Epifanio de los Santos Avenue

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf EDSA)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N1 RP.svg
Epifanio de los Santos Avenue map.png
-
Begin Quezon City
Einde Pasay
Lengte 24 km
Route

Afslagsymbool.svg Mall of Asia

Afslagsymbool.svg Macapagal

Afslagsymbool.svg Roxas Boulevard

Afslagsymbool.svg F.B. Harrison Avenue

Afslagsymbool.svg Taft Avenue

Afslagsymbool.svg Aurora Boulevard

Knooppuntsymbool.svg South Luzon Expressway

Afslagsymbool.svg Makati

Afslagsymbool.svg Arnaiz Avenue

Afslagsymbool.svg Ayala Avenue

Afslagsymbool.svg Gil Puyat

Afslagsymbool.svg Kalayaan

Afslagsymbool.svg Richmond

Afslagsymbool.svg Guadalupe

Afslagsymbool.svg Boni Avenue

Afslagsymbool.svg Shaw Boulevard

Afslagsymbool.svg Doña Julia Vargas Avenue

Afslagsymbool.svg Ortigas

Afslagsymbool.svg Santolan

Afslagsymbool.svg Cabao

Afslagsymbool.svg Kamuning

Afslagsymbool.svg Quezon Avenue

Afslagsymbool.svg North Avenue

Afslagsymbool.svg Congressional

Knooppuntsymbool.svg North Luzon Expressway

Afslagsymbool.svg Bonaficio Monument

De Epifanio de los Santos Avenue (EDSA), onderdeel van de N1, is de ringweg van Manila, Filippijnen. De weg is geen volwaardige snelweg, maar wel grotendeels ongelijkvloers met gescheiden rijbanen. De weg verbindt onder andere de North Luzon Expressway met de South Luzon Expressway en is belangrijk voor doorgaand verkeer in de agglomeratie Manila. De weg is 24 kilometer lang.

Routebeschrijving

EDSA.

De weg begint in het zuiden van Manila, in de wijk Pasay. De weg telt 2x3 rijstroken met een spoorlijn in de middenberm. Al snel volgt het compacte en incomplete knooppunt met de South Luzon Expressway. De weg voert noordoostwaarts door dichtbebouwd gebied, met een mix van dure wijken met vrijstaande villas en armere wijken. Men passeert langs Pasig, een subcentrum van Manila met veel hoogbouw. De spoorlijn loopt deels naast en boven de ringweg, die voortdurend 2x3 rijstroken telt. Veel verkeerslichten zijn er niet, de meeste aansluitingen zijn right in, right out, of met flyovers. Men passeert dan door het belangrijke Quezon City, waarna de ring naar het westen afbuigt, en men de North Luzon Expressway kruist. Niet ver daarna eindigt de ringweg in het noorden van Manila, in de wijk Caloocan.

Geschiedenis

De ringweg is in de jaren 30 en 40 aangelegd door de president Manuel L. Quezon, en de ringweg heette destijds de 19 de Junio. Later werd de ring genummerd als de Highway 54 en in 1959 kreeg de ringweg zijn huidige naam, de Epifanio de los Santos Avenue, een belangrijke Filippijnse geschiedkundige. In 1999 is de MRT-3 lightrail boven, naast en tussen de rijbanen van de EDSA gebouwd. De ringweg zelf is geleidelijk ongelijkvloers uitgebouwd, maar incidenteel zijn nog gelijkvloerse aansluitingen waar geen ruimte was voor fly-overs. In 2020 opende de derde fase van de Metro Manila Skyway als nieuwe noord-zuidroute door Manila, de verwachting was dat dit de EDSA significant zou gaan ontlasten. Daarom is onderzocht of de rechterrijstrook van EDSA toegekend kon worden aan motoren en scooters.[1]

Verkeersintensiteiten

2.340.000 voertuigen maken dagelijks van de ringweg gebruik, waar doorgaans de gehele dag file staat. Op de meeste wegvakken rijden 100.000 tot 150.000 voertuigen per dag.[2] De gemiddelde snelheid op de EDSA lag in 2009 op 36 km/h. Dit is een verbetering ten opzichte van 2003, toen de gemiddelde snelheid op 23 km/h lag.

Referenties

Flag of the Philippines.svg Expressways in de Filippijnen Flag of the Philippines.svg

Cavite - Laguna ExpresswayCebu-Cordova Link Expressway (CCLEX) • Circumferential Road 5 (E5) • Epifanio de los Santos AvenueLaguna Lakeshore ExpresswayManila - Cavite Expressway (E3) • Metro Manila Skyway (E2) • Muntinlupa - Cavite ExpresswayNAIA ExpresswayNorth Luzon Expressway (E1) • North Luzon East ExpresswayNorth Luzon West ExpresswaySouth Luzon Expressway (E2) • Subic - Clark - Tarlac Expressway (E4) • Pasig River Expressway (PAREX) • Tarlac - Pangasinan - La Union Expressway (E1) • Central Luzon Link Expressway (CLLEx)