Berger 5,5 km 21-12-1964
46 Berger 51 Jessheim-Nord 19,6 km 00-00-197?
Moelv Sandvoll (Mjøsbrua) (1x2) 3,1 km 16-11-1985
Brumunddal Moelv (1x2) 12,5 km 00-00-1986
51 Jessheim-Nord 58 Minnesund (1x2) 28,5 km 00-00-1993
58 Minnesund Brumunddal (1x2) 66,2 km 00-00-199x?
51 Jessheim-Nord 54 Dal (2x2) 10,5 km 00-00-2009
54 Dal 58 Minnesund (2x2) 18,0 km 07-11-2011
60 Strandlykkja 62 Skaberud 8,0 km 24-11-2014
58 Minnesund 59 Langset 2,0 km 27-11-2014
59 Langset 60 Strandlykkja (excl. Korslundtunnelen) 7,6 km 13-12-2014
59 Langset 60 Strandlykkja (incl. Korslundtunnelen) 3,8 km 25-06-2015
65 Kolomoen 67 Kåterud 12,0 km 08-10-2019
67 Kåterud 73 Brumunddal 18,0 km 01-07-2020
73 Brumunddal 76 Moelv 14,0 km 26-10-2020

Lillehammer - Trondheim

De E6 bij Ulsberg, bij het eindpunt van de riksvei 3.

Oorspronkelijk verliep de E6 geheel over de oostoever van het grote meer Mjøsa, over wat thans de fylkesvei 213 tussen Moelv en Lillehammer is. In 1985 kwamen de twee bruggen over het Mjøsa gereed, de Mjøsbrug bij Moelv en de Lillehammerbrug bij Lillehammer zelf. Hiermee werd 32 kilometer van de E6 over de westoever van het Mjøsa verlegd.

Begin jaren '90 is de E6 ten noorden van Lillehammer opgewaardeerd over een grotendeels nieuw tracé met ongelijkvloerse kruisingen tot aan Øyer, in aanloop naar de Olympische Spelen in 1994 die in Lillehammer werden gehouden. Dit 20 kilometer lange traject is enkelbaans aangelegd volgende de standaarden uit die tijd en sloot bij Lillehammer aan op de in 1985 omgelegde E6. Tussen 2003 en 2005 is een 5 kilometer lang deel tussen Ensby en Øyer, net ten noorden van Lillehammer, van een middengeleider voorzien. Een klein deel daarvan is naar vier rijstroken verbreed, dit zijn feitelijk korte inhaalstroken. De gemoderniseerde weg opende in oktober 2005 voor het verkeer.

Tussen Øyer en Tretten had de E6 een lagere standaard en voerde over een helling rond een bergrug. Dit is vervolgens ondertunneld met de 3.850 meter lange Øyertunnel, die op 12 december 2012 (12-12-12) werd opengesteld.[25] Tussen Tretten en Frya volgt de E6 nog zo'n 30 kilometer het historische tracé dat weinig opgewaardeerd is, inclusief een passage door Ringebu, de eerste serieuze bebouwde kom op de E6 vanuit het zuiden gezien.

De Harpe Bru van de E6 bij Harpefoss.

Tussen Frya en Sjoa in het dal Gudbrandsdalen had de E6 een laagwaardig tracé, met hoogteverschillen, diverse kompassages en verspreide bebouwing. De weg voerde door de dorpen Hundorp, Harpefoss, Vinstra en Kvam. Hier is de E6 grootschalig opgewaardeerd over een volledig nieuw tracé van 33 kilometer lengte, met diverse tunnels en bruggen. Midden 2013 begon de aanleg van 18 kilometer nieuwe E6 tussen Frya en Vinstra. Op 4 maart 2014 begon de aanleg van 16 kilometer nieuwe E6 tussen Vinstra en Sjoa. Beide delen zijn samen 33 kilometer lang en op 17 december 2016 opengesteld voor het verkeer.[26][27] Onderdeel van het project was een extradosed bridge, de eerste in Scandinavië.[28][29]

Tussen Sjoa, Otta en Dombås volgt de E6 grotendeels zijn historische tracé. Dit traject is niet bijzonder hoogwaardig uitgebouwd, maar passeert ook amper bebouwd gebied. Vanwege de ligging in het lange Gudbrandsdalen zijn er betrekkelijk weinig zijwegen, de enige kruising van betekenis is met de riksvei 15 bij Otta.

Tussen Dombås en Oppdal voert de E6 over het gebergte Dovrefjell. Dit is het hoogste punt van de E6. De eerste weg over Dovrefjell was de historische 'Koningsweg' (Kongevegen), die eind 17e eeuw en begin 18e eeuw is aangelegd. Het was één van de eerste publieke wegen over een hooggebergte in Noorwegen.[30] In 2023 is de historische weg gerestaureerd en tot een belevenispad gemaakt.[31] Vanwege het relatief weidse landschap is de E6 hier nergens voorzien van tunnels. De route is relatief hoogwaardig uitgebouwd, met rechte trajecten. Aan de kant van Dombås is een vrij steile stijging, aan de kant van Drivdalen aan de noordzijde volgt de E6 een relatief snelle route tot men het dichter bevolkte landbouwgebied ten zuiden van Oppdal bereikt. In Oppdal zelf moest het verkeer een relatief lang stuk door de bebouwde kom en dwars door het centrum. Hier is een 3 kilometer lange omlegging aangelegd, naast het spoor, maar nog wel met rotondes bij het centrum. De omlegging van Oppdal opende in augustus 2015 voor het verkeer.[32] De officiële opening volgde op 16 oktober 2015.[33]

Bij Soknedal is de E6 omgelegd over een nieuw tracé van 6,5 kilometer met 2+1 rijstroken, inclusief de 3.600 meter lange Soknedaltunnel.[34] Op 1 augustus 2017 werd het contract van bijna 1 miljard NOK getekend, de werkzaamheden begonnen in september 2017[35] en de omlegging is op 8 juli 2020 opengesteld.[36] De tolheffing op dit deel begon op 25 september 2020.[37]

In 1991 is een 9 kilometer lange autoweg rond Støren aangelegd. Dit was lange tijd het enige ongelijkvloerse deel tussen Lillehammer en Trondheim.

Langs Melhus is begin jaren 2000 een 8 kilometer lange autoweg aangelegd, deels met 4 rijstroken. Dit is op 1 september 2005 geopend. Later is tussen Kvål (Skjerdingstad) en Melhus 7 kilometer van de E6 opgewaardeerd tot autosnelweg, deels aangelegd over de bestaande enkelbaans autoweg rond Melhus. Op 20 februari 2019 werd een contract gegund voor dit project.[38] De werkzaamheden begonnen op 24 oktober 2019[39] en op 29 november 2021 opende de eerste 1 kilometer met 2x2 rijstroken ter hoogte van Melhus.[40] Op 9 december 2021 opende 3 kilometer bij Kvål.[41] Op 27 juni 2022 opende het laatste segment van 1 kilometer op dit traject bij de aansluiting Hofstad.[42]

Trondheim

De E6 in Oppdal.
De E6 bij Melhus, net ten zuiden van Trondheim.
De E6 aan de zuidkant van Trondheim, aan het begin van de bypass van Trondheim.

Oorspronkelijk verliep de E6 door het centrum van Trondheim via Innherredsveien. De oude route is thans als de fylkesvei 6690 genummerd. Later werd de E6 omgeleid over de riksvei 706, die nadien in de periode 2008-2014 op zijn beurt weer is opgewaardeerd met tunnels, echter toen was de route al geen onderdeel van de E6 meer.

Het autowegdeel in het zuiden van Trondheim, tussen Heimdal en Trondheim, inclusief de Kroppanbrug, is in 1975 opengesteld voor het verkeer. Dit deel was oorspronkelijk voorzien van 1x2 rijstroken, is in 1979 verbreed naar 1x3 rijstroken. In 1991 is de Kroppanbrug verdubbeld, zodat er 2x3 rijstroken beschikbaar waren.

De oostelijke bypass van Trondheim heet Omkjøringsvegen. De bouw begon al in 1941 tijdens de Duitse bezetting, maar werd snel gestaakt. De bouw werd in 1946 hervat, maar is in 1949 weer gestaakt vanwege andere prioriteiten. In 1952 werd de bouw opnieuw opgepakt, en nog datzelfde jaar opende het zuidelijke deel tussen Sluppen en Nardokrysset. In 1967 opende het deel van Nardokrysset naar Rotvoll, waarmee Trondheim een volledige bypass had. De weg is vanaf 1989 opgewaardeerd naar 2x2 rijstroken met ongelijkvloerse kruisingen, wat in 1992 gereed kwam. Er was toen nog een gelijkvloers kruispunt met Bratsbergveien, dat tussen 1996 en 2000 ongelijkvloers is gemaakt.[43]

Oostelijk van Trondheim is de E6 geleidelijk uitgebouwd. In 1988 opende het eerste deel van de E6 als motortrafikkvei tot Malvik, gevolgd door een verlenging tot Hommelvik in 1990 en verder tot Stjørdal in 1995. Dit omvatte de 3,9 kilometer lange Helltunnel, dat destijds de langste tunnel van de E6 in Zuid-Noorwegen was. In 2002 is een kort stuk aan de oostzijde van Trondheim naar 2x2 rijstroken verbreed tussen Charlottenlund en Ranheim, dit deel was oorspronkelijk in 1989 enkelbaans aangelegd. Op 24 juni 2014 opende een nieuwe inprikker van de E6 in Trondheim voor het verkeer, inclusief de 2,5 kilometer lange Strindheimtunnel.[44] Verkeer kan sindsdien snel het centrum van Trondheim bereiken vanuit het oosten.

Op 6 april 2016 begonnen werkzaamheden om een 8,1 kilometer lang deel van de E6 aan de zuidkant van Trondheim op te waarderen naar een 2x2 motorvei.[45][46] Dit deel opende op 19 december 2018, enkele maanden voor op schema.[47] Dit sloot aan op de in 2005 geopende bypass van Melhus.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Heimdal Trondheim-Sør (1e rb) 7,9 km 00-00-1975
Trondheim-Øst Malvik (1e rb) 10,5 km 00-00-1988
Malvik Hommelvik (1e rb) 8,2 km 00-00-1990
Heimdal-Nord Trondheim-Sør (2e rb) 4,2 km 00-00-1991
Trondheim-Sør Trondheim-Øst 6,0 km 00-00-1992
Hommelvik Stjørdal (1e rb) 8,0 km 18-10-1995
Kvål Melhus-Sør (1e rb) 4,2 km 23-09-2004
Melhus-Sør Melhus-Nord 2,8 km 01-09-2005
Værnes Stjørdal (2e rb) 1,7 km 00-04-2012
Melhus-Nord Heimdal-Sør 5,0 km 19-12-2018
Heimdal-Sør Heimdal-Nord (2e rb) 3,1 km 19-12-2018
Soknedal Soknedal-Nord (1e rb) 6,5 km 08-07-2020
t.h.v. Melhus 1,0 km 29-11-2021
Kvål Melhus (1e segment) 3,0 km 09-12-2021
Kvål Melhus (2e segment) 1,0 km 27-06-2022

Nord-Trøndelag

Nord-Trøndelag is het gebied ten noorden van Trondheim, dat voorheen een eigen fylke was, maar in 2018 is opgegaan in Trøndelag. Het traject vanaf Stjørdal tot de grens met Nordland is 260 kilometer lang en heeft in de loop der jaren diverse upgrades gekend, met name omdat het tot aan de regio Steinkjer een betrekkelijk dichtbevolkte streek met een voor Noorse begrippen vrij groot verkeersaanbod is.

