EM-13 (Kyrgyzstan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EM-13.svg
EM-13 KGZ map.png
EM-13
Begin Ak-Tal
Einde Kazarman
Lengte ? km
Route

Centrum.svg Ak-Tal

Centrum.svg Kazarman EM-12.svg

De EM-13 (Cyrillisch: ЭМ-13) is een hoofdweg in Kyrgyzstan. De weg vormt een oost-westroute tussen Ak-Tal en Kazarman. Het is echter onduidelijk hoe de weg exact verloopt.

Routebeschrijving

De EM-13 begint in Ak-Tal, een dorp op 1.600 meter hoogte in de grote vallei van de rivier de Naryn. Vanaf hier kan verkeer oostwaarts naar Naryn of noordwaarts naar Kochkor. De EM-13 eindigt in Kazarman, een kleine plaats op 1.200 meter hoogte, ook aan de rivier de Naryn. Hier sluit de EM-12 naar Jalal-Abad aan.

Het is echter onduidelijk hoe de EM-13 tussen Ak-Tal en Kazarman verloopt. Kaarten geven aan dat er een directe oost-westverbinding bestaat langs de Naryn. Het deel ten westen van Ugut is echter een ontoegankelijke canyon met hoge bergruggen waar geen weg doorheen loopt.

Er is een gravelweg die vanaf Ak-Tal ten noorden van de rivier de Naryn voert door bergachtig terrein. Deze weg voert over de circa 2.750 meter hoge Toguz-Toro Pass. Deze gehele route is een bochtige en tijdrovende gravelweg, die pas vlak voor Kazarman de rivier de Naryn oversteekt.

Er is tevens een zuidelijke variant die vanaf Ak-Tal westwaarts loopt tot Ugut en vervolgens zuidwaarts en later weer westwaarts via Baetov en Kosh-Dobo. Deze weg is ook een gravelweg en voert over een circa 2.900 meter hoge bergpas. Deze nadert Kazarman echter vanuit het zuiden.

Geschiedenis

De weg is in 2017 genummerd als de EM-13 en gedefinieerd als verlopende tussen Ak-Tal en Kazarman. Er is echter ook een M-080 gedefinieerd als verlopende tussen Ak-Tal en Kazarman.[1] Er is echter geen rechtstreekse wegverbinding tussen beide plaatsen, historische satellietbeelden suggereren wel dat er vroeger mogelijk een weg of paardenpad door de canyon van de Naryn heeft gelopen die later deels is weggeslagen en nooit is uitgebouwd tot moderne wegverbinding. Het ligt het meest voor de hand dat het verkeer tussen beide plaatsen via de Toguz-Toro Pass gaat, dit is echter een tijdrovende gravelweg door bergachtig terrein.

Onduidelijk is waarom het traject van Naryn tot Ak-Tal geen hoofdweg van EM-status is terwijl deze weg wel geasfalteerd is.

Referenties

Flag of Kyrgyzstan.png Hoofdwegen in Kyrgyzstan Flag of Kyrgyzstan.png

EM-01.svg EM-02.svg EM-03.svg EM-04.svg EM-05.svg EM-06.svg EM-07.svg EM-08.svg EM-09.svg EM-10.svg EM-11.svg EM-12.svg EM-13.svg EM-14.svg EM-15.svg EM-16.svg EM-17.svg EM-18.svg EM-19.svg EM-20.svg EM-21.svg EM-22.svg EM-23.svg