EN210 (Angola)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EN210 / N210
Begin N'Zeto
Einde Sacandica
Lengte 480 km
Route

N'Zeto

Tomboco

M'Banza Congo

Maquela do Zombo

Sacandica

De EN210 of N210, voluit de Estrada Nacional nº 210, is een estrada nacional in Angola. De weg vormt een oost-westroute door het uiterste noorden van het land, vanaf N'Zeto tot Sacandica. De route is 480 kilometer lang.

Routebeschrijving

De EN210 begint in de kustplaats N'Zeto op de EN100, de kustweg van Angola. De weg voert in noordoostelijke richting door een afwisseling van savanne en heuvelachtig tropisch regenwoud. De weg is in eerste instantie over een langer traject geasfalteerd, tot aan de stad M'Banza Congo. Oostelijker is het een lage kwaliteit zandweg die relatief bochtig is. De weg is ten noordwesten van Maquela do Zombo weer een verharde weg, omdat dit deel samenvalt met de verharde weg vanaf de Democratische Republiek Congo.

Oostelijk van Maquela do Zombo bestaat geen goede doorgaande weg, maar er zijn in dit gebied wel lage kwaliteit zandwegen die verder oostwaarts voeren door het heuvelachtige savannelandschap. Uiteindelijk loopt deze zandweg echter ook dood bij het gehucht Matinga, er is vanaf hier geen wegverbinding door de vallei van de rivier de Kwilu. Het theoretische eindpunt is de EN160 in het gehucht Sacandica.

Geschiedenis

De EN210 is in theorie de noordelijkste oost-westroute van Angola, maar de weg was in 2020-2021 maar voor ongeveer de helft verhard, een 220 kilometer lang traject van N'Zeto naar M'Banza Congo en nog 20 kilometer nabij Maquela do Zombo. Het oostelijkste deel bestaat in het geheel niet.

De weg was oorspronkelijk over de volledige lengte een zandweg. Omstreeks 2010-2011 is het westelijkste 220 kilometer lange deel tussen N'Zeto en M'Banza Congo geasfalteerd. Deze asfaltweg is wat moderner aangelegd dan de oorspronkelijke zandweg, maar is niet van een hoge ontwerpstandaard. Omstreeks 2013 is ook het traject bij Maquela do Zombo verhard, dit is feitelijk een onderdeel van de verharde weg van de grens met de Democratische Republiek Congo naar het zuiden, maar deze volgt ten noorden van Maquela do Zombo formeel niet de EN140, alhoewel dit wel logischer zou zijn.

Referenties


Estradas nacionais in Angola

Via Expressa Fidel CastroAutoestrada N'zeto - Soyo