In Stjørdal gaat de E6 onder de landingsbaan van het vliegveld Værnes over, dat de primaire luchthaven van Trondheim is. De eerste tunnel opende al in 1985, in 1991 is een tweede korte tunnelbak onder een nieuwe taxibaan aangelegd. Tussen 2009 en 2011 is een parallelle set tunnels gebouwd zodat de E6 2x2 rijstroken onder de landingsbaan heeft. In diezelfde periode is ook de Tangtunnel ter hoogte van het centrum van Stjørdal aangelegd. Op 1 oktober 2013 opende 2,5 kilometer van de E6 aan de noordkant van Stjørdal met 2x2 rijstroken en een nieuwe ongelijkvloerse aansluiting bij Kvithammer.[48]

Iets noordelijker is tussen 2016 en 2018 5 kilometer van de E6 tussen Åsen en Ronglan verbeterd naar een motortrafikkvei met 2+1 rijstroken en middengeleider. Dit werd op 22 augustus 2018 officieel geopend.[49] Het aansluitende deel langs Ronglan was al voor 2014 zo aangelegd. Beide delen zijn over het bestaande tracé verbeterd.

Verder noordelijk verliep de E6 oorspronkelijk door het centrum van Levanger. In 1977-1980 is de weg omgelegd over een semi-ongelijkvloerse bypass.[50]

De eerste brug in Verdalsøra, ook wel kortweg Verdal genoemd, opende in 1860. Vanwege ijs en overstromingen is deze vaak herbouwd. In 1930 opende de eerste moderne verkeersbrug, een vakwerkbrug met drie overspanningen. In 1975 opende een ruime westelijke bypass van Verdalsøra.[51] Dit was één van de eerste substantiële upgrades van de E6 ten noorden van Trondheim.

Ten noorden van Verdalsøra is in 1960 een nieuw tracé tot Røra aangelegd, dat op 6 oktober 1960 werd geopend. Dit betrof een lastig deel over de berghelling Koabjørga langs het grote Trondheimfjord. In 2006 is in Røra een semi-ongelijkvloers kruispunt en onderdoorgang met het naastgelegen spoor in gebruik genomen.

Tussen 2002 en 2009 is 6,3 kilometer van de E6 ten zuiden van Steinkjer opgewaardeerd naar een smalle vierstrooks weg van 16 meter breed.[52] De volledige opening vond op 28 oktober 2009 plaats.[53]

Steinkjer is de noordelijkste plaats van betekenis in Trøndelag. Op 5 augustus 1987 opende de Sneppenbrug die een bypass van het centrum vormde. In het noorden van Steinkjer moest verkeer nog een tijd over een lage bergrug. Dit is in 2005 ondertunneld met de Eggetunnel. Dit omvatte ook 3 kilometer nieuw aangelegde E6. In 2022 werd echter vastgesteld dat de passage door Steinkjer overbelast was, met name de rotondes zijn problematisch.[54]

In de jaren '60-70 is de E6 langs het meer Snåsavatnet gemoderniseerd naar de standaarden van die tijd. In de jaren '70 is de E6 ook over de bergpas Snåsaheia ten zuiden van Grong gemoderniseerd.[55] Een grootschaliger tracéverlegging volgde rond Grong in de jaren '90, waar 11 kilometer van de E6 over een westelijker tracé is aangelegd nabij de Formofossen en met een bypass langs Grong. Grong telt slechts iets meer dan 2.000 inwoners maar is wel de laatste plaats van enig statuut over een afstand van bijna 200 kilometer tot Mosjøen.

Nordland

De E6 legt 650 kilometer in Nordland af. De weg is in Nordland grotendeels pas in de periode 1930-1945 ontstaan als doorgaand te berijden verbinding, maar initieel waren er nog een groot aantal veerdiensten, die in de loop der jaren zijn vervangen door bruggen, tunnels en complete tracéverleggingen. Oorspronkelijk waren er 8 veerdiensten en voor 1937 was Noord-Noorwegen nog niet over de weg bereikbaar omdat toen pas de weg over Saltfjellet op de poolcirkel gereed kwam als allereerste verbinding over land. Tegenwoordig is er nog één veerdienst in de gehele E6 resterend tussen Bognes en Skarberget. Delen van de E6 zijn tijdens de Duitse bezetting door dwangarbeiders aangelegd.

Helgeland

Het project E6 Helgeland.

Vanaf 1924 werd de weg tussen Fellingsfors en de grens met Trøndelag in gebruik genomen. Hiermee was het lange en vrij eenzame traject van Grong tot Mosjøen doorgaand te berijden. Dit is de route door het zuiden van de streek Helgeland. De weg is gedurende de 20e eeuw verbeterd met de bouw van nieuwe bruggen, maar het tracé was niet substantieel verbeterd op de meeste trajecten. In 1996 is een nieuw tunneltracé van de E6 langs Finneidfjord geopend.

De E6 is tussen 2014 en 2020 in de regio Helgeland over een afstand van 260 kilometer grootschalig opgewaardeerd naar een weg waar 90 km/h gereden kan worden. Dit bestond deels uit verbeteringen aan de bestaande weg en deels tracéverleggingen en bochtverbeteringen. Het project bestond uit twee grote delen, E6 Helgeland Nord waar 62 van de 125 kilometer is opgewaardeerd tussen Mo i Rana en het bergtraject Saltfjellet, en E6 Helgeland Sør, waar 42 van de 132 kilometer is opgewaardeerd tussen de grens met Trøndelag en het berggebied Korgfjellet. De E6 is daarmee ook 6 kilometer ingekort.[56] Het project kostte in totaliteit 7,5 miljard NOK.

In 2014 startte het project Helgeland Nord ten noorden van Mo i Rana, waar 125 kilometer van de E6 is gemoderniseerd. De weg is daarvoor onder concessie gebracht met een DBFM contract en tolheffing.[57] Sinds 26 november 2015 wordt tol geheven op de E6 ten zuiden en noorden van Mo i Rana.[58] Op 6 juli 2017 werd de eerste 12 kilometer van de gemoderniseerde E6 opgeleverd.[59] Op 27 september 2018 opende 15 kilometer gemoderniseerde E6 net ten noorden van Mo i Rana, inclusief een 620 meter lange tunnel.[60] In oktober 2019 opende 12 kilometer gemoderniseerde E6 in de gemeente Grane.[61] Op 7 november 2019 opende het resterende deel van de upgrade ten noorden van Mo i Rana.[62]

In 2015 startte het project Helgeland Sør om 132 kilometer van de E6 te moderniseren in het zuiden van Nordland, vanaf de grens met Trøndelag tot Korgen.[63] Op dit tracé is 80 kilometer van de E6 nieuw aangelegd en omgelegd over een moderner alignement. Het project kostte bijna 4 miljard kronen (circa € 450 miljoen).[64] Op 3 september 2020 werd het zuidelijk deel van de E6 door Helgeland opgeleverd.[65][66][67]

Korgfjellet

Het Korgfjell is een gebergte 40 kilometer ten zuiden van Mo i Rana. Oorspronkelijk was de E6 hier onderbroken door een veerdienst tussen Elsfjord en Hemnesberget. Deze veerdienst voer vanaf 1931. De route verliep indertijd via de hedendaagse fylkesvei 7316 naar Elsfjord, vervolgens via de veerdienst over het gelijknamige Elsfjord, en via de fylkesvei 808 van Hemnesberget naar de huidige E6. De weg van Mosjøen naar Elsfjord was in 1892 al aangelegd.

Tijdens de bezetting van Noorwegen door Nazi-Duitsland besloot Hitler in 1940 dat Korgfjellet een hindernis voor het Duitse leger was voor oorlogsvoering met Rusland, en dat er een weg over het gebergte aangelegd diende te worden. Ook moest de spoorlijn naar Bodø aangelegd worden, die echter met tunnels de kustlijn volgde. De meeste mankracht ging initieel naar de bouw van de spoorlijn en veel minder naar de bouw van de weg over de bergen. In 1942 werd besloten gebruik te maken van Servische dwangarbeiders. De weg kwam in 1944 gedeeltelijk en in 1945 grotendeels gereed. De weg over de bergpas opende in 1946. De weg over Korgfjellet is in 1967 verbreed naar 5 meter. Dit was lange tijd een substandaard deel van de E6 in het noorden van Noorwegen, terwijl dit een wat meer bereden deel was omdat de afstand tussen Mosjøen en Mo i Rana niet onoverkomelijk groot is.

In de jaren '80 nam het vrachtverkeer over Korgfjellet toe, wat in de winter steeds problematischer werd vanwege de steile hellingen. Van september tot mei waren afsleepdiensten permanent bij de bergpas gestationeerd. Vanwege het toegenomen verkeer en de wens om een kortere reistijd is tussen 2001 en 2005 een tunnel onder de bergpas aangelegd, de 8,5 kilometer lange Korgfjelltunnel. De tunnel werd op 16 september 2005 geopend.[68] De oude route over het Korgfjell was nadien nog wel toegankelijk.

Saltfjellet

Saltfjellet is een gebergte ten noorden van Mo i Rana, de E6 kruist hier de poolcirkel vrijwel op het hoogste punt van de route. Lange tijd was er geen effectieve transport over land mogelijk ter hoogte van de poolcirkel, transport per schip was de norm. Een lang traject van de E6 over het gebergte is als geheel nieuwe wegverbinding aangelegd tussen 1930 en 1937. De weg werd officieel door de koning geopend op 3 juli 1937.[69][70]

De weg over Saltfjellet was tot 1968 in de winter gesloten en pas in 1972 was de E6 over het gebergte geheel verhard. In de periode 1987-1990 is een 12 kilometer lang deel tussen Bolna en Stødi aan de zuidkant van de bergroute heraangelegd over een moderner tracé. Het historische tracé inclusief bruggen bestaat nog als restanten in het landschap. Als onderdeel van het Helgeland Nord project is de E6 ten zuiden van Saltfjellet significant opgewaardeerd tussen 2014 en 2019.

