EM-08 (Kyrgyzstan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EM-08
Begin Tyup
Einde Karkara (KZ)
Lengte 76 km
Route

Tyup

Taldy-Su

Karkara

De EM-08 (Cyrillisch: ЭМ-08) is een hoofdweg in Kyrgyzstan. De weg vormt een oost-westroute in het uiterste oosten van het land, vanaf Tyup tot de grens met Kazachstan bij Karkara. De EM-08 is 76 kilometer lang.

Routebeschrijving

De EM-08 begint in Tyup, een kleine plaats op 1.600 meter hoogte in een weidse vallei aan het oostelijk einde van het grote Issyk-Kulmeer. De weg voert dan oostwaarts, aan de voet van een 3.000 tot 4.000 meter hoog bergketen dat de grens met Kazachstan vormt. De weg stijgt geleidelijk naar 2.000 meter hoogte in het grensgebied met Kazachstan, dat bestaat uit een weidse pas. Na het dorp Karkara volgt de grens met Kazachstan, waarna de Kazachstaanse A6 verder gaat naar Kegen en via een omweg naar Almaty.

Geschiedenis

De weg was ten tijde van de Sovjetunie als de A-362 genummerd, die van Tyup naar Kegen verliep. Het was de enige vlakke weg vanuit oostelijk Kyrgyzstan. De weg is één van de twee routes die rond het Trans-Ili Alatau voert, de noordelijkste bergketen van de Tian Shan. Na de val van de Sovjetunie kwam de weg in 1991 in Kyrgyzstan en Kazachstan te liggen en is er een eenvoudige grenspost aangelegd. De weg werd omstreeks 2004 in Kyrgyzstan als de EM-05 genummerd. In 2017 is dit hernummerd naar de EM-08.

Referenties


Hoofdwegen in Kyrgyzstan