EN140 (Angola)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EN140 / N140
Begin Maquela do Zombo
Einde Savate
Lengte 1.565 km
Route

Maquela do Zombo

Damba

Negage

Cambabatela

Calandula

Malange

Mussende

Andulo

Kuito

Cachingues

Chitembo

Menongue

Calundo

Savete

De EN140 of N140, voluit de Estrada Nacional nº 140, is een estrada nacional in Angola. De weg vormt een noord-zuidroute door het centrale deel van het land, vanaf de grens met de D.R. Congo bij Maquela do Zombo via Malange, Kuito en Menongue naar Savete in het zuiden van het land. De weg is voor het grootste deel geasfalteerd, behalve het noordelijkste en zuidelijkste deel. De EN140 is bij benadering 1.565 kilometer lang.

Routebeschrijving

Noordelijk Angola

De EN140 begint ten noordoosten van Maquela do Zombo op de grens met de Democratische Republiek Congo. De weg is vanaf hier een zandweg, aan de Congolese zijde sluit ook een zandweg aan die naar de Congolese N16 voert. Vanaf Maquela do Zombo is de EN140 een verharde weg die zuidwaarts voert over de savanne. Het gebied bestaat uit kleine hoogteverschillen waardoor de weg betrekkelijk bochtig is. De EN140 voert door een streek met vooral wat kleine dorpjes en geen grotere plaatsen.

Ten zuiden van Cambabatela slaat de EN140 naar het zuidoosten af en voert dan naar Malange, de eerste wat grotere plaats op de route. Malange ligt op 1.100 meter boven zeeniveau op het plateau, dat bedekt is met verspreide begroeiing van de savanne. De weg voert dan verder zuidwaarts en steekt er de rivier de Cuanza over.

Centraal-Angola

De EN140 passeert dan door het centrale deel van Angola. De weg is hier vermoedelijk doorgaand verhard. De weg voert door een streek met dorpjes en een aantal wat grotere dorpen, richting de stad Kuita, de voornaamste stad in het centrale deel van Angola. Door Kuito kent de EN140 een dubbelnummering met de EN250. Kuito ligt op 1.700 meter boven zeeniveau en is één van de hoogstgelegen grotere plaatsen in Angola. De weg verloopt dan verder zuidwaarts over de savanne.

Zuidelijk Angola

De EN140 buigt daarna naar het zuidoosten af en is een verharde weg door dichter bebost gebied naar het stadje Menongue, de voornaamste plaats op de route in zuidelijk Angola. Dit deel van de weg kent veel lange rechte trajecten. De weg is tot aan Caiundo geasfalteerd, hier ligt ook nog een brug over de rivier de Cubango. Zuidelijk hiervan is de EN140 een zandweg, die voert door een zanderig savannegebied. De weg voert hier over de oever van de Cubango en kent vrij veel dorpjes aan de weg. De EN140 eindigt in Savate, waar het overgaat in de EN295.

Geschiedenis

De EN140 is een primaire noord-zuidcorridor door het binnenland van Angola. De weg speelt in het internationale verkeer wat minder een rol, ondanks dat het wel de weg is met de meeste verharde kilometers van alle noord-zuidroutes in Angola. Van de 1.565 kilometer was in 2020-2021 ongeveer 1.490 kilometer geasfalteerd, alleen het meest noordelijke en meest zuidelijk deel van de route waren toen nog onverhard.

Het noordelijk deel van Maquela do Zombo tot Negage is vermoedelijk rond 2010 geasfalteerd over een lengte van 250 kilometer. Zuidelijk van Negage was de weg al verhard en is in 2012 gemoderniseerd. Het deel van Cambabatela naar Malanje is ook omstreeks 2010 geasfalteerd.

Het traject van Malanje naar Kuito was vermoedelijk al in de jaren '90 geasfalteerd, mogelijk al in de Portugese koloniale periode. Deze weg verkeerde in slechte staat en is vermoedelijk omstreeks de periode 2010-2015 gemoderniseerd. Het zelfde geldt ook voor het traject van Kuito naar Menongue. Deze route, van Malanje via Kuito naar Menonge, verbindt de drie grootste plaatsen van deze corridor in het binnenland van Angola met elkaar, waardoor deze delen al eerder verhard waren dan andere trajecten van de EN140.

Tijdens de Angolese burgeroorlog is hevig gevochten rond Kuito (ook gespeld als Cuíto). In 1993 lag de stad 9 maanden onder belegering. In 1998 volgde een tweede veldslag. De infrastructuur in en rond de stad werd toen grotendeels verwoest, waaronder de EN140.

Het zuidelijke deel van Menongue naar Caiundo is omstreeks 2011 aangelegd als een verharde weg.

Referenties


Estradas nacionais in Angola

Via Expressa Fidel CastroAutoestrada N'zeto - Soyo