Salten

Salten is de streek ten noorden van Saltfjellet, de voornaamste plaatsen in dit gebied zijn Fauske en Rognan. Een wegverbinding vanaf Rognan naar Fauske langs de oever van het Skjerstadfjord ontstond in de jaren 1920. In 1937 was de weg vanuit Fauske zuidwaarts aangelegd tot Langset, vanaf daar was een veerdienst naar Rognan. De ingebruikname van de veerdienst gebeurde op hetzelfde moment als de ingebruikname van de E6 over Saltfjellet, waarmee men vanuit Zuid-Noorwegen tot aan de regio Fauske kon reizen.

Het ontbrekende deel langs de oever van het Skjerstadfjord is tijdens de Tweede Wereldoorlog met dwangarbeiders uit Servië, Kroatië en de Sovjetunie aangelegd. De weg kwam in 1945 gereed, de veerdienst werd op 16 februari 1945 gestaakt. De weg is later gemoderniseerd, de Kvænflågtunnel werd in 1970 in gebruik genomen op dit tracé.

Begin jaren '90 is de E6 in het Saltdal en in de omgeving van Rognan significant opgewaardeerd tot een hoogwaardige weg over een nieuw tracé. Dit deel heeft geen bebouwing, geen erftoegang en veel minder kruisende wegen dan de oude E6. Het traject is in fases in 1991-1993 in gebruik genomen. In 1991 is een omlegging langs Rognan gerealiseerd. In 1992 opende de Saksenviktunnel ten noorden van Rognan. De officiële opening van de nieuwe E6 door het Saltdal volgde op 3 september 1993.[71]

Finneidstraumen is een nauwe zeestraat ten zuiden van Fauske, die overspannen wordt door de E6. De eerste brug op deze locatie opende al in 1928[72] of 1932[73] en was een stalen boogbrug met vakwerkconstructie. Deze is op 29 mei 1940 opgeblazen door het Britse leger tijdens de Duitse invasie van Noorwegen. In 1944 kwam een herstelling gereed. Deze brug was een stalen vakwerkbrug die smal was. In 1958 werd er een vergelijkbare vakwerkbrug naast gebouwd voor de spoorlijn naar Bodø. De brug uit 1944 is in 2017-2018 vervangen door een modernere brug, die op 31 oktober 2018 werd geopend.[74]

Sørfold

In de gemeente Sørfold (ten noorden van Fauske) is de E6 op meerdere trajecten verbeterd. De oorspronkelijke route verliep nagenoeg geheel anders dan de hedendaagse route van de E6, oorspronkelijk westelijker met veerdiensten, langs de westkant van de fjorden Sørfolda en Leirfjorden. In 1932 kwam de weg van Fauske naar de veerhaven van Røsvik gereed. De veerdienst van Røsvik naar Bonåsjøen werd in 1941 in gebruik genomen. De E6 verliep toen via wat thans de fylkesvei 826 en fylkesvei 7500 is, met een vrij lange veerdienst over Leirfjorden.

In de jaren '60 werd gebouwd aan een nieuwe wegverbinding op de oostoever van het fjord Sørfolda, tot een veerdienst bij Sommerset, die vanaf daar over het Leirfjord ging naar de noordkant. Dit nieuwe traject was 25 kilometer lang en omvatte de tunnels Kalvik (2700 m), Aspfjord (1500 m), Daudmannvik (820 m), Tennflog (800 m), Løkthaugen (730 m) en Megård (390 m). Dit tracé is op 20 juni 1966 geopend voor het verkeer. Hiermee was de veerdienst over Leirfjorden een stuk korter geworden. In 1989 is hier nog de tunnel Berrflog (1400 m) aan toegevoegd vanwege lawines op de zuidhelling van het Leifjord.

Later werd besloten om het noordelijker deel van de E6 geheel te bypassen via een oostelijker tracé van Sommerset naar Mørsviksbotn, een 29 kilometer lang tracé door de bergen met tunnels. Een voordeel was dat de veerdienst bij Sommerset opgeheven kon worden. Dit project vereiste significante tunnelbouw, namelijk de tunnels Kobbskar (4500 m), Middagsfjell (2100 m), Raudhammar (1300 m), Kobbhammar (840 m), Kannflog (760 m) en Gleflog (500 m). Dit gehele project is op 10 juli 1986 in gebruik genomen. Het traject is ondanks de tunnels het mooiste deel van de E6 in Sørfold, vooral het uitzicht over de bergen rond het meer Kobbvatnet.

Mørsviksbotn - Ballangen

Het 130 kilometer lange traject tussen Mørsviksbotn en Ballangen voert over schiereilanden die minder bergachtig zijn dan de delen zuidelijker en noordelijker. Dit traject kent geen noemenswaardige tunnels, maar heeft grotendeels een relatief laagwaardig karakter, met veel bochtige trajecten en diverse lage bergpassen. Het kost tegenwoordig snel 2,5 uur of meer om dit traject af te leggen.

Op dit deel bevindt zich nog de enige veerdienst van de E6. In 1941 werd de eerste veerdienst van Korsnes naar Skarberget in gebruik genomen. De westelijke ferryterminal is later verplaatst naar het beter bereikbare Bognes, waar meer ruimte was voor uitbreiding. Qua afstand of vaartijd maakte het geen substantieel verschil. In 1973 is aan de kant van Skarberget een nieuwe ferryterminal in gebruik genomen.

Later is tussen Drag en Kjøpsvik een alternatieve veerdienst tot ontwikkeling gekomen. Deze zet voertuigen het fjord 20 kilometer zuidelijker over. De veerdienst begon in 1968 initieel op de route Drag - Kjøpsvik - Skarberget, maar de tweede etappe naar Skarberget kwam in 1992 te vervallen toen de riksvei 827 van Kjøpsvik tot de E6 bij het kruispunt Sætran in gebruik werd genomen. Het is vooral sindsdien dat deze veerdienst een alternatief is voor Bognes - Skarberget.

In 1941 werd ook een veerdienst in gebruik genomen tussen Sætran en Forså over het Efjord. Deze veerdienst bevond zich 13 kilometer na de veerdienst van Skarberget. In 1969 werd hier de Kjerringvikstraumenbrug in gebruik genomen, waarmee deze veerdienst kwam te vervallen. Met deze brug werd ook een 8 kilometer lang nieuw tracé van de E6 in gebruik genomen.

Bij Ballangen moest het verkeer oorspronkelijk met een omweg door de bebouwde kom. Op 1 juli 2022 opende een bypass van Ballangen voor het verkeer.[75][76]

Regio Narvik

De Hålogalandbrug.

Narvik is een belangrijke havenstad, die een ijsvrije toegang gaf voor de export van ijzererts uit de mijnen in Noord-Zweden. Al in 1902 kwam een spoorlijn gereed vanuit Zweden naar Narvik. De stad zelf groeide uit als industrieel centrum, maar was vanuit de rest van Noorwegen over de weg slecht bereikbaar. Er waren maar liefst drie veerdiensten rond de stad.

In 1930 werd een autoveerdienst tussen Ankenes en Narvik in gebruik genomen. In juli 1943 werd onder Duitse bezetting al een provisorische brug over het Beisfjord tussen beide plaatsen gebouwd, die na de oorlog in 1959 werd vervangen door de permanente Beisfjordbrug. Dit was de eerste noemenswaardige brug in het gebied bij Narvik.

Noordelijk van Narvik was vanaf 1927 een veerdienst over het fjord Rombaken. Deze voer naar Øyjord. In 1959 begon de bouw van de weg die helemaal rond het Romsbaken voert, culminerend met de openstelling van de Rombaksbrug op 24 september 1964. Dit was indertijd één van de grotere hangbruggen in Noorwegen. In de decennia daarna verliep de E6 rond het fjord, maar groeide de interesse naar een kortere verbinding naar het noorden. Wat mede speelde was dat de luchthaven van Narvik een heel eind buiten de stad op de E10 richting de Lofoten lag. Met een kruising van het Romsbaken zou de reistijd naar het vliegveld flink korter worden. Uiteindelijk werd gekozen voor de bouw van een kolossale hangbrug, de Hålogalandbrug die op 9 december 2018 werd geopend. Bij opening was het de vijfde hangbrug van Europa en de grootste brug ten noorden van de poolcirkel.[77] De oude E6 via de Rombaksbrug is hernummerd naar de Fv. 7575.

Wat verder zuidelijk van Narvik is in 1938 een veerdienst in gebruik genomen van Grindjord naar Skjærvik, die het fjord Skjomen kruiste. Dit was slechts een korte oversteek, en met nieuwe technieken was het mogelijk het fjord met een brug te overspannen. Dit werd de Skjombrug, een middelgrote hangbrug die op 10 november 1972 in gebruik werd genomen. Hiermee was Narvik over de weg verbonden met Ballangen. Hiermee werden in 13 jaar tijd alle drie veerdiensten in de regio Narvik opgeheven.

Troms

De Sørstraumenbrug.

De E6 legt 380 kilometer in Troms af. In Troms zijn geen hoogwaardige delen aangelegd, maar wel diverse tracéverleggingen, bruggen en tunnels.

Tussen 1913 en 1918 is de weg vanaf Bjerkvik tot de bergpas Gratangsfjellet op de grens tussen Nordland en Troms aangelegd. Dit deel is in 1985 vervangen door een modernere weg met veel ruimere bochten. Het oude tracé is nog in het landschap te herkennen.

De weg voert in Bardufoss rond de luchthaven, waarvan de landingsbaan in 1952-1953 is verlengd, de E6 is toen naar het westen verlegd. Het is één van de belangrijkste militaire bases in Noorwegen. De weg is verder tussen Narvik en Skibotn niet substantieel opgewaardeerd en volgt voor het overgrote deel nog het historische tracé.

Noordelijker zijn wel tracéverbeteringen uitgevoerd. Prominent is de afsnijding van een bergrug met de Nordnestunnel, een 5,8 kilometer lange tunnel die een 15 kilometer lang deel van de E6 afsneed.[78] De tunnel opende op 10 november 2018.[79] Iets oostelijker is tussen 2001 en 2003 de 2.265 meter lange Skardaltunnel aangelegd die een lawinegevoelig deel langs het Kåfjord.

Het verkeer op de E6 moest in het oosten van Troms altijd over Sørkjosfjellet, een ruim 200 meter hoge bergpas die erg gevoelig was voor slecht weer. Aangezien dit de enige wegverbinding in de regio is, betekende een afsluiting dat al het verkeer lam kwam te liggen. Daarom is Sørkjosfjellet tussen 2014 en 2018 ondertunneld met de 4,6 kilometer lange Sørkjosentunnel. De tunnel opende op 2 februari 2018 voor het verkeer.[80][81]

In het oosten van Troms verliep de E6 oorspronkelijk helemaal rond het fjord Kvænangen, dat zich vernauwde in Sørstraumen. In 1980 opende de Sørstraumenbrug voor het verkeer, die de afstand van de E6 in dit gebied met 33 kilometer inkortte. De oude route is sindsdien als de fylkesvei 7968 genummerd, voorheen Fv. 367.

