EM-04 (Kyrgyzstan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EM-04.svg
EM-04 KGZ map.png
EM-04
Begin Bishkek
Einde Osh
Lengte 695 km
Route

Centrum.svg Bishkek EM-01.svg EM-02.svg EM-11.svg

Centrum.svg Sokuluk

Centrum.svg Belovodskoye

Centrum.svg Kara-Balta EM-03.svg

Centrum.svg Sosnovka

Bergpas.svg Töö Ashuu (3180 m)

Centrum.svg Toktogul

Centrum.svg Torkent

Centrum.svg Karaköl

Centrum.svg Shamaldy-Say

Centrum.svg Izboskan

Centrum.svg Kochkor-Ata

Centrum.svg Massy

Centrum.svg Bazar-Korgon

Centrum.svg Jalal-Abad EM-12.svg

Centrum.svg Uzgen EM-19.svg

Centrum.svg Osh EM-05.svg EM-15.svg

De EM-04 (Cyrillisch: ЭМ-04) is een hoofdweg in Kyrgyzstan. De weg vormt een verbinding tussen Bishkek en Osh, de twee grootste steden van het land. Het is daarmee de belangrijkste weg van Kyrgyzstan en verbindt het dichter bevolkte noorden met de dichtbevolkte Ferganavallei, via de Töö Ashuu Pass. De weg is 695 kilometer lang en daarmee de langste weg van het land.

Routebeschrijving

De EM-04 door de bergen van het Kyrgyz Ala-Too Range.

De EM-04 begint in het centrum van de hoofdstad Bishkek en vormt de westelijke invalsweg van de stad die zes rijstroken heeft. De weg telt tussen Bishkek en Sokuluk nog een kort stuk 2x2 rijstroken. Dit deel voert door een vrij vlak agrarisch gebied dat dichtbevolkt is. Delen van de weg tellen tussen Sokuluk en Kara-Balta nog 2x2 rijstroken. Een groot deel van deze route voert door bebouwd gebied. In Kara-Balta slaat de EM-04 op de kruising met de EM-03 naar het zuiden af.

De weg voert dan zuidwaarts, dwars door de Kyrgyz Ala-Too Range, een groot bergketen van de Tian Shan. Het gebergte kent tal van toppen tussen 4.000 en 4.500 meter hoogte. De weg voert hier door een spectaculaire canyon, die te smal is voor landbouw. Daardoor liggen er ook vrijwel geen dorpen op dit deel van de route. De weg stijgt over 30 kilometer van 1.000 naar 2.000 meter hoogte. Daarna begint een echt steil deel met vele haarspeldbochten dat naar de tunnel onder de Töö Ashuu Pass voert. De weg bereikt hier 3.180 meter boven zeeniveau in een 2,7 kilometer lange tunnel.

Aan de zuidkant daalt men vrij snel af naar een grote kale vallei op 2.300 meter hoogte. De weg verloopt hier westwaarts en kent minder hoogteverschillen. De weidse vallei is echter amper gecultiveerd. Westelijker splitst de weg EM-17 naar Talas af. De weg voert daarna weer zuidwaarts, door een spectaculaire canyon in het hooggebergte, dat toppen tot 3.800 meter kent. De weg daalt hier ook af naar 1.000 meter hoogte, waarna de weg rond het Toktogul Reservoir voert, een groot stuwmeer. Rond dit meer liggen veel dorpen.

De weg voert vervolgens door de ruige canyon van de rivier de Naryn. Dit is een meer woestijnachtig gebergte. De weg is bochtig en voert langs vier grote stuwdammen in de Naryn tussen de Tian Shan en de Fergana-vallei. De vallei wordt geleidelijk weider en mondt uiteindelijk uit in de grote Fergana-vallei. De Fergana-vallei is een dichtbevolkte streek en er liggen veel dorpen op de route. De weg slingert rond de complexe grens met Uzbekistan en voert via Jalal-Abad en Uzgen. Ondanks de grotere bevolkingsdichtheid is de EM-04 hier overal een eenvoudige enkelbaans weg. De weg voert eerst oostwaarts, later zuidwestwaarts naar de stad Osh. De EM-04 eindigt in Osh.

