EM-19 (Kyrgyzstan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EM-19.svg
EM-19 KGZ map.png
EM-19
Begin Uzgen
Einde Alaiku
Lengte ? km
Route

Centrum.svg Uzgen EM-04.svg

Centrum.svg Kara-Kuldja

Centrum.svg Kyzyldzhar

Centrum.svg Alaiku Valley

De EM-19 (Cyrillisch: ЭМ-19) is een hoofdweg in Kyrgyzstan. De weg vormt een oost-westroute in het zuiden van het land, vanaf Uzgen tot in de Alaiku-vallei in het grensgebied met China. Onduidelijk is hoe lang de weg exact is.

Routebeschrijving

De EM-19 begint in het stadje Uzgen op een kruising met de EM-04. Uzgen is de grootste plaats op de route en gelegen in het oosten van de grote Fergana-vallei. De weg begint hier op 1.000 meter boven zeeniveau. De weg voert dan oostwaarts, eerst langs de rivier de Yassy, vervolgens langs de Kara-Darya tot Kara-Kuldja en daarna door de vallei van de rivier de Tar. Kara-Kuldja ligt op 1.400 meter hoogte en is de toegangspoort naar de Tian Shan.

Vermoedelijk eindigt de verharde weg zo'n 25 kilometer ten oosten van Kara-Kuldja. De weg volgt echter de spectaculaire vallei verder naar het oosten en stijgt daarbij steeds verder. Er liggen diverse kleine dorpjes diep in de vallei, en de weg kent ook nog bruggen over de rivier de Tar. De weg wordt verder oostwaarts wel steeds eenvoudiger als gravelweg. Bij het op 2.200 meter hoogte gelegen dorp Kyzyldzhar is de weg weer deels geasfalteerd. Ruim 20 kilometer ten oosten van Kyzyldzhar gaat de gravelweg over in amper berijdbare trails die ook geen bruggen meer hebben over de riviertjes. Het eindpunt van de berijdbare weg ligt op circa 2.500 meter hoogte, op minder dan 10 kilometer van de grens met China. Er is in deze streek echter geen bergpas over de Tian Shan naar China.

Geschiedenis

De weg was ten tijde van de Sovjetunie als de A-370 genummerd die van Osh naar de Alaiku-vallei verliep. Mogelijk waren er in het verleden plannen om de weg over de Tian Shan naar China aan te leggen maar dat is nooit uitgevoerd.

Na de val van de Sovjetunie kwam de M-41 van Bishkek naar Osh deels door Uzbekistan te liggen. Daartoe is de M-41 (thans EM-04) omgeleid via Uzgen. De oude A-370 werd daarmee ingekort tot Uzgen en later omgenummerd tot de EM-19.

Referenties


Flag of Kyrgyzstan.png Hoofdwegen in Kyrgyzstan Flag of Kyrgyzstan.png

EM-01.svg EM-02.svg EM-03.svg EM-04.svg EM-05.svg EM-06.svg EM-07.svg EM-08.svg EM-09.svg EM-10.svg EM-11.svg EM-12.svg EM-13.svg EM-14.svg EM-15.svg EM-16.svg EM-17.svg EM-18.svg EM-19.svg EM-20.svg EM-21.svg EM-22.svg EM-23.svg