Op 31 mei 2022 stortte een brug bij Badderen na een overstroming gedeeltelijk in.[82] Er was enkele weken een omleidingsroute van 700 kilometer door Finland, tot een tijdelijke brug gereed was. De brug dateerde van 1986.

Kvænangsfjellet

Kvænangsfjellet is een 400 meter hoge bergpas tussen Oksfjordhamn en Sørstraumen. Dit is een schitterende route, maar in de winter problematisch vanwege lawinegevaar, sneeuwval en sneeuwjacht, ondanks de beperkte hoogte heeft deze bergpas steile trajecten. Als de weg gesloten is kan het verkeer enkel een 700 kilometer lange omweg via Finland nemen.[83] In sommige winters is de weg dagenlang dicht vanwege lawinegevaar.

Om dit aan te pakken is Kvænangsfjellet ondertunneld, maar niet met een basistunnel zoals veel vergelijkbare E6 projecten in Noord-Noorwegen. Vanwege de geringe verkeersintensiteiten zou een 11 kilometer lange tunnel niet economisch zijn. Wel wordt de weg gedeeltelijk over een nieuw tracé aangelegd, met de 1.800 meter lange Mettvolliatunnel en de 3.400 meter lange Kvænangsfjelltunnel. De keuze om niet een basistunnel aan te leggen werd wel bekritiseerd.[84] De Kvænangstunnel ligt alsnog op ruim 300 meter boven zeeniveau.

In 2019 werd dit project in het portfolio van Nye Veier opgenomen.[85][86] In 2020 begon de aanbesteding van dit project.[87] Het project is op 11 maart 2021 gegund[88] en de bouw begon op 27 augustus 2021.[89] Het project moet medio 2024 gereed zijn, alhoewel de Kvænangsfjelltunnel al eerder op 15 december 2023 werd geopend.[90][91]

Finnmark

De E6 nabij Alta, richting Narvik.
De splitsing E6/E8 bij Nordkjosbotn.

De E6 legt 640 kilometer in Finnmark af. De route van de E6 is in de loop der jaren in het midden van Finnmark substantieel gewijzigd, oorspronkelijk verliep de doorgaande wegverbinding over Ifjordfjellet tussen Lakselv en Tana Bru, deze weg was vanaf 1937 doorgaand te berijden. In november 1940 kwam de weg over Børselvfjellet gereed. In 1949 werd deze route onderdeel van de toenmalige riksvei 50 van Oslo naar Kirkenes. Vanaf 1965 was de route als de riksvei 6 genummerd, tot in 1983 de E6 via een veel zuidelijker route via Karasjok werd geleid. Dit was de grootste routewijziging van de gehele E6.

De weg was in Finnmark oorspronkelijk grotendeels een gravelweg die na de Tweede Wereldoorlog is geasfalteerd. Veel delen die voor 1940 waren aangelegd waren bovendien zeer smal, met een rijbaan van slechts 3 tot 3,5 meter. Tegen 1986 was de gehele E6 in Finnmark een asfaltweg. Aan de route zijn nadien nog beperkte upgrades gepleegd, minder grootschalig dan zuidelijker in Noorwegen vanwege het zeer geringe verkeersaanbod. Problematisch waren van oudsher de bergtrajecten, wat ook een reden was om de E6 in 1983 te verplaatsen van Ifjordfjellet naar een route via Karasjok. Zelfs bergpassen die maar 200 of 300 meter boven zeeniveau komen zijn in Finnmark in de winter slecht berijdbaar.

De meeste upgrades aan de E6 zijn in de regio rond de stad Alta uitgevoerd. Westelijk van Alta is de E6 tussen 2008 en 2018 opgewaardeerd met de bouw van tunnels, een brug en deels een nieuw tracé om de route in te korten. Op 20 december 2013 opende een korter tracé ten westen van Alta, inclusief de Kåfjordbrug.[92] Op 13 december 2016 opende nog eens 13 kilometer ten noorden van Kåfjord, inclusief twee tunnels.[93] Op 22 november 2018 opende de nabijgelegen Áilegastunnel.[94] Hiermee was 20 kilometer van de E6 ten westen van Alta opgewaardeerd naar een weg waar 80 km/h gereden kan worden.[95]

De weg van Lakselv naar Karasjok is vanaf de jaren 1920 aangelegd en was in 1934 doorgaand te berijden, initieel echter alleen in de zomer. In de jaren '50 is de weg uitgebouwd tot een weg die het hele jaar berijdbaar was. Het traject van Karasjok naar Tana Bru is in de jaren '70 aangelegd als minder wintergevoelige route dan de oorspronkelijke route over Børselfjellet en Ifjordfjellet. Tegen 1980 was de weg tussen Karasjok en Utsjoki gereed, tussen Utsjoki en Tana Bru was de weg in 1977 voltooid.[96]

Op 16 augustus 1948 opende bij Tana Bru de eerste permanente Tanabrug, een smalle hangbrug, die tijdelijke bruggen uit de bezettingstijd verving. Dit is de enige verbinding tussen het westen en het oosten van Finnmark. De brug had het einde van de levensduur bereikt en is tussen 2017 en 2020 vervangen door een bredere tuibrug, die op 15 september 2020 werd geopend.[97]

De weg van Tana Bru naar Kirkenes is in de periode 1930-1938 grotendeels gereed gekomen.[98] Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting van Noorwegen was de E6 in Finnmark nagenoeg voltooid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was bijna de helft van alle Duitse soldaten in Finnmark gestationeerd.

Toekomst

Oslo

In Oslo is het gepland een oostelijke bypass aan te leggen, het project heet 'E6 Oslo øst'.[99] Het project ontstond oorspronkelijk vanuit de wens om een tunnel in de wijk Manglerud aan te leggen. Dit omvat een verlegging van de E6 naar het oosten in de wijk Manglerud.[100] Uiteindelijk moet de E18 hier ook op aangesloten worden, zodat Mosseveien langs het Oslofjord afgewaardeerd kan worden. Het project van de Manglerud tunnel was opgenomen in Oslopakke 3 en de kosten waren geraamd op 13 miljard NOK. Het project voorzag in een circa 5 kilometer lange tunnel, vanaf Abildsø tot Ulven. Het zuidelijk deel tot aan Bryn zou met 2x3 rijstroken worden uitgerust, tot het punt waar het verkeer naar de Ring 3 afsplitst. Het resterende deel tot Ulven zou dan 2x2 rijstroken tellen. De scope van het project is later echter vergroot tot een complete oostelijke bypass van Oslo, het werd echter niet in het nasjonal transportplan opgenomen, waardoor de planvorming is gepauzeerd.[101]

Lillehammer - Otta

De E6 is een motorvei vanaf Oslo tot aan Moelv en daarna een motortrafikkvei met 1x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen tot voorbij Lillehammer.[102] Oorspronkelijk was het gepland om dit traject van 80 kilometer gefaseerd op te waarderen. In 2015 is het bedrijf Nye Veier opgericht dat grootschalige projecten in Noorwegen ging uitvoeren. De uitvoering hiervan richtte zich meer op langere trajecten, in plaats van korte deelprojecten van enkele kilometers zoals tot dat moment gebruikelijk was. Het gehele traject van Kolomoen naar Lillehammer was voorzien als een autosnelweg met 2x2 rijstroken en een maximumsnelheid van 110 km/h.

Het traject van Kolomoen naar Ensby was opgedeeld in een 43 kilometer lang traject vanaf Kolomoen (Rv. 3) tot Moelv (Mjøsbrug)[103] en een 37 kilometer lang traject vanaf Moelv tot Ensby (ten noorden van Lillehammer).[104] Het deel tot aan Moelv kwam in 2020 gereed.

Moelv - Lillehammer - Øyer

Het traject in de omgeving van Lillehammer verloopt van Moelv naar Øyer en is in totaal 43 kilometer lang. De bouw is opgedeeld in drie segmenten: Moelv - Roterud ten zuiden van Lillehammer, Roterud - Storhove langs de westkant van Lillehammer en Storhove - Øyer ten noorden van Lillehammer. Oorspronkelijk was het gepland dat het deel tussen Biri en Lillehammer-Nord alleen opgewaardeerd zou worden met inhaalstroken en een rijbaanscheiding over een afstand van 36 kilometer.[105] Op 22 juni 2017 is besloten om dit deel direct als autosnelweg met 2x2 rijstroken aan te leggen.[106][107] De uitvoering van dit project liep in 2021-2022 op een fiasco uit nadat uiteindelijk van alle drie segmenten de bouw niet kon starten.

Tussen Moelv en Biri kruist de E6 het meer Mjøsa via de Mjøsbrug. Het is gepland deze brug te vervangen door een bredere brug op autosnelweg-profiel. De planuitwerking vond in 2020 plaats. De contract voor de bouw van 11 kilometer van de E6 tussen Moelv en Roterud werd op 7 september 2020 gegund.[108] Dit omvat ook de nieuwe Mjøsbrug. Echter op 2 juli 2021 werd het contract weer ingetrokken vanwege een dreigende kostenoverschrijding.[109] De Mjøsbrug was aanvankelijk gepland als een gedeeltelijk houten brug. Dit ontwerp werd nog meer onzeker nadat in 2022 een houten brug instortte en vervolgens bijna alle houten bruggen in Noorwegen afgesloten werden uit veiligheidsredenen. Het project is vervolgens helemaal herontworpen op een lagere maximumsnelheid van 100 km/h.[110]

In april 2019 begon de aanbesteding van het 23 kilometer lange deel tussen Roterud en Storhove bij Lillehammer.[111] Op 27 maart 2020 is het contract gegund voor de bouw van 23 kilometer autosnelweg tussen Roterud bij Biri en Storhove aan de noordkant van Lillehammer.[112] Dit project is in december 2022 echter voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege een bezwaar van het milieudepartement tegen de brug over de rivier de Lågen bij Lillehammer.[113] Op 10 februari 2023 werd alsnog voor dit tracé gekozen, met extra inpassingsmaatregelen.[114] Gekozen werd voor een smaller dwarsprofiel van 20 in plaats van 23 meter.[115]