Geschiedenis

Sovjetunie

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg onderdeel van de M-41, die van Bishkek via Osh en Murghab naar Dushanbe en Termez verliep. Het zuidelijk deel hiervan stond bekend als de Pamir Highway, maar het deel tussen Bishkek en Osh wordt meestal niet beschouwd als de Pamir Highway. De weg is grotendeels gedurende de jaren '30 aangelegd en is in de jaren '50 en '60 verbeterd tot een geasfalteerde weg. Het traject van Bishkek naar Osh was oorspronkelijk 620 kilometer lang.

In de periode van de jaren '60 tot de jaren '90 zijn vier stuwdammen in de rivier de Naryn aangelegd. De M-41 was daarbij de belangrijkste weg voor de ontsluiting van bouwmaterialen. De stuwdammen zijn een belangrijke producent van elektriciteit in Kyrgzystan, daarnaast reguleren ze de afwatering van de Tian Shan naar de Syr Darya.

Moderne geschiedenis

Na de val van de Sovjetunie kwam de weg in het beheer van Kyrgyzstan. De weg bleef nog langere tijd als de M-41 genummerd, omstreeks 2004 heeft het land een eigen wegnummering ingevoerd, de weg was toen als de EM-02 genummerd. Bij een hernummering in 2017 werd dit de EM-04 van Bishkek tot Osh.

De weg is vanaf eind jaren '90 met steun van Japan gemoderniseerd. Tussen 1997 en 2001 is 135 kilometer van de weg gemoderniseerd, dit betrof vooral de passage door het gebergte rond de Töö Ashuu Pass. De weg is hier verbreed van 6-7 meter naar 8 meter breed met 1 meter brede vluchtstroken, zodat de rijbaan 10 meter breed werd. Dit kostte $ 76 miljoen, waarna ook tol betaald moest worden bij Sosnovka. In totaal zijn met steun van de Asian Development Bank drie grote modernisatieprojecten aan de EM-04 uitgevoerd, in de periode 1997-2001 en vervolgens verder tot 2010.[1] In 2014 startte fase 4 van de wegverbetering.[2]

Kolbaev Tunnel

De K. Kolbaev Tunnel onder de Töö Ashuu Pass.

De weg verliep oorspronkelijk over de Töö Ashuu Pass, een circa 3.570 meter hoge bergpas die slecht berijdbaar was in de winter. De weg was regelmatig afgesloten in de winterperiode. Tussen 1962 en 1964 is hier de K. Kolbaev Tunnel onder de pashoogte aangelegd.[3] De tunnel is 2,7 kilometer lang en ligt op 3.200 meter hoogte. De tunnel maakte het mogelijk dat de pasroute voor vrachtverkeer geschikt werd. De tunnel is in 2000 gereconstrueerd. De tunnel verkeert in slechte conditie, vanwege de onveilige ventilatie wordt het vrachtverkeer alternerend door de tunnel geleid. Er zijn plannen om een nieuwe tunnel te boren.[4]

Fergana-vallei

De oorspronkelijke (blauw) en latere route (rood) van de M-41 rond de Fergana-vallei.

Na de val van de Sovjetunie kwam de weg gedeeltelijk in Uzbekistan te liggen. De complexe grenssituatie in de Fergana-vallei zorgde ervoor dat men de weg op een aantal trajecten verlegd heeft en deels via andere wegen heeft laten verlopen, waardoor de route naar Osh 50 kilometer langer werd. De M41 verliep oorspronkelijk door Izboskan, hier is een nieuwe weg aangelegd die binnen Kirgizisch grondgebied blijft. De M41 verliep oorspronkelijk ook van Jalal-Abad via Khanabad en Kara-Suu naar Osh. De stad Khanabad lag na 1991 in Uzbekistan. Deze stad kon niet eenvoudig gebypasst worden waardoor de M41 werd verlegd over een geheel nieuwe route via Uzgen, de belangrijkste reden waarom de rit naar Osh 50 kilometer langer is geworden. De oude route is op de grenzen opgebroken, hier zijn ook geen grensovergangen meer.

Referenties

Flag of Kyrgyzstan.png Hoofdwegen in Kyrgyzstan Flag of Kyrgyzstan.png

EM-01.svg EM-02.svg EM-03.svg EM-04.svg EM-05.svg EM-06.svg EM-07.svg EM-08.svg EM-09.svg EM-10.svg EM-11.svg EM-12.svg EM-13.svg EM-14.svg EM-15.svg EM-16.svg EM-17.svg EM-18.svg EM-19.svg EM-20.svg EM-21.svg EM-22.svg EM-23.svg