EKAD

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EKAD.png
Blank.png
ЕКАД
Begin Yekaterinburg
Einde Yekaterinburg
Lengte 94 km
Route

Knooppuntsymbool.svg M5 RUS.svg

Knooppuntsymbool.svg Yekaterinburg Airport

Afslagsymbool.svg Yekaterinburg-East

Knooppuntsymbool.svg R351 RUS.svg

Afslagsymbool.svg ТЭЦ

Afslagsymbool.svg Beryozovsky

Afslagsymbool.svg Monetnyy

Knooppuntsymbool.svg R352 RUS.svg

Afslagsymbool.svg Verkhnayaya Pyshma

Afslagsymbool.svg Serovskiy Trakt

Knooppuntsymbool.svg R242 RUS.svg

Afslagsymbool.svg Chusovskoy Trakt

Afslagsymbool.svg Berezka

Afslagsymbool.svg Lesnoy

Afslagsymbool.svg 2-ya Novosibirskaya Trakt

Afslagsymbool.svg R355 RUS.svg

De EKAD (Russisch: ЕКАД - Екатеринбургская кольцевая автомобильная дорога) is de ringweg van Yekaterinburg in Rusland. De ringweg heeft een geplande lengte van 94 kilometer, waarvan 79 kilometer voltooid is.

Routebeschrijving

De EKAD vormt een bijna volledige ringweg rond de stad Yekaterinburg en verloopt 10 tot 15 kilometer buiten het centrum en grotendeels buiten de bebouwde kom van de stad. Aan de zuidkant van Yekaterinburg ontbreekt nog een kort stuk van circa 10 kilometer.

De EKAD heeft een variabel uiterlijk. De oost- en noordring zijn enkelbaans en vrijwel volledig ongelijkvloers, het zuidwestelijk deel is uitgebouwd als substandaard autosnelweg met 2x2 tot 2x3 rijstroken. Dit deel heeft wel right in, right out-aansluitingen en een enkele U-turn. De oostring verloopt dicht langs Koltsovo Airport, de primaire luchthaven van Yekaterinburg. De ringweg geeft toegang naar alle doorgaande wegen vanuit de stad, de belangrijkste daarvan is de M5 naar Chelyabinsk. Andere wegen die men kruist zijn de R242, R351 en R352.

De EKAD verloopt grotendeels door bebost gebied dat weinig hoogteverschillen kent. De ringweg kent enkele bruggen over spoorwegen, kleine riviertjes en over kruisende wegen.

Geschiedenis

De EKAD is relatief nieuw, de bouw van de ringweg begon in 1994 en de oostring is eind jaren '90 opengesteld. Tussen 2008 en 2011 werd de noordwestelijke kwadrant tussen de R352 en R242 aangelegd, een traject van 18 kilometer. Tussen 2012 en 2017 is het zuidwestelijk deel aangelegd, de zuidwestkwadrant tussen de R242 en M5 die 36 kilometer lang is. Dit deel is een autosnelweg met 2x3 rijstroken en een ontwerpsnelheid van 120 km/h.

Toekomst

Er ontbreekt nog een klein stuk van de EKAD ten zuiden van Yekaterinburg.

Zie ook

Referenties