Het noordelijk deel tussen Lillehammer (Storhove) en Øyer is in 2003-2005 reeds verbeterd.[116] Het is gepland om dit deel te verbreden naar een 2x2 motorvei waar 110 km/h gereden mag worden.[117] In 2018 is het traject van Ensby naar Øyer opgenomen in de portefeuille van Nye Veier.[118] Het project omvat 9,6 kilometer autosnelweg inclusief een 2,6 kilometer lange tunnel.[119] De bouw tussen Storhove aan de noordkant van Lillehammer en Øyer had in 2021 moeten starten,[120] maar het tekenen van het contract werd op het laatste moment gestaakt omdat de risico's te groot bleken.[121] Uiteindelijk is op 14 augustus 2023 het contract getekend.[122] Op 10 januari 2024 begon de bouw van de 2,7 kilometer lange Fåbergtunnel.[123] Dit deel moet eind 2026 gereed zijn.[124]

Øyer - Otta

Het traject van Øyer naar Otta is 90 kilometer lang, waarvan delen in het verleden al zijn opgewaardeerd. Het was aanvankelijk gepland om de E6 hier met aparte projecten op te waarderen, maar deze zijn in 2019 samengevoegd als een totaalproject in het portfolio van Nye Veier.[125][126]

Het 14 kilometer lange deel tussen Øyer en Tretten is tussen 2010 en 2012 opgewaardeerd naar een tweestrooks weg met middengeleider en inhaalstroken. Ook is de 3.850 meter lange Øyertunnel aangelegd. De upgrade kostte 1,4 miljard NOK.[127] In 2017, minder dan 5 jaar na openstelling van de tunnel, zijn procedures gestart voor de bouw van een tweede tunnelbuis.[128]

Het deel tussen Tretten en Ringebu is ongeveer 24 kilometer lang.[129] Dit is het meest laagwaardige deel van de E6 in Gudbrandsdalen. In 2021 werd aanbevolen om Ringebu met een tunnel te bypassen.[130]

Het 56 kilometer deel tussen Ringebu en Otta is grotendeels in 2016 al opgewaardeerd met het 33 kilometer lange project tussen Frya en Sjoa. Resterend is nog het deel van Sjoa naar Otta. Bij Sjoa is reeds een aanzet gegeven voor een verlenging naar Otta. In Otta is de kruising met de riksvei 15, waar al veel verkeer afslaat. Noordelijk van Otta zijn vooralsnog geen concrete upgrades voorzien, maar in het nasjonal transportplan is het deel tussen Otta en Dombås wel voorzien als onderdeel van het Nye Veier portfolio.

Trøndelag

De E6 bij Sel in Oppland.
De E6 in Dombås.

Trøndelag is de regio in de ruime omgeving van Trondheim. Het is een dichter bevolkte streek tussen de bergen van Zuid-Noorwegen en de wildernis verder naar het noorden. Omdat de regio dichter bevolkt is, is de E6 in het verleden al op veel trajecten opgewaardeerd. Er zijn ook tal van plannen om de E6 in Trøndelag verder te verbeteren, met name tussen Ulsberg (splitsing riksvei 3) en Steinkjer, de noordelijkste plaats van betekenis in Trøndelag.

Er is 37 kilometer motorvei ten zuiden van Melhus (bij Trondheim) gepland, evenals een opwaardering tot motorvei door Trondheim over 10 kilometer. Ook wordt 40 kilometer tussen Ulsdal en Støren ten zuiden van Trondheim verbreed, dit was oorspronkelijk als een 2+1-weg gepland, maar later is gekozen voor 2x2 rijstroken. De uitbouw van het 64 kilometer lange traject van Ulsberg tot Melhus bij Trondheim krijgt prioriteit.[131]

Ulsberg - Soknedal

De upgrade tussen Ulsberg en Soknedal is 25 kilometer lang. Dit traject heeft één van de laagste ontwerpeisen van alle delen van de E6 ten zuiden van Trondheim. Bij Ulsberg komen de E6 en Rv. 3 samen, zodat hier het verkeer toeneemt. Dit deel zal ook een rondweg bij Berkåk vormen. De E6 zal hier bijna volledig als autosnelweg met 2x2 rijstroken en 110 km/h gerealiseerd worden.[132]

Later werd het besluit om de E6 zuidelijk van Soknedal met 2x2 rijstroken aan te leggen heroverwogen en is een bestemmingsplan met een enkelbuizige tunnel ten zuiden van Soknedal vastgesteld. In mei 2020 gaf Nye Veier echter aan dat dit deel bovengronds kan worden aangelegd met 2x2 rijstroken voor dezelfde aanlegkosten als de tunnel.[133][134]

De uitvoering was oorspronkelijk gepland voor de periode 2024-2027, maar in 2018 werd gesteld dat de procedures ver gevorderd waren en een openstelling wellicht al in 2023 plaats kon vinden.[135] In november 2019 werd een contract gegund voor de planuitwerking en vervolgens bouw van de E6 tussen Ulsberg en Soknedal. Het contract is op 22 september 2021 echter beëindigd vanwege oplopende kosten.[136] Op dat moment waren bij Berkåk al grootschalige grondwerken in uitvoering. Op 24 november 2023 werd een nieuw contract getekend.[137][138] De bouw van het 15 kilometer lange deel tussen Berkåk en Vindåsliene start begin 2024.[139]

In september 2020 begon de planvorming van de omlegging van de E6 bij Ulsberg, wat ook een ongelijkvloerse aansluiting op de Rv. 3 omvat.[140]

Soknedal - Støren (Håggåtunnel)

Tussen Korporalsbrua en Gyllan wordt de E6 als autosnelweg aangelegd, dit betreft de omgeving van Støren. In maart 2022 werd een tunnelalternatief ten westen van Støren geselecteerd, met een 4,4 kilometer lange tunnel.[141] De oostelijke rondweg van Støren, inclusief de Håggåtunnel zal dan niet gebruikt worden voor de upgrade.

Støren (Håggåtunnel) - Skjerdingstad

Tussen de Håggåtunnel bij Støren en Skjerdingstad bij Kvål is een 24 kilometer lang stuk motorvei gepland.[142] Het project is planmatig opgedeeld in een 8 kilometer lang deel van de Håggåtunnel tot Røskaft, en een stuk tussen Røskaft en Skjerdingstad met een 16,3 kilometer lang stuk motorvei, inclusief een 5 kilometer lange tunnel. De procedures zijn hiervoor in 2014 gestart, maar in maart 2021 werd een alternatief tracé gekozen.[143][144] De nieuwe snelweg krijgt 2x2 rijstroken en smalle vluchtstroken, met een dwarsprofiel van 20 meter.

Trondheim - Stjørdal

De E6 wordt tussen Trondheim en Stjørdal uitgebouwd tot motorvei met 2x2 rijstroken en een maximumsnelheid van 110 km/h. Het plangebied loopt van Ranheim aan de oostkant van Trondheim tot Værnes, waar de luchthaven van Trondheim is gelegen. Het traject is 22,9 kilometer lang.[145] Op 28 september 2018 werd een contract van 4 miljard NOK aan het Spaanse bouwbedrijf Acciona gegund om dit deel te gaan verdubbelen.[146][147] De werkzaamheden zijn op 1 september 2020 gestart[148][149] en moesten volgens oorspronkelijke planning in 2025 opgeleverd worden.[150] Echter in 2023 werd duidelijk dat het project waarschijnlijk twee jaar vertraging heeft opgelopen, tot medio 2027.[151] Vervolgens is op 1 juli 2023 besloten om het gehele contract met Acciona te beëindigen en het project geheel opnieuw aan te besteden.[152]

Stjørdal - Steinkjer

Het 19 kilometer lange traject Stjørdal en Åsen was oorspronkelijk gepland om als een 2+1 weg aan te leggen met een maximumsnelheid van 90 km/h.[153] Later is dit opgewaardeerd tot een motorvei met een maximumsnelheid van 110 km/h. De bouw wordt uitgevoerd door Nye Veier.[154] De bouw omvat de langste tunnel van Trøndelag, de 6,1 kilometer lange Forbordsfjelltunnel.[155] Het project omvat in totaal vijf tweebuizige tunnels: Forbordsfjelltunnel (6,1 km), Høghåmmårtunnel (1,4 km), Ramshåmmårtunnel (1,8 km), Grubbåstunnel (0,3 km) en Åsentunnel (2 km). Op 10 mei 2019 is een contract gegund van 4 miljard NOK.[156][157] Het plan is daarna echter weer gewijzigd, en op 17 december 2021 volgde een definitieve contractgunning van 5,6 miljard NOK.[158][159] De bouwstart volgde op 23 februari 2022.[160] Op 31 augustus 2023 werd de tunneldoorslag gevestigd in de Forbodsfjelltunnel, op 29 februari 2024 volgde de tunneldoorslag in de Åstunnel.[161] De autosnelweg moet medio 2027 worden geopend en is dan de noordelijkste autosnelweg in Noorwegen.

Er zijn plannen om de E6 te verbeteren over een lang traject tussen Åsen en Steinkjer. De weg moet hier opgewaardeerd worden naar een hoogwaardige tweestrooksweg met frequent inhaalstroken en een middengeleider. Het project is opgenomen in het nasjonal transportplan voor 11,5 miljard kronen (circa € 1,2 miljard).

Nordland

De Kjerringvikstraumenbrug ten zuiden van Ballangen.

Resterende upgrades in Helgeland

Het Helgeland Sør project voorziet in de upgrade van 48 kilometer van de E6 over een 132 kilometer lang traject tussen de grens met Trøndelag en de zuidkant van Korgfjellet. De E6 wordt hier verbeterd naar een weg waar een constante snelheid van 80 of 90 km/h aangehouden kan worden. In 2019 en 2020 zijn hiervan al delen van de vernieuwde E6 geopend. In 2023 begon de bouw van het zuidelijkste deel, 9,6 kilometer tussen de grens met Trøndelag en Lille Majavatn. Dit deel moet medio 2024 worden geopend.[162] Het deel tussen Lille Majavatn en Trofors is al voltooid.

Op 24 september 2021 begon de bouw van een 10,3 kilometer lange omlegging van de E6 ter hoogte van Trofors.[163][164] De nieuwe weg heeft een hogere ontwerpsnelheid en een maximumsnelheid van 90 km/h. De omlegging moet eind 2025 worden geopend.

Als laatste moet nog het deel tussen Trofors en Mosjøen worden verbeterd.

