EM-11 (Kyrgyzstan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EM-11
Begin Bishkek
Einde Torugart (CN)
Lengte 525 km
Route

Bishkek

Tokmok

Kemin

Balykchy

Ottuk

Kochkor

Dolon Pass (3030 m)

Naryn

Ak-Muz

Kazybek

Ak-Beyit Pass (3236 m)

Torugart Pass (3752 m)

S212

De EM-11 (Cyrillisch: ЭМ-11) is een hoofdweg in Kyrgyzstan. De weg verloopt vanaf Bishkek via Balykchy naar de Torugart Pass op de grens met China. Een 160 kilometer lang traject van Bishkek naar Balykchy telt 2x2 rijstroken, het langste stuk vierstrooks in het land. De weg voert over een aantal hoge bergpassen. De weg is in totaliteit 525 kilometer lang en daarmee de op één na langste weg van het land.

Routebeschrijving

De vierstrooks EM-11 door de Boomskoye Gorge.
De EM-11 vlak voor de Torugart Pass.

De EM-11 begint op de EM-02, die de rondweg van de hoofdstad Bishkek vormt. De EM-11 vormt daarna een ruim 70 kilometer lange bypass van een hele serie dorpen en plaatsen ten oosten van Bishkek. Dit deel verloopt pal langs de grens met Kazachstan en is gedeeltelijk ongelijkvloers. Het is een weg met 2x2 rijstroken die alle dorpen bypasst, waaronder ook het stadje Tokmok. Rond Kemin komt de weg over de oude route door de dorpen, maar na Kemin volgt een 70 kilometer lang traject dat 2x2 rijstroken telt tot aan Balykchy. Dit deel voert door de Boomskoye Gorge door de noordelijke Tian Shan. Men bereikt dan het grote meer Issyk-Kul bij het stadje Balykchy.

De omgeving van Balykchy is woestijnachtig met hooggebergte. De weg kent in eerste instantie weinig hoogteverschillen en voert langs de westzijde van het Issyk-Kul, daarna draait de weg weer naar het westen en voert door een canyon. Daarna volgt een bypass van het stadje Kochkor. De weg ligt hier op 1.800 meter boven zeeniveau en begint dan aan een lange route door het hooggebergte van de Tian Shan. Tussen Kochkor en Naryn voert de weg over de 3.030 meter hoge Dolon Pass. De weg voert daarna door een afwisseling van canyons en weidse valleien naar Naryn, dit stadje ligt op 2.000 meter hoogte en is de belangrijkste plaats in het afgelegen zuidoosten van Kyrgyzstan.

De weg stijgt zuidelijk van Naryn over een circa 2.600 meter hoge pas om daarna weer af te dalen naar een zeer weidse vallei op 2.000 meter hoogte, waarin een aantal dorpen liggen. De weg voert hier een tijdje in zuidwestelijke richting. De weg voert langs de voet van een besneeuwd bergketen dat een hele serie toppen tussen de 4.000 en 4.700 meter kent. De weg stijgt daarna vrij geleidelijk naar de 3.236 meter hoge Ak-Beyit Pass. De weg blijft daarna een lang stuk boven de 3.000 meter hoogte, door een woestijnachtig plateau omringd door hogere bergen. De weg voert ook langs het grote bergmeer Chatyr Kol. De weg stijgt dan naar de 3.752 meter hoge Torugart Pass op de grens met China. Aan de zijde van Xinjiang gaat de S212 verder naar Kashgar.

Geschiedenis

De weg was ten tijde van de Sovjetunie genummerd als de A-365, die eveneens van Bishkek naar de Torugart Pass op de grens met China verliep. Het deel tussen Bishkek en Balykchy had grote betekenis voor het toerisme in dit deel van de Sovjetunie, het gaf namelijk toegang naar de vele resorts aan het grote meer Issyk-Kul. De weg kwam na het uiteenvallen van de Sovjetunie in 1991 volledig in Kyrgyzstan te liggen. Omstreeks 2004 heeft men een eigen wegnummering ingevoerd, de weg werd toen als de EM-07 genummerd. In 2017 kreeg de weg bij een hernummering het nummer EM-11.[1]

Bishkek - Balykchy

Het 160 kilometer lange traject van Bishkek naar Balykchy is als een vierstrooks weg uitgebouwd, de enige lange vierstrooks weg van Kyrgyzstan. Deze weg voert langs de Kazachstaanse grens en door de Boomskoye Gorge. Het vierstrooks deel tussen Bishkek en de toegang tot de Boomskoye Gorge is al ten tijde van de Sovjetunie aangelegd, mogelijk al in de jaren '70. Dit was lange tijd de enige enigszins hoogwaardige weg van Kyrgyzstan. Het traject door de Boomskoye Gorge en verder tot Balykchy is tussen 2009 en 2015 gerenoveerd en verbreed naar 4 rijstroken met steun van China.[2]

Balykchy - Torugart

De Dolon Pass (3030 m), in 2015 geasfalteerd.

Al ten tijde van de Sovjetunie is er een rondweg bij Kochkor aangelegd. In de periode 2011-2017 is een groot deel van de weg tussen Balykchy en Torugart gemoderniseerd naar een 9 meter brede rijbaan waar veelal 90 km/h gereden kan worden.[3] Dit traject voert over meerdere hoge bergpassen maar deze bergpassen zijn relatief eenvoudig te berijden. Dit is ook de reden dat de grensovergang Torugart ten tijde van de Sovjetunie al belangrijker werd geacht dan die via Irkeshtam. De weg was in de winter echter vaak lastig te berijden of zelfs afgesloten vanwege lawines.

De upgrade van de EM-11 is door diverse partijen gefinancierd. Het traject van km 9-272 is door China gefinancierd. Het traject km 272-365 is door de Arab Coordination Group gefinancierd. De zuidelijkste delen van km 365-539 zijn in drie fases door de Asian Development Bank gefinancierd. Met deze projecten ontstond een veilige, snellere all-weather road van Bishkek tot de grens met China.[4][5]

Torugart Pass

De Torugart Pass op de grens met China is één van de historische bergpassen over de Tian Shan. Het is thans één van twee grensovergangen tussen Kyrgyzstan en China. In 1881 werd voor het eerst een grenspost opgericht door het Russische Rijk. De weg over de pas is vanaf 1906 aangelegd tot aan Kashgar. Vanaf de jaren '50 werd de Torugart Pass de primaire verbinding tussen Kyrgyzstan en China, de grensovergang van Irkeshtam verloor wat aan belang omdat dit een langere route is naar Bishkek. De grensovergang werd in 1969 gesloten vanwege de vijandigheid van China en de Sovjetunie. De grensovergang heropende in 1983.

De grensposten bevinden zich niet op Torugart Pass, maar lager gelegen. In het gehucht Torugart aan Kirgizische zijde is ooit een grote grenspost aangelegd maar deze is in onbruik geraakt, mogelijk vanwege het gebrek aan grensoverschrijdend verkeer. Aan Chinese zijde is in 1995 een nieuw groot grenscomplex aangelegd bij de kruising van de Tuyi Expressway (G3013) en de weg S212, maar deze ligt 110 kilometer ten zuiden van de Torugart Pass op 2.000 meter hoogte. Ergens in de periode 2013-2019 is dichter bij de eigenlijke grens een nieuwe grenspost aangelegd door China.

Referenties

Hoofdwegen in Kyrgyzstan