Salten

Het is ook gepland om een 20 kilometer lang traject van de E6 in de omgeving van Storjord op te waarderen.[165] Dit betreft een traject met een lagere standaard aan de noordzijde van het gebergte Saltfjellet, op de overgang naar Saltdalen. De kosten van het project worden geschat op 1 miljard NOK. Het project is opgedeeld in 3 deelprojecten. Het project is later overgedragen van Statens Vegvesen aan Nye Veier, die het in 2021 prioriteit gaf.[166]

Fauske - Mørsviksbotn

Het is gepland om tussen Fauske en Mørsvikbotn een 45 kilometer lang nieuw tracé van de E6 aan te leggen die de afstand met 14 kilometer verkort en de reistijd tussen Fauske en Narvik met 25 minuten reduceert.[167][168] De weg wordt met en groot aantal tunnels en twee grote bruggen aangelegd, en ontworpen op 90 km/h. Het wordt genoemd als 's werelds grootste wegenproject ten noorden van de poolcirkel. Het omvat 10 tunnels met een totale lengte van 23 kilometer. Het nieuwe tracé loopt westelijker dan de bestaande route en bypasst een aantal bestaande tunnels, die niet kosten-effectief naar hedendaagse standaarden op te waarderen zijn. Ook worden er nieuwe bruggen over twee delen van het Leirfjord aangelegd, een 555 meter lange kokerbrug over het zuidelijk deel (Tørrfjord), en de Leirfjordbrug (een hangbrug) over het Leirfjord zelf met een hoofdoverspanning van 760 meter.[169] Op 15 november 2016 is het plan vastgesteld.[170][171] Op 14 augustus 2023 werd aangekondigd dat de financiering van dit project rond was.[172]

Het project wordt in drie contracten uitgevoerd. In januari 2024 kwam de financiering van 7,3 miljard NOK voor het zuidelijkste contract tussen Megården en Sommerset rond.[173] Het omvat van zuid naar noord de volgende objecten; een circa 1.150 meter lange tunnel, een 555 meter lange brug over het Tørrfjord, een circa 5.300 meter lange tunnel, een circa 4.900 meter lange tunnel en een circa 2.300 meter lange tunnel.

Het middelste contract omvat een circa 3.300 meter lange tunnel, de Leirfjordbrug, de grootste brug van het gehele project, en een circa 1.300 meter lange tunnel.

Het noordelijke contract omvat een circa 1.200 meter lange tunnel, een circa 1.100 meter lange tunnel, een circa 1.600 meter lange tunnel en een circa 2.400 meter lange tunnel. Dit gehele deel komt ten westen van de bestaande E6 te liggen, waarmee een schitterend deel langs het meer Kobbvatnet wordt gebypasst voor een ligging langs het westelijker gelegen meer Horndalsvatnet.

Tysfjord

Er zijn nog geen concrete plannen om de enige veerdienst in de E6 over het Tysfjord, ten zuiden van Narvik tussen Bognes en Skarberget, te vervangen door een brug, zoals dat in het zuiden van Noorwegen wel veel gebeurt. Het Tysfjord betekent dat Noord-Noorwegen alleen per veerdienst is te gebruiken, verbindingen met de rest van Noorwegen zijn alleen via een reusachtige omweg via Zweden mogelijk. Er zijn wel eens voorstellen gedaan, zoals een onderzeetunnel over een alternatieve vaste oeververbinding ter hoogte van de riksvei 827. Een vaste oeververbinding komt vooralsnog niet in het nasjonal transportplan voor.

Er zijn plannen om de 212 meter hoge bergpas Ulvsvågskaret te ondertunnelen.[174] De kosten zijn in 2021 geraamd op 1,45 miljard NOK.[175] Deze bergpas ligt een eindje ten zuiden van de veerdienst vanaf Bognes.

Troms

Nordkjosbotn - Hatteng

De E6 is tussen Nordkjosbotn en Hatteng een relatief laagwaardige weg met veel kruisende wegen en aanwonenden. Het is gepland om de E6 hier significant op te waarderen over een 23 kilometer lang traject, waarbij een groot deel over een nieuw tracé wordt aangelegd. Dit deel valt ook samen met de E8. Het project is in het portfolio van Nye Veier opgenomen.[176] In 2023 startte de planprocedure.[177]

Olderdalen - Langslett

Het 43 kilometer lange traject van de E6 tussen Olderdalen en Langslett heeft een lagere standaard, is problematisch in de winter en heeft relatief veel aanwonenden. Bijna de gehele route ligt dicht langs het fjord Lyngen en sluit op het noordelijk einde aan op de in 2018 geopende Sørkjostunnel. Het is gepland dit deel te verbeteren. Het project is opgenomen in het portfolio van Nye Veier.[178]

Finnmark

In Finnmark liggen de verkeersintensiteiten over het algemeen zeer laag en grote delen van de E6 zijn adequaat uitgebouwd met twee rijstroken en een maximumsnelheid van 80 km/h. De weinige plaatsen op de route dienen vaak als stopplaats voor tankstations, laden en voorzieningen, waardoor rondwegen veelal niet gepland zijn.

Alta is met 15.000 inwoners de grootste plaats van Finnmark en de enige plaats die het karakter van een kleine stad heeft. Het is ook de noordelijkste plaats met meer dan 15.000 inwoners in Noorwegen. Het verkeer moet in Alta een relatief lang traject door bebouwd gebied met rotondes en verkeerslichten. Bij Alta is een zuidelijke rondweg gepland, zodat doorgaand verkeer niet meer door de stad hoeft.[179] In 2013 is een planuitwerking uitgevoerd, maar na 2015 was er weinig voortgang op het dossier.[180]

Alternatieven

De E6 (links) en riksvei 3 (rechts) tussen Oslo en Trondheim.

Oslo - Trondheim

Tussen Oslo en Trondheim wordt door doorgaand verkeer ook vaak de riksvei 3 gebruikt, die iets oostelijker parallel aan de E6 verloopt, die ten zuiden van Hamar aftakt en na Oppdal weer invoegt. Deze route is beter uitgebouwd en korter dan de E6. Bovendien is deze route vlakker en beter beschut, waardoor het vooral in de winter een beter berijdbare route is omdat het niet over onbeschutte bergtrajecten voert. De riksvei 3 voert door Østerdalen, een langgerekt dal dat een begrip is in Oost-Noorwegen. Wanneer men de keuze heeft tussen een route door Østerdalen of over Dovrefjell is voor Noren meteen duidelijk of de riksvei 3 of E6 bedoeld wordt.

Naar de Noordkaap

Voor lange-afstandsverkeer naar de Noordkaap is de E6 een tijdrovende route. Het is sneller om via Zweden de E4 te nemen en dan via de Valtatie 4 door het noorden van Finland te rijden, via Rovaniemi, Inari naar Karasjok, dan de E6 en E69 te nemen naar de Noordkaap. Vanuit landschappelijk oogpunt gezien is de E6 echter veel interessanter. Veel Noordkaapgangers rijden via de E6 heen en via de E4 terug. De terugreis van de Noordkaap via de E4 naar Malmö kan in 3 dagen gedaan worden. Voor de route van de E6 is 5 dagen wel het minimum, maar veel reizigers nemen er (aanzienlijk) meer tijd voor.

Lakselv - Tana bru

De route tussen Lakselv en Tana bru in Finnmark is via de fylkesvei 98 ongeveer 40 kilometer korter dan via de E6. De fylkesvei 98 is ook sneller, maar voert door afgelegen gebied met vrijwel geen voorzieningen. De maximumsnelheid varieert tussen 80 en 90 km/h. Na meerdere upgrades is de Fv. 98 over grotere afstanden met 80 of 90 km/h te berijden waardoor het een minder intensief te berijden route is dan het voorheen was. De weg was historisch gezien in slechte staat vanwege vorstschade die voor hobbelig wegdek zorgt. In 2023 waren er nog slechts enkele slechtere delen resterend.

De route over het Ifjordfjell is landschappelijk ook een mooiere route dan de vrij vlakke E6 via Karasjok.

Lange-afstandsverkeer naar Kirkenes

Het verkeer naar de oostelijke Finnmark kan tot ver in Noord-Noorwegen sneller Kirkenes bereiken door door te steken via Zweden en Finland. Zelfs vanaf Narvik en Skibotn is het nog sneller om via Zweden en/of Finland te rijden dan om de E6 te volgen. Ook tussen Alta en Kirkenes is het sneller om via Finland te rijden dan de E6 te volgen.

Svinesund - Kirkenes is door Zweden en Finland maar liefst 600 kilometer korter dan de route via de E6.

Voorzieningen

De afstanden langs de E6 zijn gigantisch, vooral ten noorden van Trondheim. Desondanks zijn er regelmatig voorzieningen, tankstations zijn in bijna elk dorp met een paar honderd inwoners wel te vinden, vooral de dorpen die bij een kruising van belangrijkere wegen liggen. De meeste tankstations zijn tot 22 uur of middernacht open. Veel tankstations functioneren ook als snackbar en gemakswinkel. Onbemande tankstations komen relatief weinig voor, maar bij vrijwel alle tankstations moeten passanten bij de pomp betalen, ook als er een winkel is. In Noorwegen zijn voldoende laadpunten voor elektrische voertuigen, ook (en vooral) langs de E6, ook in Noord-Noorwegen.

In de meeste dorpen is ook wel een kleine supermarkt zoals Kiwi, Coop of Ica. Grotere supermarkten vindt men vooral in de wat grotere plaatsen, die vaak meerdere honderden kilometers uit elkaar liggen.

het traject met de minste voorzieningen is verrassend niet in het noorden van Noorwegen, maar vooral op het traject door Midden-Noorwegen, vooral tussen Steinkjer en Mosjøen zijn betrekkelijk weinig tankstations en wegrestaurants.

Bergpassen

Kvænangsfjellet in Noord-Noorwegen (ondertunneld in 2023).

De E6 passeert diverse bergpassen. Dovrefjell in Zuid-Noorwegen is het hoogste punt van de weg, Saltfjellet is een belangrijk punt op de poolcirkel. De meeste bergpassen liggen in Noord-Noorwegen, die veelal niet zo hoog zijn, maar wel gevoelig zijn voor winterweer. Enkele hiervan zijn inmiddels ondertunneld. Ten zuiden van Dovrefjell zijn geen echte bergpassen.

In Noorwegen kent men het begrip 'bergpas' niet zoals men dat in de Alpen kent. Men spreekt veelal van een bergovergang of bergroute. De bergtrajecten zijn herkenbaar aan de slagbomen die aan het begin en einde staan zodat ze in de winter kunnen worden afgesloten als de omstandigheden te gevaarlijk zijn. Soms is kolonnerijden verplicht, men rijdt dan achter een sneeuwschuiver over een onbeschut bergtraject.

Dit is een lijst van passen van zuid naar noord. Passen in cursief zijn ondertunneld.

bergpas hoogte fylke opmerking
Dovrefjell 1026 m Innlandet/Trøndelag hoogste punt van de E6
Snåsaheia 260 m Trøndelag
Kappfjell-lia 365 m Nordland
Korgfjellet 560 m Nordland ondertunneld met de Korgfjelltunnel
Saltfjellet 689 m Nordland op de poolcirkel, hoogste punt in Nordland
Kobbskartunnel 280 m Nordland tunnelportaal
Kråkmofjellet 380 m Nordland
Ulsvågskaret 220 m Nordland
Gratangseidet 330 m Nordland/Troms
Bukkemyrskjæringa 427 m Troms hoogste punt in Troms
Heia 234 m Troms
Sørkjosfjellet 223 m Troms ondertunneld met de Sørkjostunnel
Kvænangsfjellet 401 m Troms ondertunneld met de Kvænangsfjelltunnel, sindsdien circa 350 m
Sennalandet 385 m Finnmark hoogste punt in Finnmark
Hatter 238 m Finnmark

Tol

Zie tolwegen in Noorwegen.

In Noorwegen kent men twee typen tolwegen, de tolcordons rond steden als Oslo en Trondheim, en tol die geheven wordt om wegenprojecten van te financieren. Deze laatste tolheffing wordt beëindigd als het vooraf gestelde tolcomponent is opgebracht, daardoor wisselt het aantal tolpunten bijna jaarlijks. Delen worden tolvrij en met nieuwe projecten komen er weer tolpunten bij.

In Zuid-Noorwegen waren oorspronkelijk meerdere tolpunten om de upgrade van de E6 tot autosnelweg ten zuiden van Oslo te bekostigen. Deze zijn inmiddels allemaal weer beëindigd, als laatste werd de Svinesundbrug op de grens met Zweden in 2021 tolvrij. Ten noorden van Oslo zijn nog wel een aantal trajecten met tolheffing, zoals op de autosnelweg tot Moelv en verder in Gudbrandsdalen.

Na 2015 kwam er in Nordland een groot aantal tolpunten bij met het gereedkomen van grote projecten, zoals E6 Helgeland Nord en Sør tussen de grens met Trøndelag en Saltfjellet. Ook geldt tolheffing op de grote Hålogalandbrug bij Narvik.

In Noord-Noorwegen (Troms en Finnmark) zijn geen tolpunten. Hier worden wegenprojecten vaak volledig door de overheid gefinancierd, omdat ze daar geen luxe, maar noodzaak zijn om te kunnen reizen.

Verkeersintensiteiten

Het eindpunt van de E6 bij de ferryterminal in Kirkenes.

Dagelijks steken 13.000 voertuigen de grens met Zweden over, wat stijgt naar 22.000 voertuigen bij Sarpsborg, 32.000 voertuigen bij Moss en 39.000 voertuigen bij Ski. In de zuidelijke voorsteden van Oslo stijgt dit naar 69.000 voertuigen en 70.000 voertuigen bij Bryn. Door de oostelijke voorsteden rijden 89.000 voertuigen, wat weer daalt naar 68.000 voertuigen bij Hvam. Voor de luchthaven van Oslo rijden 37.000 voertuigen en 20.000 voertuigen na de luchthaven Gardermoen. Voor de afsplitsing met de RV3 rijden 13.000 voertuigen en 14.500 voertuigen bij Hamar. Langs Lillehammer rijden 13.000 voertuigen.

Door het Gudbrandsdalen rijden 5.000 voertuigen en 3.500 voertuigen na Otta. Bij Oppdal zijn dit 3.000 voertuigen en 4.300 voertuigen na het invoegen van de RV3. Bij Melhus rijden 13.000 voertuigen en 48.500 voertuigen in Trondheim. Ten oosten van Trondheim daalt dit naar 13.500 voertuigen en 6.000 voertuigen na Steinkjer. Door Mosjøen rijden 10.000 voertuigen, maar ligt buiten de stad rond 2.000 voertuigen. In Mo i Rana rijden 12.000 voertuigen en 1.000 voertuigen ten noorden ervan.

Rond de poolcirkel rijden ook 1.000 voertuigen en 5.000 voertuigen door Fauske. Circa 500 voertuigen gebruiken de veerdienst van Bognes naar Skarbergnet dagelijks, waarna de intensiteit stijgt naar 11.000 voertuigen in Narvik. Bij Andselv rijden 5.000 voertuigen en 1.500 voertuigen ten noorden van de E8. Richting Alta rijden 1.000 voertuigen, wat stijgt naar 10.000 voertuigen in Alta zelf en 900 voertuigen ten noorden van Alta. Voor het kruispunt met de E69 rijden 800 voertuigen en 600 erna. Door Porsanger rijden 2.000 voertuigen en 400 voertuigen na Karasjok. Parallel aan de Finse grens rijden 200 voertuigen per etmaal, wat iets stijgt naar 300 voertuigen na de E75. Bij Tana Bru rijden 1.600 voertuigen en 500 voertuigen halverwege de route naar Kirkenes. In Kirkenes rijden 7.000 voertuigen per etmaal, het einde van de E6.[181]

Referenties

  1. Svinesundsbrua åpnet av kongene | nrk.no
  2. Halvert byggetid på ny Sandesundbru | veier24.no
  3. E6 Assurtjern Vinterbro | bygg.no
  4. Oslo veivesen legger ny asfalt foran innkjøringen til Bryntunnelen, .november 1969 | digitaltmuseum.no
  5. Starten på norsk motorveibygging | lokalhistoriewiki.no
  6. 50 år siden første E6-åpningen | rb.no
  7. Nye E6 mot Hamar godt over halvferdig | aftenbladet.no
  8. E6-dovrebanen.no (archive.org)
  9. E6 Minnesund-Labbdalen | vegvesen.no (archive.org)
  10. 20 km E6 langs Mjøsa åpner i år | vegvesen.no
  11. Nå åpner Espatunnelene på E6 | oblad.no
  12. Sju års E6-ventetid er over | nrk.no
  13. Vil bygge framtidas motorveier uten lys | nrk.no
  14. Opphør av innkreving ved E6 Gardermoen - Moelv Fase 1 | vegfinans.no
  15. Flyplasskrysset åpner for trafikk | at.no
  16. E6 KOLOMOEN – MOELV | nyeveier.no
  17. Nye Veier: Klart for veiåpning og Mjøsbru-konkurranse | bygg.no
  18. Nye Veier åpner første del av E6 Kolomoen-Moelv 1. oktober - legger 300.000 tonn asfalt i løpet av året | bygg.no
  19. Hareide åpnet vei på E6: - Vi ser det skaper vekst og optimisme | nyeveier.no
  20. Endelig er «dødsvegen» borte | nrk.no
  21. E6 Brumunddal-Moelv åpner over en måned før planen | veier24.no
  22. 800 kilometer ny vei siden 2013: Nå åpner nye E6 | regjeringen.no
  23. Norges lengste sammenhengende veiutbygging åpnet | regjeringen.no
  24. Oppstart av bompengeinnkreving på E6 Kolomoen - Moelv | vegfinans.no
  25. Vegåpning E6 Øyer-Tretten | vegvesen.no
  26. Vegåpning skal markeres med folkefest! | vegvesen.no
  27. Ny E6 Vinstra-Sjoa - et veksttilskudd til Nord-Fron | vegvesen.no
  28. Den største brua på nye E6 i Gudbrandsdalen ferdigstøpt | vegvesen.no
  29. Statens vegvesen - Ny E6 Frya-Sjoa, Harpe bru | youtube.com
  30. www.kongevegenoverdovrefjell.no
  31. Kongevegen over Dovrefjell åpnes onsdag | vegvesen.no
  32. Snart kan du kjøre ny E6 gjennom Oppdal | tungt.no
  33. Folkefest da ny E6 ble åpnet i Oppdal | nrk.no
  34. E6 Soknedal | vegvesen.no
  35. Signerte for E6 Soknedal | vegvesen.no
  36. Ny E6 i Soknedal åpner ­for trafikk 8. juli | vegvesen.no
  37. Oppstart for innkreving av bompenger på E6 Vindåsliene-Korporalbrua | vegamot.no
  38. Nye veier har signert kontrakt med Peab og Cowi | nyeveier.no
  39. Nå er vi i gang med ny E6 i Trøndelag! | nyeveier.no
  40. Nye Veier åpner 1 km firefelts E6 | nyeveier.no
  41. Åpner første del av E6 Kvål – Melhus | nyeveier.no
  42. Nå åpnes ny E6 fra Kvål til Melhus | nyeveier.no
  43. Omkjøringsvegen | strindahistorielag.no
  44. Statsministeren åpnet Strindheimtunnelen | veier24.no
  45. Nå starter byggingen av ny E6 | adressa.no
  46. E6 Trondheim–Melhus Miljøpakken | vegvesen.no
  47. Åpner firefelts E6 mellom Trondheim og Melhus før jul | miljopakken.no
  48. Milliardprosjekt på E6 ferdig etter fire år | nrk.no
  49. Fem kilometer med ny E6 i Trøndelag offisielt åpnet | adressa.no
  50. Levanger sentrum E6 ble lagt utenom sentrum i 1977-80 for å avlaste presset på bykjernen | levangerhistorielag.no
  51. Over 100 bruer skal inspiseres det neste halvåret, Den 285 meter lange Verdal bru ble bygget i 1975 og ligger på E6 i Trøndelag. | veier24.no
  52. Kjørte i gang ny E6 | steinkjerleksikonet.no
  53. E6 Vist–Figga åpnet | steinkjerleksikonet.no
  54. Brukte 500 millioner på å legge E6 via sentrum – nå vil mange at den flyttes | nrk.no
  55. Veihistorie over Snåsaheia | adressa.no
  56. E6 Helgeland | vegvesen.no
  57. E6 Helgeland nord | vegvesen.no
  58. E6 Helgeland nord | autopass.no
  59. Første delstrekningene av E6 Helgeland nord åpnet | regjeringen.no
  60. Velkommen til vegåpning | vegvesen.no
  61. Over én mil E6 snart klar til åpning | vegvesen.no
  62. E6 Helgeland nord ferdig i november | vegvesen.no
  63. Bygging av E6 Helgeland er i gang | vegvesen.no
  64. Regjeringen sier ja til Helgeland sør | vegvesen.no
  65. Åpner ny E6: – Dette er sannsynligvis norgesrekord i veibygging | nrk.no
  66. Tre mil ny E6 åpnes neste sommer | vegvesen.no
  67. 30 kilometer ny vei på E6 Helgeland sør er åpnet for trafikk | regjeringen.no
  68. RETRO: E6 Korgfjellet, den gang det kun var en vinter igjen til tunnel! | tungt.no
  69. Åpning av vegen over Saltfjellet 3. juli 1937 | digitaltmuseum.no
  70. Hans Majestet Kong Haakon VII åpner rv 50 over Saltfjellet 3. juli 1937 | digitalmuseum.no
  71. - Kjøttvekta gjelder dessverre altfor ofte, 4. september 1993 var det stor jubel og folkefest på Nerauran da ny E6 gjennom Saltdal ble åpnet. Da hadde vi alle en forventning om at det skulle gå kort tid før flaskehalsen Borkamo-Sørelva ble tatt. | saltenposten.no
  72. 1900-tallet i Fauske | arikvinordland.no
  73. Finneidbrua | altomfauske.no
  74. Onsdag åpnet Finneidstraumen bru - nok en flaskehals blir borte fra E6 i Nordland | veier24.no
  75. Statsråden åpnet et Kinderegg på E6 | vegvesen.no
  76. I dag blir E6 i Nordland nesten to kilometer kortere | veier24.no
  77. Statsministeren åpnet Norges nest lengste hengebru: – Ei lønnsom bru | nrk.no
  78. E6 Indre Nordnes–Skardalen | vegvesen.no
  79. Nordnestunnelen åpner i november | vegvesen.no
  80. Sørkjostunnelen er åpen | vegvesen.no
  81. Endelig står den nye E6 i Sørkjosen ferdig | veier24.no
  82. Midlertidig bru underveis til E6 i Nord-Troms | vegvesen.no
  83. Veien som deler Norge i to under uvær får tunnel | nrk.no
  84. Kritisk til nye E6-tunneler – frykter Norge fortsatt deles i to om vinteren | nrk.no
  85. Nye strekninger til Nye Veier | nyeveier.no
  86. Nye Veier bygger ut E6 Kvænangsfjellet – utbyggingsavtale er signert | regjeringen.no
  87. Åpner snart konkurransen om E6 Kvænangsfjellet | nyeveier.no
  88. Signerte med LNS om Kvænangsfjellet | nyeveier.no
  89. Markerte oppstart på Kvænangsfjellet | nyeveier.no
  90. Åpner Kvænangsfjelltunnelen for trafikk | nyeveier.no
  91. E6 Kvænangsfjellet: Åpner tunnel ni måneder før planlagt | bygg.no
  92. Nå er nye E6 i Alta åpnet | nrk.no
  93. Statsministeren klippet snora for 13 kilometer ny E6 | vegvesen.no
  94. Ailegastunnelen åpner i november | vegvesen.no
  95. E6 vest for Alta er ferdig utbygd | regjeringen.no
  96. Biltur fra Lakselv til Karasjok og Tana | norge.sandalsand.net
  97. Tana: Brukunst av ordføreren | vegvesen.no
  98. Bruk av land og vann i Finnmark i historisk perspektiv— Bakgrunnsmateriale for Samerettsutvalget | regjeringen.no
  99. E6 Oslo øst | vegvesen.no
  100. Planprogrammet for E6 Manglerudprosjektet fastsatt | vegvesen.no
  101. Oslo sa nei til milliarder til tunnelprosjekt. Nå vil de borgerlige prøve å bli enige med Ap igjen. | aftenposten.no
  102. E6 Gardermoen-Biri| vegvesen.no
  103. E6 Kolomoen-Moelv | vegvesen.no
  104. E6 Biri-Otta | vegvesen.no
  105. Firefelts E6 forbi Lillehammer | vegvesen.no
  106. Ny E6 forbi Lillehammer: Vegvesenet anbefaler vestsida | vegvesen.no
  107. E6 Biri-Lillehammer N-Ensby | vegvesen.no
  108. Kontraktsignering for E6 og ny motorveibru over Mjøsa | nyeveir.no
  109. Avbestiller kontrakten for E6 Moelv – Roterud | nyeveier.no
  110. Ny E6 Moelv-Roterud gir redusert arealbeslag og klimagassutslipp | nyeveier.no
  111. Utlyser Innlandets største veikontrakt | nyeveier.no
  112. AF Gruppen skal bygge 23 km med firefelts E6 langs Mjøsa | nyeveier.no
  113. E6-utbygging utsettes på ubestemt tid | nyeveier.no
  114. Opnar for E6 gjennom Lågendeltaet med meir avbøtande tiltak | regjeringen.no
  115. Ny E6 gjennom Lågendeltaet med enda mer tiltak for natur | regjeringen.no
  116. E6 Lillehammer N - Øyer | vegvesen.no
  117. E6 Ensby–Øyer | vegvesen.no
  118. Strekningen E6 Ensby – Øyer legges til Nye Veiers portefølje | regjeringen.no
  119. E6 Storhove – Øyer lyses ut på nytt | nyeveier.no
  120. Utbyggingen av neste E6-etappe starter i 2021 | nyeveier.no
  121. Signerer ikke kontrakt med OHL | nyeveier.no
  122. Bygger ny E6 i Innlandet | nyeveier.no
  123. Markerte første salve for milliardprosjektet på Innlandet | ntb.no
  124. AF Gruppen er klar til å starte med ny E6 for Nye Veier | veier24.no
  125. www.e6gudbrandsdalen.no
  126. E6 Øyer – Otta | nyeveier.no
  127. E6 Øyer-Tretten | vegvesen.no
  128. E6 Øyertunnelen løp nr. to | vegvesen.no
  129. E6 Tretten-Ringebu | vegvesen (archive.org
  130. Nye Veier anbefaler å bygge tre nye tunneler på E6 Øyer-Otta | veier24.no
  131. Nye Veier prioriterer nye strekninger for utbygging | nyeveier.no
  132. Fakta om E6 Ulsberg–Melhus S (64 km) | nyeveier.no
  133. Nye Veier vil bygge E6 i Vindåsliene med fire felt | nyeveier.no
  134. Nye Veier vil bygge E6 i Vindåsliene med fire felt | bygg.no
  135. Tidligere E6-utbygging fra Ulsberg? | nyeveier.no
  136. Nye Veier avslutter samarbeidet med FCC | nyeveier.no
  137. Signerte milliardkontrakt med Nye Veier | bygg.no
  138. Nye Veier har signert kontrakt med Skanska | nyeveier.no
  139. Skanska og Syltern skal bygge ny E6 i Trøndelag | nyeveier.no
  140. Starter planarbeidet for ny E6-strekning mellom Nedgård og Toset | nyeveier.no
  141. Jobber kun med tunnelalternativet | nyeveier.no
  142. E6 Håggåtunnelen-Skjerdingstad | vegvesen.no
  143. Endringer i trasévalg på strekningen E6 Gyllan-Kvål | nyeveier.no
  144. Markerte viktig milepæl med sang, flagg og julelykter | nyeveier.no
  145. E6 Ranheim-Værnes | vegvesen.no
  146. Her signeres veikontrakt på 4 milliarder i Trøndelag | bygg.no
  147. Signerte veikontrakt på 4 mrd. i Trøndelag | nyeveier.no
  148. Erna Solberg markerer anleggsstart av ny E6 Ranheim - Værnes | bygg.no
  149. Nå starter byggingen av E6 Ranheim – Værnes | regjeringen.no
  150. E6 Trøndelag | nyeveier.no
  151. Forsinkelse i E6 Ranheim - Værnes | nyeveier.no
  152. Avslutter kontrakt på deler av E6 i Trøndelag | nyeveier.no
  153. E6 Kvithammar–Åsen | vegvesen.no
  154. E6 Trøndelag | nyeveier.no
  155. Nye Veier snart klare med milliard-utlysning | bygg.no
  156. Nye Veier har signert kontrakt med Hæhre og Aas Jakobsen Trondheim | nyeveier.no
  157. Hæhre og Aas-Jakobsen signerte fire-milliarderskontrakt med Nye Veier | bygg.no
  158. Hæhre signerte E6-kontrakt på over fem milliarder kroner | bygg.no
  159. Signerte kontrakt for utbyggingen av E6 Kvithammar-Åsen | nyeveier.no
  160. Pangstart for E6 Kvithammar-Åsen! | nyeveier.no
  161. 29. februar 2024 ble det markert gjennomslag i Åstunnelen | nyeveier.no
  162. 9,6 km ny E6 skal bygges på Helgeland - ferdig i 2024 | veier24.no
  163. Nå starter bygging av ny E6 forbi Trofors | vegvesen.no
  164. Nå starter byggingen av ny E6 forbi Trofors | veier24.no
  165. E6 Sørelva–Borkamo | vegvesen.no
  166. Nye Veier prioriterer to nye strekninger | nyeveier.no
  167. E6 Megården-Mørsvikbotn | vegvesen.no
  168. E6 Sørfold | vegvesen.no
  169. E6 Sørfold | vimeo.com
  170. Vedtatt plan for ny E6 gjennom Sørfold | vegvesen.no
  171. Planlegger nye tunneler og bru over Leirfjorden | vegvesen.no
  172. Regjeringen varsler 4 milliarder kroner til ny E6 i Sørfold i Nordland | veier24.no
  173. Regjeringa foreslår kostnadsramme på 7,3 milliardar kroner for E6 Megården-Sommerset i Nordland | regjeringen.no
  174. E6 Ulvsvågskaret | vegvesen.no
  175. Ulvsvågskaret har fått fastsett styringsmål | regjeringen.no
  176. E6 Nordkjosbotn – Hatteng | nyeveier.no
  177. Omlegging E6 Nordkjosbotn-Hatteng og tiltak E6/E8 Nordkjosbotn- Jernberg | balsfjord.kommune.no
  178. E6 Olderdalen – Langslett | nyeveier.no
  179. Omfattende byløsninger for Alta | bygg.no
  180. E6 Alta - Avlastningsveg | vegvesen.no
  181. Vegkart | Statens Vegvesen
Motorveier & riksveier in Noorwegen

Motorvei: E6E16E18E39Rv. 159Rv. 190Rv. 555Ring 3

Europavei: E6E8E10E12E14E16E18E39E45E69E75E105E134E136

Riksveier: 234579121313151719212222232425262728293031323334363738404142434445464748495051525355555760616263646570727374767778798081828383848586879192939498110111150159162163190350420509555706827

Europese wegen

E01E03E04E05E06E07E08E09E10E11E12E13E14E15E16E17E18E19E20E21E22E23E24E25E26E27E28E29E30E31E32E33E34E35E36E37E38E39E40E41E42E43E44E45E46E47E48E49E50E51E52E53E54E55E56E57E58E59E60E61E62E63E64E65E66E67E68E69E70E71E72E73E74E75E76E77E78E79E80E81E82E83E84E85E86E87E88E89E90E91E92E94E95E96E97E98E99E101E105E115E117E119E121E123E125E127

E134E136E201E231E232E233E234E251E261E262E263E264E265E271E272E311E312E313E314E331E371E372E373E391E401E402E403E404E411E420E421E422E429E441E442E451E461E462E471E501E502E511E512E531E532E533E551E552E571E572E573E574E575E576E577E578E579E581E583E584E592E601E602E603E604E606E607E611E612E641E651E652E653E661E662E671E673E675E691E692E711E712E713E714E717E751E761E762E763E771E772E773E801E802E803E804E805E806E821E840E841E842E843E844E846E847E848E851E852E853E871E881E901E902E931E932E933E951E952E961E962E981E982E001E002E003E004E005E006E007E008E009E010E011E012E013E014E015E016E017E018E019